Tort z białą czekoladą

Ocena:

4.46 (197)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Tort z białą czekoladą to świetna propozycja na zbalansowany i elegancki wypiek na urodziny lub święta. Składa się z puszystego, jasnego biszkoptu, frużeliny malinowej i kremu na bazie serka mascarpone. Ciasto zawsze się udaje i w cudowny sposób łączy słodkie nuty ze świeżością letnich owoców. Tort z białą czekoladą i malinami to kompozycja doskonała. Upieczcie go na specjalne okazje lub do popołudniowej kawy.   

Składniki:

  • jajka  5 szt.

  • mąka pszenna  75 g

  • mąka ziemniaczana  95 g

  • proszek do pieczenia  3 g

  • cukier puder  200 g

  • biała czekolada  225 g

  • cukier  25 g

  • maliny  400 g

  • śmietana kremówka  90 ml

  • mascarpone  750 g

  • woda  100 ml

  • sok z cytryny  20 ml

  • wiórki kokosowe  50 g

Tort z białą czekoladą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: jajka wyjmujemy z lodówki co najmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy. Piekarnik nagrzewamy do 170°C. Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. 

  • Krok 2:

    Biszkopt: oddzielamy białka od żółtek. 75 g mąki ziemniaczanej przesiewamy z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia do oddzielnej miski. Białka ubijamy ze 100 g cukru pudru na pianę. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem pudrem. Łączymy obie masy jajeczne. Wsypujemy suche składniki i delikatnie mieszamy całość za pomocą łopatki. 

  • Krok 3:

    Pieczenie: masę na biszkopt przelewamy do tortownicy. Wyrównujemy. Pieczemy przez 30 minut. Robimy test suchego patyczka. Jeśli ciasto jest już gotowe, wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Zostawiamy je w cieple jeszcze przez 15 minut, żeby stygło stopniowo. Następnie wyjmujemy je z piekarnika i zdejmujemy obręcz tortownicy.  

  • Krok 4:

    Maliny: 300 g świeżych lub mrożonych owoców wkładamy do garnka i zasypujemy je cukrem. Podgrzewamy przez 10 minut, żeby puściły sok. Kiedy mikstura się zagotuje, dodajemy 20 g mąki ziemniaczanej rozrobionej w odrobinie wody. Kiedy frużelina zgęstnieje, odstawiamy ją do wystygnięcia. 

  • Krok 5:

    Krem: białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dobrze schłodzone mascarpone i śmietankę ubijamy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy płynną czekoladę. Miksujemy do połączenia składników i uzyskania gęstego kremu. 

  • Krok 6:

    Przekładanie tortu: biszkopt przekrajamy wzdłuż na 3 części i nasączamy go wodą z sokiem z cytryny. Pierwszy blat układamy na paterze i smarujemy 1/4 kremu. Następnie rozprowadzamy frużelinę malinową. Przykrywamy ją drugą częścią biszkoptu i powtarzamy czynność. Na wierzch układamy ostatni blat i pokrywamy cały tort malinowy z białą czekoladą cienką warstwą kremu. Wkładamy go do lodówki. 

  • Krok 7:

    Dekoracja: rozsmarowujemy pozostałą masę na wierzchu i bokach tortu za pomocą szpatułki cukierniczej. Obsypujemy ciasto wiórkami kokosowymi i ozdabiamy malinami.  

Porady

  • W miejsce świeżych lub mrożonych owoców świetnie sprawdzi się także konfitura lub dżem malinowy. Jeśli chcemy uprościć przepis, nie musimy przyrządzać frużeliny. Wystarczy, że ułożymy na warstwach kremu kawałki owoców. 
  • Jeśli zależy nam na czasie, nie musimy czekać godzinę, aż jajka osiągną temperaturę pokojową. Wystarczy włożyć je na kilkanaście minut do miski z ciepłą wodą.  
  • Zanim zaczniemy przekładać tort z białą czekoladą, przygotujmy sobie wysokie naczynie z gorącą wodą. Przyda się do ogrzania noża i szpatułki. Dzięki temu z łatwością przekroimy biszkopt i równomiernie rozprowadzimy krem z białej czekolady do tortu. Ta technika okaże się pomocna także w trakcie porcjowania gotowego deseru. 
  • Wiórki kokosowe to jedna z propozycji dekoracji. Tort z białą czekoladą i malinami możemy także ozdobić okruszkami biszkoptu, płatkami migdałów lub gotową posypką.  
  • Tort z kremem z białej czekolady to doskonała propozycja na urodziny i inne specjalne okazje. Jego schludna, elegancka forma świetnie zaprezentuje się także na przyjęciu komunijnym lub świątecznym stole. 
  • Polewa z białej czekolady na tort jest wrażliwa na działanie wysokiej temperatury, dlatego deser powinniśmy przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. Możemy go również zamrozić.  
  • Biszkopt na tort malinowy z białą czekoladą możemy nasączyć herbatą, kawą lub likierem, na przykład amaretto. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Bezglutenowy tort z białą czekoladą i malinami w wersji fit 

Niestety nie każdy może sobie pozwolić na jedzenie tradycyjnych słodkości, takich jak tort malinowy z białą czekoladą. Różnego rodzaju ograniczenia dietetyczne mogą przyćmić naszą radość z przyjęcia urodzinowego lub świątecznego podwieczorku. Dlatego warto wypróbować sprawdzony przepis na biszkopt bezglutenowy. Żeby wyeliminować uczulający składnik pokarmowy, wystarczy zamienić mąkę pszenną na kukurydzianą, ryżową lub owsianą. Jeśli chcemy dodatkowo obniżyć indeks glikemiczny wypieku, tak żeby mogli się nim cieszyć także cukrzycy, użyjmy mąki migdałowej. Tort malinowy z mascarpone i białą czekoladą może stać się deserem dla osób na diecie redukcyjnej, pod warunkiem że: 

  • użyjemy białej czekolady bez dodatku cukru, 
  • zamienimy cukier na ksylitol lub inny niskokaloryczny słodzik, 
  • przyrządzimy szybki krem z białej czekolady na bazie mleka kokosowego, mascarpone i odtłuszczonego jogurtu greckiego, 
  • wykorzystamy świeże owoce lub konfiturę domowej roboty bez dodatku cukru.    

Inne torty z białą czekoladą 

Krem z białej czekolady do tortu jest na tyle uniwersalny, że można nim przełożyć właściwie dowolne ciasto i stworzyć własną kompozycją smaków. Bazę takiego wypieku może stanowić na przykład: 

  • biszkopt kakaowy, który w sposób oczywisty idzie w parze z kremem czekoladowym, 
  • biszkopt kawowy – z dodatkiem mocnego espresso lub kawy rozpuszczalnej, 
  • biszkopt orzechowy – na przykład ze zmielonymi orzechami włoskimi, laskowymi lub ziemnymi.  

Tort z białą czekoladą możemy także wypełnić ulubionymi owocami, najlepiej jagodowymi, na przykład jeżynami, borówkami lub porzeczkami. Świetnie sprawdzi się także bardziej egzotyczne mango. Szczególnie popularny jest tort truskawkowy z białą czekoladą, który warto upiec wiosną lub wczesnym latem, kiedy zaczyna się sezon na świeże owoce. Ich dodatek sprawia, że zyskujemy lekko kwaskowy element, który przełamuje słodycz kremu czekoladowego. Jeśli jednak lubimy bardzo treściwe desery, do przełożenia tortu możemy wykorzystać także solony karmel.   

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne