Rigatoni
Rigatoni - Przepis na RigatoniMakaron rigatoni to grubsza i szersza wersja włoskiego makaronu penne. Najczęściej rigatoni podawane jest z sosem pomidorowym z dodatkiem mięsa mielonego. W przygotowaniu przypomina popularny w Polsce sos boloński. Do sosu na rigatoni makaron można dodać odrobinę czerwonego wina oraz takie warzywa jak seler naciowy, zielony groszek oraz brokuły. Świetnie smakuje rigatoni z kurczakiem. Podpowiadamy, jak zrobić rigatoni z mięsem mielonym.

Rigatoni / fot. StockFood
Zapiekankidania z makaronem
- Czas przygotowania:
- 60 min.
- Dla ilu osób:
- dla 6 osób
- Poziom trudności: Łatwy
(średnia 4.5 z 154 głosów)
Kuchnia:
Rodzaj diety:
Sposób przygotowania:
Sposób podania:
Kroki wykonania:
1.Rigatoni – przepis:
Na początku mięso mielone trzeba podsmażyć z cebulką i czosnkiem na patelni. W połowie czasu smażenia dodajemy przecier pomidorowy oraz 2-3 łyżki ketchupu (w zależności jak bardzo intensywny smak sosu chcemy uzyskać). Mięso mielone trzeba doprawić bazylią, oregano i słodką papryką w proszku. Na końcu dodajemy marchewkę. Smażymy podlewając całość dwiema łyżkami wody.2.Makaron rigatoni gotujemy al dente. Mieszamy go z wcześniej przygotowanym mięsem. Wszystkie składniki na zapiekane rigatoni przekładamy do naczynia żaroodpornego lub aluminiowej foremki. Posypujemy twardym żółtym serem np.: parmezanem. Tak przygotowane rigatoni zapiekamy w piekarniku (180°C, aż do zarumienienia się sera na wierzchu). Gotowe rigatoni świetnie smakuje posypane posiekaną natką pietruszki lub bazylią.
Porady
Makaron rigatoni można wzbogacić o dodatek zielonego groszku z puszki lub o marchewkę z groszkiem ze słoika. Rigatoni świetnie smakuje z drobnymi pulpecikami zrobionymi z surowej ostrej kiełbasy. Wtedy warto dodać takie przyprawy jak tymianek, rozmaryn, oregano, szczyptę goździków oraz szczyptę cynamonu. Te zaskakujące korzenne przyprawy podkreślają smak pomidorów.
Jeżeli nie mamy parmezanu, to warto sięgnąć po inne długo dojrzewające sery. Takie twarde sery sprawią, że danie będzie bardziej pikantne i orzechowe w smaku. Jeżeli wolimy łagodniejsze smaki, to sięgnijmy po sery dojrzałe po około trzech miesiącach. Ich smak będzie bardziej śmietankowy.
Rigatoni można zapiekać w szklanym naczyniu żaroodpornym, w ceramicznej formie do zapiekania albo popularnej tortownicy. Ważne, aby równomiernie rozłożyć składniki, a wcześniej dokładnie wymieszać. Dzięki temu ser będzie równomiernie zapieczony.
Notka redakcyjna
Rigatoni - rodzaje
Rigatoni z kurczakiem w sosie śmietankowym to danie, które zasmakuje osobom lubiącym delikatne smaki. Makaron rigatoni po parmeńsku najczęściej podawany jest z szynką, sosem pomidorowym i świeżo zmielonym pieprzem. Kolejnym rodzajem makaronu jest rigatoni amatriciana przygotowywane z boczkiem i ostrą papryczką. Natomiast rigatoni fiorentina wykonane jest z dodatkiem kurczaka, mozzarelli, szpinaku i grzybów.
Podobne przepisy

Przepis na makaron z bakłażanem i pomidorami.
Rigatoni z bakłażanem i pomidorami

Rigatoni z owocami morza w kremowym sosie
Rigatoni z owocami morza

Wakacyjna carbonara z mezzi rigatoni to sposób na pożywne danie obiadowe. Szparagi nadają wykwintnego charakteru. Wypróbuj wakacyjną carbonare z mezzi rigatoni na specjlane okazje.
Wakacyjna carbonara z mezzi rigatoni

Świetny pomysł na szybkie świąteczne śniadanie do łóżka.
Makaron rigatoni z bananami i masłem orzechowym

Pyszne danie z piekarnika.
Zapiekane rigatoni z tuńczykiem i ricottą

W sam raz na upalne dni!
Makaron rigatoni z sosem z słodkich pomidorów , bakłażana i mozzarelli

Boeuf strogonow (a właściwie stroganow) to danie dobrze znane wszystkim miłośnikom mięsnych gulaszy. Boeuf strogonow to także danie często podawane podczas rodzinnych uroczystości. Ulubiony gulasz rosyjskiego generała jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Wypróbujcie nasz przepis na boeuf strogonow – zawsze wychodzi pyszny!
Boeuf strogonow

Lasagne z sosem beszamelowym to sycące danie na obiad.Danie pochodzi z kuchni włoskiej. Wypróbujcie na rodzinny obiad lasagne z sosem beszamelowym.
Lasagne z sosem beszamelowym

Muffiny wytrawne i spaghetti bolognese w jednym daniu? To możliwe! I choć rodowity Włoch może obrazić się na taką potrawę, to wszyscy miłośnicy makaronu spaghetti z sosem bolognese, którzy lubią eksperymenty w kuchni, będą zachwyceni! Danie jest sycące, bardzo aromatyczne i w dodatku ciekawie podane - sprawdźcie, jak zrobić muffiny jak spaghetti bolognese.