Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Cukinia faszerowana mięsem mielonym, dodatkowo posypana tartym serem jest przepyszna i niezwykle soczysta. Danie jest lekkie i jednocześnie sycące, a do tego szybkie w przygotowaniu. To wspaniałe urozmaicenie codziennych dań obiadowych. Podajemy niezawodny przepis na cukinię faszerowaną, który przypadnie do gustu wszystkim domownikom.

dodany przez: Kulinarna Ania

cukinia faszerowana

Czas przygotowania:
1godz. 10min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.5 z 143 głosów)


Cukinia faszerowana mięsem mielonym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • cukinia 1.

    Przygotowanie składników: cukinie dokładnie myjemy, przekrawamy na pół i wydrążamy – nie musimy jej obierać ze skóry. Wydrążony miąższ siekamy. Przyprawy mieszamy ze sobą. W przepisie podano po szczypcie z każdej, jednak przyprawy dodajemy według swojego smaku i uznania. Ser żółty do posypania cukinii ścieramy na tarce.

  • mieso-mielone 2.

    Farsz do cukinii: cebulę i czosnek obieramy z łupin, następnie cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę bądź ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Czosnek i cebulę krótko podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy mięso mielone oraz przygotowaną mieszankę przypraw. Całość smażymy przez ok. 15 minut, dodajemy przecier pomidorowy i dokładnie mieszamy, po czym dorzucamy posiekaną cukinię.

  • cukinia-faszerowana-miesem-przepis 3.

    Pieczenie: wydrążone cukinie smarujemy odrobiną oliwy i lekko oprószamy solą i czerwoną papryką. Układamy połówki cukinii na blasze. Wypełniamy je farszem i wkładamy na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Na 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy je startym serem. Cukinie faszerowane mięsem mielonym możemy podawać jako samodzielne danie.

Porady

  • Po wydrążeniu cukinii warto przetrzeć łódeczki ręcznikiem papierowym, by odcisnąć nadmiar wody.
  • Jeśli chcesz, by połówki cukinii były bardziej aromatyczne, podpiecz je chwilę w piekarniku jeszcze przed nałożeniem farszu. Natrzyj cukinie oliwą, posyp odrobiną soli, pieprzu i ulubionych ziół bądź przypraw i wstaw do piekarnika na kwadrans.
  • Cukinię faszerowaną mięsem mielonym można posypać kruszonką z bułki tartej, zamiast tartym serem. Do jednego roztrzepanego jajka dodaj łyżkę oliwy oraz 3–5 łyżek bułki tartej –w zależności od tego, na jakiej konsystencji nam zależy. Posypujemy faszerowane cukinie i wkładamy do piekarnika.
  • Do cukinii faszerowanej mięsem mielonym możemy dodać passatę, zamiast przecieru pomidorowego lub świeże pomidory.
  • Jeśli wyszło nam za dużo mięsnego farszu to można go użyć jako dodatek do makaronu lub zapiekanki.
  • W ten sam sposób przygotujemy cukinię faszerowaną kurczakiem. Filet kroimy w kostkę i przesmażamy jak mięso mielone.

 

Notka redakcyjna

Cukinia faszerowana mięsem mielonym – z czym podawać?

Cukinia nadziewana mięsem jest już sama w sobie dość sycącym daniem. Jednak, jeśli brakuje nam w nim węglowodanów, warto postawić na świeże pieczywo, np. chrupiącą bagietkę. Świetnym dodatkiem będzie ryż z warzywami w wersji ostrej lub ziołowej. Opiekane ziemniaki z ziołami lub czosnkiem albo domowe frytki. Dobrze też pasują tu wszelkie surówki, ze świeżych liści sałaty, rukoli, roszponki, z pomidorkami koktajlowymi, fetą lub mozzarellą, polane winegretem. Bardziej zdecydowany charakter daniu nada surówka colesław, która ma lekko pikantny smak.

 

Cukinia faszerowana – jakie nadzienie?

Jeśli chcemy, by danie było bardziej pożywne, to zróbmy cukinię faszerowaną kaszą. Dobra będzie bulgur, jaglana lub kuskus. Gotujemy wcześniej odpowiednią porcję kaszy (około 100 g suchych ziaren) i podsmażamy razem z mięsem mielonym i przyprawami.


Popularną wersją jest też cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Sposób przygotowania jest podobny jak z kaszą. Gotujemy porcję ryżu, według instrukcji podanej na opakowaniu, podsmażamy razem z mięsem i faszerujemy cukinie.


W wersji wegetariańskiej polecamy cukinię faszerowaną warzywami. Dobrze pasują tu pieczarki, drobno posiekane lub pokrojone w większe plasterki, przesmażone z cebulą. Odpowiednia będzie też mieszanka naszych ulubionych warzyw, chwilę podduszona w pomidorach.


Cukinia faszerowana mięsem – co zrobić, żeby wyszła?

Zaczynamy od wybrania dobrej cukinii. Do faszerowania najlepiej wybierać te nieco grubsze, ponieważ łatwiej będzie w nich umieścić farsz. Cukinii, zwłaszcza młodej, nie trzeba ani obierać, ani pozbawiać ogonków. Wystarczy, że dokładnie je umyjemy pod bieżącą wodą.


Farsz do cukinii z mięsa mielonego możesz przygotować z dowolnego rodzaju mięsa – indyka, wieprzowiny czy wołowiny. Cukinia faszerowana mięsem będzie pysznie smakować z przyjemnie ciągnącym się startym serem żółtym lub mozzarellą bądź posypana chrupiącą „panierką” z bułki tartej.

 

Zobacz także: Dania z cukinii - 7 przepisów na cukinię na obiad i przekąski

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy