Tort lodowy z kremem na bazie bitej śmietany i mascarpone doskonale sprawdza się na letnich imprezach. Po taki deser wszyscy chętnie sięgają, bo nie dość, że jest pyszny, to jeszcze przyjemnie chłodzi w upalny dzień. W naszej propozycji biszkopt kakaowy przełożony jest kremem czekoladowym i truskawkowym. Mrożony tort ozdabiamy dodatkowo polewą czekoladową i świeżymi owocami.
Artur Rogalski
(średnia 4.5 z 161 głosów)
Na początku: piekarnik rozgrzewamy do 180°C, przygotowujemy tortownicę o średnicy 22 cm – wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. W rondelku roztapiamy 60 g masła na biszkopt i odstawiamy do ostygnięcia.
Biszkopt: jajka ubijamy mikserem na puszystą masę, stopniowo dodajemy drobny cukier. Do osobnej miski przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną, mieszamy je z proszkiem do pieczenia i kakao. Sypkie składniki dodajemy do ubitych jajek, a na koniec wlewamy roztopione i przestudzone masło. Ostrożnie łączymy całość w masę o lekkiej i spójnej konsystencji.
Pieczenie: ciasto przelewamy na przygotowaną tortownicę i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 30 min. Gotowy biszkopt, wyjmujemy z piekarnika, a gdy ostygnie – przekładamy z blachy na kratkę. Kroimy na dwa równe blaty. Jeden umieszczamy z powrotem w tortownicy.
Poncz: sok z połówki cytryny mieszamy z wodą (100 ml) i cukrem pudrem. Gotowym ponczem nasączamy obydwa blaty.
Baza mascarpone do kremów: w wysokim naczyniu ubijamy 100 ml dobrze schłodzonej śmietanki. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone i miksujemy na gęsty krem. Bazę dzielimy na dwie równe części i odkładamy do schłodzenia do lodówki.
Ganache na masę czekoladową: w kąpieli wodnej roztapiamy 50 g deserowej i 100 g mlecznej czekolady. Dodajemy 100 ml śmietanki i mieszamy do uzyskania spójnej i gładkiej masy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Czekoladowa masa lodowa: do przestudzonej czekolady dodajemy połowę bazy mascarpone. Całość mieszamy łyżką i nakładamy na pierwszy blat do tortu lodowego (ten umieszczony w tortownicy). Przykrywamy drugim blatem i wstawiamy do zamrażarki na 30 min.
Masa truskawkowa: owoce myjemy i wycinamy z nich szypułki (zostawiamy 2–3 truskawki do dekoracji). W wysokim naczyniu blendujemy truskawki z cukrem (120 g) i sokiem z drugiej połówki cytryny. Dodajemy do drugiej połowy bazy mascarpone. Całość mieszamy.
Nakładanie kremu truskawkowego: wyjmujemy tort z zamrażarki. Na wierzch nakładamy krem truskawkowy i ponownie wstawiamy do zamrażalnika – tym razem na 3 godz. (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu mrożenia tortu).
Polewa: w kąpieli wodnej roztapiamy kolejną porcję czekolady – 50 g czekolady deserowej i 100 g mlecznej. Dodajemy 15 g miękkiego masła i 400 ml śmietanki. Mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy do wystudzenia.
Dekoracja: po 3 godz. mrożenia wyjmujemy tort lodowy z tortownicy i polewamy schłodzoną polewą czekoladową. Ozdabiamy świeżymi owocami – truskawkami, malinami i borówkami. Wkładamy do lodówki na min. 30 min.
Porady
- Składniki na biszkopt kakaowy powinny mieć temperaturę pokojową.
- Jak sprawdzić, czy biszkopt na tort jest już gotowy? Wbijamy w ciasto drewniany patyczek. Jeśli po wyjęciu jest suchy, wyciągamy biszkopt z piekarnika. Żeby tort miał równą powierzchnię, obracamy biszkopt do góry dnem.
- Biszkopt kroimy na równe blaty, używając dużego noża o płaskiej i gładkiej powierzchni ostrza. Możemy sięgnąć także po specjalny nóż strunowy lub żyłkę do krojenia wypieków.
- Biszkopty możemy nasączyć także innym ponczem, np. herbacianym lub na bazie likieru.
- Żeby przygotować ganache czekoladowy w kąpieli wodnej, trzeba umieścić na brzegach garnka z gotującą się wodą metalową miskę. W niej roztapiamy i mieszamy składniki na krem bez ryzyka przypalenia.
- Tort lodowy w całości składamy w tortownicy. Przekładamy go na paterę dopiero po zamrożeniu kremów.
- Jeśli po uroczystości zostanie nam tort, możemy ponownie wstawić go do zamrażarki lub przechowywać w lodówce. W drugim przypadku masy nie będą już zmrożone, ale smakować będą równie dobrze.
Nasz przepis na tort lodowy jest jedną z wielu możliwości kompozycji smakowych. Na bazie bitej śmietany i serka mascarpone możemy przygotować także krem z cytrynowy, np. z dodatkiem lemon curd, kawowy lub inny – z dodatkiem malin, jagód czy białej czekolady. Poniżej kilka najciekawszych propozycji:
Sprytnym pomysłem na szybkie przygotowanie tortu lodowego jest wykorzystanie gotowych lodów z pudełka. Nakładamy je na blat ułożony w tortownicy i nasączonym ponczem. Przykrywamy drugim blatem, zgodnie z podstawowym przepisem.
W ten sposób możemy przygotować mrożony tort o dowolnym smaku bez potrzeby kupowania dodatkowych składników – np. trudno dostępnych owoców. Przy wyborze lodów, warto postawić na naturalne składniki – bez dodatkowych syropów, konserwantów i wzmacniaczy smaku.
Do dekoracji tortu możemy wykorzystać:
Komentarze