Pieczarki faszerowane mięsem mielonym

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym to prosty przepis na ciekawy obiad lub oryginalna przekąskę. Pieczarka faszerowana doskonale sprawdzi się zarówno w wersji na ciepło jaki i na zimno. Zobacz jak zrobić pieczarki faszerowane mięsem mielonym. 

dodany przez: Kulinarna Ania

przekąski

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.42 z 159 głosów)

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Pieczarki 1.

    Pieczarki faszerowane mięsem to smaczne i proste w przygotowanie danie. Jak zrobić pieczarki z mielonym? To proste. Pieczarki myjemy, obieramy ze skórki i usuwamy nóżki, solimy. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni na odrobinie tłuszczu. Mięso mielone wyrabiamy z podsmażoną cebulką, wyciśniętymi ząbkami czosnku, jajkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Masa do faszerowania pieczarek nie może być zbyt rzadka, wiec w razie potrzeby dosypujemy bułki tartej.

  • Smażenie - olej 2.

    Z tak przygotowanego mięsa formujemy kulki i wypełniamy nim wnętrza wcześniej posolonych pieczarek. Część mięsa może wystawać, należy je docisnąć do boków grzybów.  Tak nafaszerowane pieczarki smażymy na gorącym oleju - najpierw od strony pieczarek, a po 2-3 minutach od strony mięsa mielonego.

Porady

  • Pieczarki faszerowane mięsem mielonym może przed smażeniem panierować w jajku i bułce tartej, podobnie jak kotlety schabowe. Ważna jest kolejność działania. Najpierw zamocz przygotowane pieczarki zmielonym w jajku, następnie w bułce. Lekko ugnieć pieczarki i smaż na złoto.  
  • Do faszerowanych pieczarek możesz użyć ulubionego mięsa mielonego. Najbardziej popularnym mięsem mielonym do faszerowanych pieczarek jest mieszanka wieprzowiny z wołowiną, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć zupełnie innego mięsa mielonego np. kurczaka czy indyka.
  • Dobór rozmiaru pieczarek do faszerowanie to indywidualna sprawa. Możesz wybrać duże pieczarki oraz te mniejsze. Te drugie lepiej sprawdzą się w roli przekąski. 
  • Pieczarki faszerowane mięsem mielonym możesz podać jako osobne danie lub np. w towarzystwie ulubionej sałaty. Dobrym dodatkiem do faszerowanych pieczarek będzie także domowy sos czosnkowy. 
     

Notka redakcyjna

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym w piekarniku


Pieczarki faszerowane może zrobić na patelni tak jak w powyższym przepisie, ale możesz też upiec je w piekarniku. Jak zrobić pieczarki faszerowane z mielonym w piekarniku? Umyj i obierz 10 średnich pieczarek, wyjmij ogonki i oprósz solą i pieprzem. Obierz, posiekaj i podsmaż na złoto średnią cebulę. 400g ulubionego mięsa mielonego dopraw solą, pieprzem, papryką wędzoną w proszku, szczyptą bazylii i oregano oraz wcześniej podsmażoną na złoto cebulką. Dodaj jedno jajko i dokładnie wymieszaj. Wcześniej przygotowane pieczarki wypełnij mięsem mielonym w taki sposób, aby powstała mała górka. Posyp startym żółtym serem i wstaw do nagrzanego do 170 stopni na 25-30 minut. Pieczarki faszerowane mięsem mielonym z piekarnika gotowe. Przed podaniem możesz posypać pieczarki drobno posiekaną natką pietruszki. Pieczarki faszerowane z piekarnika możesz podać wraz z domowym sosem czosnkowym. Do 2 łyżek majonezu dodaj 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18%, szczyptę soli i pieprzu oraz 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszaj. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy