0 (0)
Torcik makowy z pomarańczami to elegancki wypiek, który pięknie zaprezentuje się na świątecznym stole. Składa się z aksamitnego kremu na bazie włoskiego serka, masy pomarańczowej i delikatnego biszkoptu z masą makową. Wypiek dekoruje polewa czekoladowa. Na wierzchu można ułożyć plasterki owoców i ozdoby z białej czekolady lub marcepanu. To fantastyczna alternatywa dla tradycyjnej strucli. Podpowiadamy, jak zrobić prosty torcik makowy z mascarpone.
masa makowa 850 g
jajka 6 szt.
mąka pszenna 75 g
proszek do pieczenia 0.5 łyżeczki
pomarańcze 3 szt.
galaretka pomarańczowa 77 g
śmietana 36% 500 ml
mascarpone 250 g
cukier puder 40 g
cukier waniliowy 16 g
śmietan-fix 18 g
czekolada deserowa 100 g
masło 15 g
olej 45 ml
Biszkopt: wyjmujemy wcześniej z lodówki jajka, żeby miały temperaturę pokojową, kiedy zaczniemy robić torcik makowy z pomarańczami. Oddzielamy białka od żółtek. Mąkę pszenną przesiewamy przez sitko razem z proszkiem do pieczenia do oddzielnego naczynia. Ubijamy białka na sztywną pianę (możemy dodać szczyptę soli, żeby ją ustabilizować). Żółtka ucieramy, aż będą miały jednolitą, kremową konsystencję. Miksujemy masę makową z sypkimi składnikami i żółtkami. Na koniec dodajemy białka. Mieszamy je za pomocą szpatułki. Rozkładamy masę na dwie tortownice o średnicy 24 cm (spody wykładamy pergaminem). Pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C (tryb góra-dół).
Angelika Grabowiecka g.angelikaa
Pomarańcze: obieramy ze skórki i albedo. Rozdzielamy fileciki, jednocześnie pozbywając się wszystkich białych błonek. Robimy to nad rondelkiem, żeby nie stracić soku. Podgrzewamy cząstki pomarańczy na małym ogniu przez kilka minut. W tym czasie owoce się rozpadną, a sok zredukuje się i utworzy syrop. Kiedy przecier jest jeszcze gorący, wsypujemy opakowanie galaretki pomarańczowej. Dokładnie mieszamy, żeby proszek całkowicie się rozpuścił. Studzimy. Przepis na tort makowy z mascarpone można nieco urozmaicić i dodać do masy owocowej startą skórkę pomarańczy, sok z limonki lub esencję migdałową.
Angelika Grabowiecka g.angelikaa
Krem: umieszczamy w misie miksera serek mascarpone i śmietanę 36% (oba składniki powinny być dobrze schłodzone). Ubijamy je z cukrem pudrem (najlepiej przesianym przez gęste sitko) i cukrem waniliowym, aż stworzą jednolity, gęsty krem. Uważajmy, żeby nie miksować go zbyt długo, w przeciwnym razie może się rozwarstwić. Pod koniec mieszania dodajemy do niego śmietan-fix. Możemy też wykorzystać inny stabilizator, na przykład żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości ciepłej wody. Nic nie powinno się też stać, jeśli całkiem pominiemy ten składnik. Krem z tłustym serkiem mascarpone zazwyczaj dobrze się trzyma.
Angelika Grabowiecka g.angelikaa
Składanie tortu: umieszczamy pierwszy blat makowy (całkowicie wystudzony) na desce lub paterze. Możemy też wykorzystać rant cukierniczy, dzięki któremu ciasto makowe z kremem mascarpone i pomarańczami będzie miało idealne warstwy i równe krawędzie. Rozsmarowujemy 1/3 masy śmietanowej na całej powierzchni biszkoptu. Wykładamy pomarańcze, a następnie kolejną porcję kremu. Przykrywamy wszystko drugim biszkoptem. Na wierzch kładziemy pozostałą masę z mascarpone. Rozsmarowujemy ją szpatułką także na bokach tortu. Wstawiamy tort do lodówki.
Angelika Grabowiecka g.angelikaa
Dekoracja: łamiemy czekoladę w cząstki. Umieszczamy ją w rondelku. Dodajemy masło i olej. Podgrzewamy, mieszając, aż powstanie jednolity krem. Polewamy nim torcik makowy. Dekorujemy plastrami pomarańczy i posypką z białej czekolady lub marcepanowymi gwiazdkami.
Angelika Grabowiecka g.angelikaa