Tort lodowy z czekoladą

Przepis na tort lodowy z malinami i czekoladą

tortyDesery

Czas przygotowania:
60 min.
Kalorie:
350 kcal
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 161 głosów)

Składniki:

  • CIASTO:
  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • po 1/2 szklanki mąki pszennej i ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • po 3 łyżki kakao, oleju i wody
  • tłuszcz do smarowania formy
  • MASA:
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 500 ml lodów śmietankowych
  • 20 dag malin
  • łyżka skórki pomarańczowej
  • 500 ml śmietany kremówki (36 proc.)
  • łyżka cukru pudru

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
  • ■ Z podanych składników utrzeć mikserem ciasto biszkoptowe. Przełożyć do natłuszczonej tortownicy
  • (o śr. 24 cm) i piec 30 min w temperaturze 180°C. Ostudzić, przekroić na dwa jednakowej grubości placki.
  • ■ Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wylać na pergamin, a gdy zastygnie, zestrugać na wiórki. Połowę odłożyć do dekoracji, resztę wymieszać z lodami. Do masy lodowej dodać połowę malin i skórkę pomarańczową, dokładnie wymieszać. Masą przełożyć blaty, wstawić na godzinę do zamrażarki. Kremówkę zmiksować z cukrem pudrem, przełożyć do szprycy i wycisnąć na cały wierzch tortu.
  • Udekorować pozostałymi malinami i wiórkami czekolady. Podawać od razu.

Kalorie: 350

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy