Tort komunijny wbrew pozorom wcale nie jest skomplikowanym wypiekiem. Jego przygotowanie nie powinno przysporzyć większych trudności nawet amatorom. Od klasycznych świątecznych deserów różni się przede wszystkim dekoracjami. Idealnie wyrośnięty biszkopt, kremowa masa śmietankowa z serkiem mascarpone i owoce to nasz przepis na sukces. Goście z pewnością będą zachwyceni. Sprawdźcie, jak zrobić prosty tort komunijny z malinami.
Adobe Stock
(średnia 4.51 z 152 głosów)
Przygotowanie: jajka wyjmujemy z lodówki godzinę przed rozpoczęciem pracy nad biszkoptem. Piekarnik nastawiamy na 170°C, tryb góra-dół. Płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej rant cukierniczy o średnicy 22 cm.
Biszkopt do tortu: białka oddzielamy od żółtek. Mąkę pszenną i 50 g mąki ziemniaczanej przesiewamy przez sitko. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Kiedy osiągnie pożądaną konsystencję, stopniowo dodajemy do niej cukier (200 g). Kontynuujemy ubijanie, aż stanie się błyszcząca. Dodajemy żółtka i miksujemy masę przez około 1–2 minut. Partiami dosypujemy mąkę i łączymy wszystkie składniki przy pomocy szpatułki.
Pieczenie: przelewamy masę do przygotowanego rantu. Pieczemy przez 45 minut lub do suchego patyczka. Studzimy.
Frużelina: maliny podgrzewamy na małym ogniu z cukrem (40 g) . Kiedy puszczą sok, dodajemy 60 g mąki ziemniaczanej rozrobionej w niewielkiej ilości wody. Mieszamy frużelinę, aż zgęstnieje i będzie miała konsystencję kisielu. Odstawiamy do wystygnięcia.
Krem śmietanowy: schłodzoną śmietankę i serek mascarpone mieszamy na wysokich obrotach miksera. Dodajemy cukier puder. Ubijamy całość na gęstą masę.
Składanie tortu: wystudzony biszkopt dzielimy na 4 blaty. Przekładamy je frużeliną malinową. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem śmietanowym.
Tort komunijny: ozdabiamy kwiatami i bezikami. Tuż przed prezentacją wbijamy w środek topper dostosowany do okazji.
Porady
- Żeby uzyskać efekt ombre, masę śmietanową z serkiem macarpone należy podzielić na trzy części. Do dwóch z nich dodajemy odrobinę czerwonego barwnika spożywczego, w różnych proporcjach, żeby otrzymać odcienie różu. Przekładamy krem do oddzielnych rękawów cukierniczych i umieszczamy go dookoła tortu, a następnie rozprowadzamy płynnym ruchem za pomocą szpatułki. Najlepiej, jeśli robimy to z pomocą obrotowej patery.
- Podczas pieczenia biszkoptu nie należy otwierać piekarnika ani uchylać jego drzwiczek. Warto studzić ciasto stopniowo, nie wyjmować go od razu na blat.
- Jeśli chcemy, żeby nasz komunijny tort z malinami nienagannie się prezentował, najpierw pokryjmy go cienką warstwą kremu, żeby wyeliminować okruszki (tzw. crumb coating) i wstawmy do lodówki. Dopiero potem wyłóżmy resztę masy.
- Do przyrządzenia frużeliny malinowej można użyć świeżych lub mrożonych owoców. Jeśli chcemy zrobić naprawdę prosty tort komunijny, możemy także zastąpić ją konfiturą. Sprawdzą się również inne sezonowe owoce, na przykład truskawki lub jagody.
- Najpiękniejsze torty komunijne wymagają nakładu pracy i czasu, zwłaszcza jeśli chcemy je ozdobić za pomocą techniki ombre. Pracę warto rozłożyć na kilka dni – biszkopt można upiec już w czwartek, a jego przełożeniem i dekorowaniem zająć się w piątek lub sobotę.
- Nowoczesne torty komunijne najczęściej piecze się w okrągłym rancie, ale można też użyć prostokątnej foremki, a nawet pokusić się o bardziej finezyjne kształty, na przykład księgi, krzyża lub kielicha.
- Tort komunijny dla chłopca lub dziewczynki możemy ozdobić niebieskimi lub różowymi dekoracjami z masy cukrowej. Kupuje się ją w sklepie spożywczym lub z artykułami cukierniczymi, ale można także przygotować ją samemu. Takie rozwiązanie proponujemy jednak bardziej doświadczonym kucharzom.
- Miłośnicy czekoladowych nut smakowych mogą zrobić biszkopt kakaowy. Puszyste ciasto o takim aromacie także świetnie komponuje się z kwaskowymi owocami. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodatkowo przełożyć je gęstym kremem czekoladowym w stylu ganache, na śmietance kremówce.
- Biszkopt możemy nasączyć słodką herbatą lub wodą z sokiem z cytryny. Sprawdzi się także rozcieńczony syrop malinowy.
Zastanawiacie się, czym tynkować tort komunijny? Możliwości jest sporo. Sprawdzi się na przykład:
Do udekorowania tortu mogą się przydać perełki cukrowe, jadalne złoto lub łatwo dostępne kolorowe pisaki z lukru lub czekolady. Warto zainwestować też w estetycznie wykonane toppery na tort komunijny – to niedrogie, a zarazem niezwykle efektowne ozdobniki.
Osobom, które nie przepadają za ozdobami cukrowymi, polecamy tort komunijny z żywymi kwiatami. Szczególnie dobrze sprawdzą się w tym celu jadalne okazy, takie jak róże, goździki, piwonie, fiołki, tulipany lub bratki. Przed włożeniem ich do tortu polecamy owinąć łodygi folią aluminiową – dzięki temu nie będą miały bezpośredniego kontaktu z ciastem. Można także użyć specjalnych szpilek florystycznych. To świetny pomysł na ozdobę, zwłaszcza na tort komunijny dla dziewczynki.
Sposobów na to, jak zrobić tort komunijny, jest całe mnóstwo. Najczęściej jednak jego podstawę stanowią trzy lub cztery warstwy jasnego biszkoptu i delikatny krem śmietankowy. Dla urozmaicenia smaku można również pokusić się o dodatek świeżych owoców. Jeśli chcecie zaserwować gościom coś naprawdę wyjątkowego, możecie też przygotować:
Komentarze