Tort z owocami doskonale sprawdzi się na każdą rodzinną uroczystość. Sekretem tego ciasta jest biszkopt przełożony waniliowym kremem budyniowym, który wcześniej mieszamy z owocami. Do środka i do dekoracji najbardziej pasują maliny, truskawki i borówki. Aby jednak tort z kremem i owocami był pyszny, warto postawić na sezonowe dodatki.
Getty Images
(średnia 4.44 z 185 głosów)
Piana na biszkopt: sięgamy po jajka i oddzielamy białka od żółtek. Następnie ubijamy je na sztywną pianę, a pod koniec stopniowo dodajemy drobny cukier.
Ciasto na biszkopt: do osobnej miski przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Do piany z białek dodajemy żółtka. Mieszamy, a następnie stopniowo dosypujemy dwa rodzaje mąki z drugiej miski. Składniki łączymy dużą drewnianą łyżką lub przy pomocy miksera na niskich obrotach.
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 180°C, tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Pieczenie: biszkopt na tort z owocami wstawiamy do piekarnika na 25–30 min. Po tym czasie sprawdzamy, czy ciasto jest już gotowe przy pomocy drewnianego patyczka. Biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, po czym wyjmujemy z blachy, ostrożnie odwracając ją do góry dnem.
Budyń na krem: w 200 ml zimnego mleka dokładnie mieszamy proszek na budyń. Do pozostałego mleka dodajemy cukier i wstawiamy do zagotowania. Gdy zacznie wrzeć, dodajemy rozmieszany budyń i energicznie mieszamy do uzyskania gęstej i gładkiej konsystencji. Zestawiamy z kuchenki do ostygnięcia.
Krem do tortu z budyniu: masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy przestudzony budyń. Miksujemy do połączenia składników.
Krojenie biszkoptu: ciasto kroimy na trzy równe blaty.
Poncz: wyciskamy sok z połówki cytryny. W 100 ml letniej wody rozpuszczamy cukier puder. Dodajemy sok i mieszamy. Ponczem nasączamy po kolei każdy z blatów do tortu z owocami.
Owoce: myjemy i wycinamy szypułki. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki. Zostawiamy dwie garści całych owoców do dekoracji. Pokrojone owoce mieszamy z połową kremu budyniowego.
Kompozycja: na pierwszy blat nakładamy połowę kremu z owocami. Przykrywamy drugim blatem, na którym także rozprowadzamy taki sam krem. Całość przykrywamy trzecim blatem. Górę i boki tynkujemy kremem bez owoców. Wierzch dekorujemy pozostawionymi owocami.
Gotowy tort z owocami: wstawiamy do lodówki na min. 2 godz. (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu chłodzenia). Po tym czasie możemy przełożyć tort na paterę i podać na stół.
Porady
- Blachę na biszkopt możemy także posmarować masłem i obtoczyć bułką tartą.
- Mieszając masę na biszkopt, staramy się nie popsuć struktury ubitej piany.
- Jeśli obawiamy się zakalca, możemy dodać 5 g proszku do pieczenia. Mieszamy go z mąką lub żółtkami i dodajemy do piany z białek, zgodnie z przepisem.
- Krem możemy przygotować również na bazie domowego budyniu waniliowego.
- Aby owoce do dekoracji nie ściemniały, można je skropić sokiem z cytryny lub na chwilę zanurzyć w gazowanej wodzie.
- Masło na krem powinno być w temperaturze pokojowej.
- Biszkopt na tort z owocami możemy nasączyć także ponczem z herbaty. Ciekawym dodatkiem będzie aromat do ciasta (pomarańczowy, rumowy lub migdałowy) bądź kilka kropel alkoholu, np. rumu – wystarczy 50 ml dla podkręcenia smaku.
Przepis na tort z owocami możemy modyfikować na wiele różnych sposobów. Poniżej zebraliśmy najpopularniejsze warianty:
Ilość pomysłów na ozdobienie tortu z owocami ogranicza tylko nasza wyobraźnia. Warto jednak sięgnąć po sprawdzone sposoby, dzięki którym wypiek będzie prezentował się wytwornie i estetycznie:
Do tortu warto wybrać owoce sezonowe – wtedy, gdy są najładniejsze i najlepsze w smaku. Jesienią czy zimą zamiast truskawek, jeżyn i malin można wybrać:
Komentarze