Tort komunijny

Tort komunijny – zwłaszcza ten w kształcie książki – może wydawać się skomplikowany w przygotowaniu, jednak w rzeczywistości jego upieczenie nie powinno przysporzyć większych trudności. Od klasycznych wypieków różni się przede wszystkim dekoracjami. Idealnie wyrośnięty biszkopt, delikatna masa śmietankowa, świeże owoce, krem maślany i dekoracje cukrowe to nasz przepis na sukces. Goście z pewnością będą zachwyceni.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

tort śmietanowy

Czas przygotowania:
4godz. 0min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.51 z 152 głosów)

Tort komunijny - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Biszkopt do tortu: Mąki oraz proszek przesiewamy przez sitko. Białka delikatnie oddzielamy od żółtek i przekładamy je do dokładnie wyczyszczonej miski. Dodajemy do nich szczyptę soli. Całość ubijamy na sztywną pianę. Gdy osiągnie ona pożądaną konsystencję stopniowo dodajemy do niej cukier. Kontynuujemy ubijanie, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodajemy żółtka i miksujemy masę przez około 1–2 minuty. Partiami dosypujemy do niej mąkę oraz proszek do pieczenia. Delikatnie łączymy wszystkie składniki przy pomocy szpatułki.

  • 2.

    Pieczenie biszkoptu: Piekarnik rozgrzewamy do 175 C. Spód dużej, prostokątnej blachy wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej przygotowane ciasto i pieczemy przez około 50 minut lub do suchego patyczka. 

  • 3.

    Krem śmietanowy: Żelatynę przekładamy do małej miski, zalewamy 125 ml wody, mieszamy i odkładamy do napęcznienia. W tym czasie schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy do niej cukier puder (80g), mieszamy do połączenia składników. Żelatynę podgrzewamy (nie dopuszczając do zagotowania) i energicznie łączymy z kremem. 

  • 4.

    Formowanie komunijnego tortu księgi: Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 równe części. Dwa z blatów biszkoptu przekładamy kremem śmietanowym i pokrojonymi owocami tak, by na środku powstała kopka (na brzegach ciasta powinno być mniej kremu niż na środku). Całość przykrywamy ostatnim kawałkiem ciasta i lekko dociskamy. Ze środka wierzchniego biszkoptu wykrawamy cienki pasek ciasta tak, by imitował zagięcie między stronami książki. Zewnętrzne boki ‘księgi’ delikatnie ścinamy pod skosem. 

  • 5.

    Krem maślany: Masło ubijamy na delikatny puch, stopniowo dodając do niego cukier puder (120 g). Pod koniec ubijania wlewamy świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Gotowym kremem maślanym smarujemy wierzch i boki tortu. Całość przekładamy do lodówki na co najmniej godzinę. 

  • 6.

    Tort komunijny: Na podsypanej cukrem pudrem stolnicy rozwałkowujemy masę cukrową. Obkładamy nią schłodzony tort. Nadmiar masy odcinamy. Całość wygładzamy przy pomocy dłoni lub szpachelki cukierniczej. Z resztek masy tworzymy dekoracje cukrowe. 

Porady

  • Przygotowanie domowego tortu komunijnego nie należy do najszybszych, warto więc rozłożyć je na kilka dni – biszkopt można upiec już w czwartek, a jego przełożeniem i dekorowaniem zająć się w piątek lub sobotę.
  • Podane w przepisie świeże owoce, można zastąpić ich mrożoną wersją. W takim przypadku należy je jednak dobrze rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody. Tort komunijny owocowy można również przełożyć domowym dżemem o obniżonej zawartości cukru. 
  • Komunijny tort najlepiej smakuje po przełożeniu owocami, takimi jak truskawki, maliny, jagody, borówki amerykańskie czy brzoskwinie. 
  • Przyjęło się, że torty na 1 komunię formuje się na podobieństwo otwartej księgi. Można je jednak z powodzeniem upiec w bardziej klasycznym – kolistym lub prostokątnym – kształcie. Smakują one równie dobrze, a ich przygotowanie zajmuje zdecydowanie mniej czasu.
  • Podczas pieczenia biszkoptu nie należy otwierać piekarnika ani uchylać jego drzwiczek. Warto również pamiętać, że upieczone ciasto wyjmujemy z formy dopiero po jego całkowitym upieczeniu. Zbyt wczesne przełożenie go na blat, może skutkować jego zapadnięciem. 
  • Śmietanka potrzebna do przygotowania masy powinna być dobrze schłodzona. Z kolei masło do kremu najlepiej wyjąć z lodówki na około 30 minut przed ubiciem.
  • By sprawdzić czy biszkopt na tort komunijny jest upieczony, należy nakłuć go drewnianym patyczkiem. Jeżeli po wyjęciu jest on suchy (nie ma na nim żadnych pozostałości masy), ciasto jest gotowe. W przeciwnym wypadku czas pieczenia należy wydłużyć o kilka minut. 
  • By zminimalizować ryzyko rozerwania się masy cukrowej podczas przenoszenia, polecamy delikatnie owinąć ją wokół wałka do ciasta, a następnie ostrożnie ułożyć ją na torcie. 
  • Jeżeli chcecie ozdobić tort kolorowymi dekoracjami z masy cukrowej, możecie dodać do niej odrobinę jakościowego barwnika spożywczego. Całość należy dokładnie zagnieść, aż do uzyskania jednolitego kolorytu. W zależności od tego, czy przygotowujecie tort komunijny dla chłopca czy dziewczynki, możecie użyć bardziej wyrazistych lub delikatniejszych, pastelowych odcieni.
  • Masę cukrową, potrzebną do ozdobienia tortu komunijnego, można także przygotować samodzielnie. Potrzebne będą w tym celu następujące składniki: cukier puder (800 g), glukoza (100 g), żelatyna (16 g), woda (70 ml) oraz olejek migdałowy (kilka kropel). Żelatynę zalewa się wodą i odkłada do napęcznienia. W tym czasie należy przesiać cukier puder i podzielić go na dwie części. Namoczoną żelatynę dokładnie miesza się z glukozą, a następnie lekko podgrzewa. Gdy mieszanka stanie się ciepła, przelewa się ją do miski z połową cukru pudru i dokładnie miesza. Drugą połowę cukru pudru oraz olejek dodaje się partiami, cały czas mieszając. Gdy masa stanie się elastyczna, można przejść do jej rozwałkowywania.
  • Jeśli wolicie torty na bazie biszkoptu kakaowego, możecie zastąpić 30 g podanej w przepisie mąki pszennej jakościowym kakao w proszku. 

Notka redakcyjna

Inne przepisy na tort na komunię

Sposobów na to, jak zrobić tort komunijny jest całe mnóstwo. Najczęściej jednak jego podstawę stanowią dwie lub trzy warstwy jasnego biszkoptu oraz delikatny krem śmietankowy. Dla urozmaicenia smaku można również pokusić się o dodatek świeżych owoców. 

Jeśli chcecie zaserwować gościom coś naprawdę wyjątkowego, możecie przygotować pyszny trójsmakowy tort czekoladowy z dodatkiem kremu chałwowego, malinowego i domowej żelki owocowej. Biszkopt kakaowy można także przełożyć kremem kokosowym, pistacjowym czy orzechowym. 

Innym, ciekawym pomysłem na przygotowanie komunijnego tortu jest wypełnienie go kremem twarożkowym i świeżymi, pokrojonymi w kostkę owocami. Fanom niecodziennych kompozycji smakowym polecamy także połączenie biszkoptu kokosowego i orzeźwiającego kremu cytrynowego lub biszkoptu kawowego, czereśni i masy waniliowej. 

Jak ozdobić tort komunijny? 

Zastanawiacie się jak udekorować tort komunijny? Możliwości jest cała masa. Choć zgodnie z tradycją wypiek ten formuje się na księgi – która symbolizować ma nowy rozdział w życiu dziecka – ciasto można też upiec w klasycznej, okrągłej foremce. Niektórzy przycinają biszkopt nawet tak, by wizualnie przypominał on kielich. Tort komunijny prostokątny prezentuje się jednak równie dobrze.

Niezależnie od tego, na który z opisanych powyżej kształtów się zdecydujecie, po uformowaniu tort należy jeszcze obłożyć kremem. Najlepiej sprawdzi się w tym celu popularny krem maślany, który nie tylko świetnie smakuje, ale i bardzo dobrze utrzymuje się na cieście. Można go nakładać przy pomocy szpatułki lub rękawa cukierniczego i specjalnych końcówek do dekoracji. Wierzch wypieku można także oblać smakowitą polewą na bazie mlecznej lub białej czekolady.

Tort można także obłożyć masą cukrową. Będzie się on prezentował jeszcze lepiej, jeżeli dodatkowo wykonamy z niej ozdoby na tort komunijny – figurki i napisy. Do udekorowania ciasta mogą się przydać także produkty, takie jak perełki cukrowe, złoto jadalne czy łatwo dostępne kolorowe pisaki z lukru lub czekolady. Warto zainwestować też w estetycznie wykonany topper na tort komunijny – jest to niedrogi, a zarazem niezwykle efektowny ozdobnik. 

Jeżeli zaś nie przepadacie za cukrowymi ozdobami, możecie zaserwować gościom tort komunijny z żywymi kwiatami. Szczególnie dobrze sprawdzą się w tym celu kwiaty jadalne, takie jak róże, goździki, piwonie, fiołki, tulipany czy bratki. Przed włożeniem ich do tortu, polecamy owinąć ich łodygi folią aluminiową – dzięki temu nie będą one miały bezpośredniego kontaktu z ciastem. Łodygi można także włożyć w specjalne szpilki florystyczne, które następnie należy wbić do gotowego tortu. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy