Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Cukinia faszerowana mięsem mielonym to świetne urozmaicenie codziennych obiadów. Sycące, pożywne nadzienie wzbogacone jest sosem pomidorowym i aromatycznymi przyprawami. Warzywne łódeczki zapieka się pod warstwą pysznego parmezanu i zdobi świeżymi ziołami. Tego przepisu nie może zabraknąć w notatniku miłośników włoskiej kuchni, ale faszerowana cukinia z mięsem mielonym i serem przypadnie do gustu każdemu.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

cukinia faszerowana

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.5 z 143 głosów)

Cukinia faszerowana mięsem mielonym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • cukinia 1.

    Przygotowanie: cukinię dokładnie myjemy, przekrajamy na pół i wydrążamy. Twarde kawałki miąższu siekamy, a gniazda nasienne wyrzucamy. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki opłukujemy, osuszamy i siekamy. Parmezan ścieramy na tarce o małych oczkach. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. 

  • mieso-mielone 2.

    Farsz do cukinii: cebulę z czosnkiem szklimy na łyżce oliwy. Dodajemy posiekaną cukinię, a następnie mięso mielone i słodką paprykę. Smażymy, aż farsz zmieni kolor i odparuje z niego woda. Dolewamy przecier pomidorowy i podgrzewamy całość jeszcze przez około 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. 

  • cukinia-faszerowana-miesem-przepis 3.

    Pieczenie: wydrążone cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je pozostałą oliwą. Lekko oprószamy solą i ziołami prowansalskimi. Podpiekamy je przez kilka minut, żeby zmiękły. Następnie wypełniamy farszem, posypujemy parmezanem i pieczemy przez 20 minut.

  • Cukinia faszerowana mięsem mielonym – podanie 4.

    Podanie: cukinia faszerowana mięsem mielonym najlepiej smakuje od razu po przyrządzeniu. Posypujemy ją posiekaną natką pietruszki. Serwujemy jako samodzielne danie lub z ulubionymi dodatkami.   

Porady

  • Po wydrążeniu cukinii warto przetrzeć łódeczki ręcznikiem papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru wody. 
  • Cukinia faszerowana mięsem mielonym przyrządzona według naszego przepisu jest zwieńczona parmezanem, ale można też wykorzystać różne rodzaje serów, na przykład mozzarellę, goudę, cheddar, a nawet fetę. Innym pomysłem na posypkę jest kruszonka z bułki tartej. Warto wykorzystać wtedy japońską panierkę panko, która zapewni cukinii chrupiące wykończenie. 
  • W sezonie letnim, kiedy dostępne są słodkie, soczyste pomidory, użyjmy świeżych warzyw do farszu. Należy je wtedy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w niewielką kostkę, żeby z łatwością rozpadły się na sos podczas smażenia nadzienia.  
  • Jako główny składnik farszu sprawdzi się zarówno wieprzowina, jak i wołowina. Może być też ich mieszanka. Żeby zapiekana cukinia z mięsem mielonym była lekka i miała delikatny smak, użyjmy drobiu, na przykład piersi kurczaka lub indyka.   
  • Jeśli zostało nam jeszcze sporo farszu po wypełnieniu cukinii, możemy go wykorzystać do zrobienia zapiekanki na następny obiad. Przyda się wtedy przepis na muszle makaronowe nadziewane
  • Cukinia faszerowana mięsem mielonym pięknie zaprezentuje się na stole nakrytym na przyjęcie lub do obiadu, jeśli podamy ją z pomidorkami koktajlowymi i świeżymi ziołami. Sprawdzi się zarówno natka pietruszki, jak i bazylia, tymianek, rozmaryn lub oregano. Gotowe danie można też posypać szczypiorkiem. 

Notka redakcyjna

Cukinia faszerowana mięsem mielonym – z czym ją podawać? 

Sycąca, pożywna, przykryta warstwą rozpuszczonego sera cukinia nadziewana mięsem mielonym to doskonałe, samodzielne danie. Mimo to świetnie smakuje w towarzystwie różnych dodatków, zwłaszcza jeśli króluje na bufetowym stole. Jako akompaniament sprawdzą się na przykład: 

  • chrupiąca bagietka lub inny rodzaj pieczywa, na przykład włoski chleb z suszonymi pomidorami
  • ryż na sypko lub pilaw z warzywami, 
  • łódeczki ziemniaczane lub frytki, które na pewno zasmakują najmłodszym. 
  • lekka sałatka z zielonych liści (na przykład rukoli, szpinaku i roszponki), z pomidorkami koktajlowymi, fetą lub mozzarellą, polana klasycznym winegretem. Cukinie faszerowane mięsem mielonym dobrze komponują się też z różnymi surówkami, na przykład z młodej kapusty, selera i pora, marchewki lub brokuła. W sezonie na młode warzywa warto przyrządzić surówkę z kalarepy

Jak urozmaicić przepis na faszerowane cukinie?  

Składniki nadzienia da się modyfikować według gustu i potrzeb dietetycznych. Jeśli chcemy, żeby potrawa była bardziej sycąca i zawierała więcej błonnika i wartościowe składniki odżywcze, wypełnijmy łódeczki z cukinii kaszą bulgur, jaglaną lub kuskus. Inne wersje tej potrawy to między innymi: 

  • cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem – dobry sposób na wzbogacenie dania składnikiem skrobiowym. Wszystkie tradycyjne elementy sycącego posiłku znajdują się wtedy w jednym, warzywnym opakowaniu.  
  • cukinia faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami – jesienią przydadzą się również zebrane własnoręcznie podgrzybki lub borowiki. Jeśli lubimy azjatyckie składniki, wykorzystajmy grzyby shiitake. Należy je drobno posiekać lub pokroić w plasterki i przesmażyć z cebulą. 
  • cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami – na przykład papryką, pomidorkami koktajlowymi, bakłażanem lub kukurydzą. Mieszankę ulubionych dodatków dusimy w sosie pomidorowym.  

Faszerowana cukinia z mięsem mielonym nabierze charakteru, gdy przykryje ją kremowy sos beszamelowy. Dzięki temu powstanie warstwowa potrawa o podobnym profilu smakowym, który prezentuje klasyczna lasagne. To dobre rozwiązanie, jeśli nie chcemy używać makaronu, a mamy ochotę na włoską zapiekankę.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy