Cukinia faszerowana mięsem

Cukinia faszerowana mięsem to propozycja na smaczny i niecodzienny obiad. Faszerowana cukinia zapiekana z mięsem i posypana tartym serem na pewno przypadnie do gustu najmłodszym domownikom. Podpowiadamy, jak zrobić cukinię faszerowaną.

dodany przez: Kulinarna Ania

dania mięsne Zapiekanki

Czas przygotowania:
1godz. 10min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.5 z 143 głosów)


Kroki przygotowania:

  • cukinia 1. Cukinię dokładnie myjemy, przekrawamy na pół i wydrążamy – nie musimy obierać cukinii. Wydrążony miąższ siekamy. Przyprawy mieszamy ze sobą. W przepisie podano po szczypcie z każdej, jednak przyprawy dodajemy według swojego smaku i uznania. Ser żółty do posypania cukinii ścieramy na tarce.
  • mieso-mielone 2. Cebulę i czosnek obieramy z łupin, następnie cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę bądź ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Czosnek i cebulę krótko podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy mięso mielone oraz przygotowaną mieszankę przypraw. Całość smażymy, dodajemy przecier pomidorowy i dokładnie mieszamy, po czym do mięsa dodajemy posiekaną cukinię.
  • cukinia-faszerowana-miesem-przepis 3. Wydrążone cukinie smarujemy odrobiną oliwy i lekko oprószamy solą i czerwoną papryką. Układamy połówki cukinii na blasze. Wypełniamy je farszem i wkładamy na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Na 5 minut przed końcem pieczenia faszerowane cukinie posypujemy startym serem.

Porady

  • Po wydrążeniu cukinii warto przetrzeć łódeczki ręcznikiem papierowym, by odcisnąć nadmiar wody.
  • Jeśli chcesz, by połówki cukinii były bardziej aromatyczne, podpiecz je chwilę w piekarniku jeszcze przed nałożeniem farszu. Natrzyj cukinie oliwą, posyp odrobiną soli, pieprzu i ulubionych ziół bądź przypraw i wstaw do piekarnika na kwadrans.
  • Zamiast tartym serem, faszerowaną cukinię możesz posypać także chrupiącą „kruszonką” z bułki tartej. Do jednego roztrzepanego jajka dodaj łyżkę oliwy oraz kilka łyżek bułki tartej – około 3-5 łyżek, w zależności od tego, na jakiej konsystencji nam zależy. Kruszonką posypujemy faszerowaną cukinię i wkładamy do piekarnika.
  • Dwie łyżki przecieru pomidorowego możesz zastąpić większą łyżeczką koncentratu pomidorowego.
  • Nadziewana cukinia powinna być wypełniona farszem z lekką „górką”. Jeśli po przygotowaniu cukinii zostanie ci trochę farszu, możesz na przykład użyć go jako dodatek do makaronu czy innej zapiekanki. Jeśli farsz do cukinii z mięsa mielonego przyrządzaliśmy z dodatkiem kaszy lub ryżu, warto pomyśleć o wykorzystaniu go do pulpecików lub kotletów.

Notka redakcyjna

Cukinia faszerowana mięsem mielonym – z czym podawać?

Cukinia nadziewana mięsem jest już sama w sobie dość sycącym daniem, jednak jeśli brakuje nam w nim węglowodanów, warto postawić na świeże pieczywo, np. chrupiącą bagietkę. Jeśli chcesz, by nadziewana cukinia była bardziej pożywna, możesz wzbogacić farsz do cukinii o ugotowany ryż lub kaszę. Dobra będzie kasza bulgur, jaglana lub kasza kuskus. Ugotuj wcześniej odpowiednią porcję kaszy lub ryżu (około 100 g suchych ziaren) i podsmaż razem z mięsem mielonym i przyprawami.

Cukinia faszerowana mięsem – jak zrobić?

Zacząć musisz od wyboru dobrej cukinii. Do faszerowania najlepiej wybierać te nieco grubsze, ponieważ łatwiej będzie w nich umieścić farsz. Cukinii, zwłaszcza młodej, nie musisz ani obierać, ani pozbawiać „ogonków”. Wystarczy, że dokładnie je umyjesz pod bieżącą wodą. Farsz do cukinii z mięsa mielonego możesz przygotować z dowolnego rodzaju mięsa – indyka, wieprzowiny czy wołowiny. Cukinia faszerowana mięsem będzie pysznie smakować z przyjemnie ciągnącym się startym serem żółtym lub mozzarellą bądź posypana chrupiącą „panierką” z bułki tartej.

Zobacz także: Dania z cukinii - 7 przepisów na cukinię na obiad i przekąski

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy