Tort lodowy z czekoladą

Przepis na tort lodowy z malinami i czekoladą

Dodany przez:

Tort lodowy z czekoladą

Torty

Czas przygotowania:
Kalorie:
350 kcal
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 1 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • CIASTO:
  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • po 1/2 szklanki mąki pszennej i ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • po 3 łyżki kakao, oleju i wody
  • tłuszcz do smarowania formy
  • MASA:
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 500 ml lodów śmietankowych
  • 20 dag malin
  • łyżka skórki pomarańczowej
  • 500 ml śmietany kremówki (36 proc.)
  • łyżka cukru pudru

Przygotowanie

  1. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  2. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
  3. ■ Z podanych składników utrzeć mikserem ciasto biszkoptowe. Przełożyć do natłuszczonej tortownicy
  4. (o śr. 24 cm) i piec 30 min w temperaturze 180°C. Ostudzić, przekroić na dwa jednakowej grubości placki.
  5. ■ Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wylać na pergamin, a gdy zastygnie, zestrugać na wiórki. Połowę odłożyć do dekoracji, resztę wymieszać z lodami. Do masy lodowej dodać połowę malin i skórkę pomarańczową, dokładnie wymieszać. Masą przełożyć blaty, wstawić na godzinę do zamrażarki. Kremówkę zmiksować z cukrem pudrem, przełożyć do szprycy i wycisnąć na cały wierzch tortu.
  6. Udekorować pozostałymi malinami i wiórkami czekolady. Podawać od razu.
czekolada deser torty tort lodowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze