Naleśniki po meksykańsku to proste danie, które można serwować na obiad lub na kolację w rodzinnym gronie. Warto zauważyć, że mięso mielone jest smażone wraz ze słodką i ostrą papryką, a to nadaje im wyjątkowego smaku. Naleśniki meksykańskie to także doskonała propozycja na przekąskę w towarzystwie znajomych i przyjaciół. Farsz meksykański można wzbogacić dodatkiem przecieru pomidorowego lub polać sosem gotowy posiłek. Oto sprawdzony przepis na naleśniki meksykańskie.
Naleśniki po meksykańsku / fot. iStock
(średnia 4.52 z 160 głosów)
Naleśniki po meksykańsku – przepis:
Na początku pół litra mleka, pół kilo mąki pszennej, trzy jaja i szczyptę soli miksujemy na ciasto naleśnikowe. Następnie na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki.
Kolejnym krokiem jest rozgrzanie tłuszczu na patelni i smażenie mielonego mięsa. Po 15 minutach należy dodać pokrojoną w kostkę paprykę, odsączoną kukurydzę oraz czerwoną fasolę. Wcześniej na maśle należy zeszklić cebulę (w krążkach)oraz podsmażyć pieczarki i wszystko dodać do mięsa mielonego.
Następnie farsz meksykański do naleśników doprawiamy szczyptą soli, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Na gotowe naleśniki po meksykańsku nakładamy farsz. Następnie naleśniki meksykańskie zawijamy jak krokiety albo w dowolny ulubiony sposób. Na koniec naleśniki po meksykańsku podajemy z ketchupem lub sosem pomidorowym.
Porady
Jak zrobić naleśniki po meksykańsku?
Naleśniki meksykańskie to świetnie danie na imprezę w gronie znajomych. Wystarczy usmażyć mniejsze placki i podać je w stylu tortilli. Ciasto na naleśniki po meksykańsku może być też wykonane z dodatkiem przefiltrowanej wody lub wody gazowanej. Będą wtedy delikatniejsze w smaku, co pomoże zrównoważyć ostry smak mięsa i przypraw. Dla czytelników mamy atrakcyjny 10% kod rabatowy na produkty Aquaphor. Wystarczy wpisać kod: burda10. Dotyczy produktów, które nie są objęte promocją.
Naleśniki po meksykańsku to także zestaw konkretnych przypraw. Warto sięgać po takie o intensywnym aromacie i zdecydowanym smaku. Wśród nich można spotkać kolendrę, oregano, kminek, kumin (kmin rzymski), gałkę muszkatołową i cynamon. Ponadto różnego rodzaju ostre czerwone papryki nadają daniu charakterystycznej pikanterii. Aby urozmaicić smak farszu można doprawić do wędzoną papryką, która dodaje daniu wyjątkowego dymnego smaku.
Warto przygotować naleśniki meksykańskie z warzywami i soczewicą. Naleśniki meksykańskie bez mięsa to także okazja do próbowania nowych składników. Naleśniki będą pożywne, gdy dodamy tofu pokroje w kostkę, ciecierzycę, fasolę czerwoną, fasolę białą a nawet warzywa korzeniowe. Świetnie sprawdzi się marchewka i pokrojony w kostkę korzeń pietruszki. Naleśniki po meksykańsku wegetariańskie można też zapiekać w piekarniku posypane startym żółtym serem. Wtedy nabiorą wyglądu jak hiszpańska quesadilla.
Komentarze