Cukinia nadziewana mięsem

Cukinia faszerowana mięsem - pomysł na pyszny, a jednocześnie prosty obiad. Smak pieczonej cukinii z mięsnym farszem, zapieczonej pod serową pierzynką przypadnie do gustu całej rodzinie.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 200g mięsa mielonego
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 1 średnia cukinia
  • żółty ser do posypania
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: szczypta imbiru, pieprzu cayenne, kolendry, czarnego pieprzu, sól, 1/4 łyżeczki wegety, szczypta bazylii, 1/2 majeranku, szczypta kurkumy

Przygotowanie

  1. Cukinię dokładnie myjemy, przekrawamy na pół i wydrążamy. Wydrążone kawałki siekamy.
  2. Przyprawy mieszamy.
  3. Cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie następnie dodajemy mięso mielone posypujemy przygotowaną mieszanką przypraw. Smażymy dodajemy koncentrat i dokładnie mieszamy, do mięsa dodajemy posiekaną cukinię.
  4. Farszem napełniamy wydrążone cukinie i wkładamy do piekarnika na 30 minut, ok. 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy startym żółtym serem.
ser mięso warzywa obiad zapiekanka cukinia zapiekana
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze