REKLAMA

Naleśniki po meksykańsku

Naleśniki po meksykańsku to proste danie, które można serwować na obiad lub na kolację w rodzinnym gronie. Warto zauważyć, że mięso mielone jest smażone wraz ze słodką i ostrą papryką, a to nadaje im wyjątkowego smaku. Naleśniki meksykańskie to także doskonała propozycja na przekąskę w towarzystwie znajomych i przyjaciół. Farsz meksykański można wzbogacić dodatkiem przecieru pomidorowego lub polać sosem gotowy posiłek. Oto sprawdzony przepis na naleśniki meksykańskie.

dodany przez: Julita gotuje

Naleśniki

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 7 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 160 głosów)


Kroki przygotowania:

  • zoltka-jajka-fot.iStock (1) 1. Naleśniki po meksykańsku – przepis:
    Na początku pół litra mleka, pół kilo mąki pszennej, trzy jaja i szczyptę soli miksujemy na ciasto naleśnikowe. Następnie na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki.
  • papryka-w-proszku-iStock-min 2. Kolejnym krokiem jest rozgrzanie tłuszczu na patelni i smażenie mielonego mięsa. Po 15 minutach należy dodać pokrojoną w kostkę paprykę, odsączoną kukurydzę oraz czerwoną fasolę. Wcześniej na maśle należy zeszklić cebulę (w krążkach)oraz podsmażyć pieczarki i wszystko dodać do mięsa mielonego.
  • sos-pomidorowy-fot.iStock-min 3. Następnie farsz meksykański do naleśników doprawiamy szczyptą soli, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Na gotowe naleśniki po meksykańsku nakładamy farsz. Następnie naleśniki meksykańskie zawijamy jak krokiety albo w dowolny ulubiony sposób. Na koniec naleśniki po meksykańsku podajemy z ketchupem lub sosem pomidorowym.

Porady

Jak zrobić naleśniki po meksykańsku?

Naleśniki meksykańskie to świetnie danie na imprezę w gronie znajomych. Wystarczy usmażyć mniejsze placki i podać je w stylu tortilli. Ciasto na naleśniki po meksykańsku może być też wykonane z dodatkiem przefiltrowanej wody lub wody gazowanej. Będą wtedy delikatniejsze w smaku, co pomoże zrównoważyć ostry smak mięsa i przypraw. Dla czytelników mamy atrakcyjny 10% kod rabatowy na produkty Aquaphor. Wystarczy wpisać kod: burda10. Dotyczy produktów, które nie są objęte promocją. 

Naleśniki po meksykańsku to także zestaw konkretnych przypraw. Warto sięgać po takie o intensywnym aromacie i zdecydowanym smaku. Wśród nich można spotkać kolendrę, oregano, kminek, kumin (kmin rzymski), gałkę muszkatołową i cynamon. Ponadto różnego rodzaju ostre czerwone papryki nadają daniu charakterystycznej pikanterii. Aby urozmaicić smak farszu można doprawić do wędzoną papryką, która dodaje daniu wyjątkowego dymnego smaku.

Notka redakcyjna

Naleśniki meksykańskie wegetariańskie

Warto przygotować naleśniki meksykańskie z warzywami i soczewicą. Naleśniki meksykańskie bez mięsa to także okazja do próbowania nowych składników. Naleśniki będą pożywne, gdy dodamy tofu pokroje w kostkę, ciecierzycę, fasolę czerwoną, fasolę białą a nawet warzywa korzeniowe. Świetnie sprawdzi się marchewka i pokrojony w kostkę korzeń pietruszki. Naleśniki po meksykańsku wegetariańskie można też zapiekać w piekarniku posypane startym żółtym serem. Wtedy nabiorą wyglądu jak hiszpańska quesadilla.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy