Tort malinowy na spodzie ze sucharków z nutellą

Połączenie nutelli i orzeźwiających owoców to niesamowity smak.

tortyDeserygalaretki

Czas przygotowania:
120 min.
Ocena:

(średnia 4.46 z 187 głosów)

Składniki:

  • - 30 dag scuharków
  • - 30 dag nutelli
  • - 800 ml kremówki 30 proc.
  • - 200 ml kwaśniej śmietany
  • - 3 galaretki malinowe (wiśniowe)
  • - 6 łyżeczek żelatyny
  • - opakowanie cukru waniliowego
  • - łyżka cukru
  • - 500-600 g malin świeżych lub mrożonych

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Sucharki zemleć na drobny pył, dokładnie wymieszać z nutellą. Powstałą gęstą masę przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Kremówkę ubić z cukrem waniliowym i łyżką cukru. Żelatynę rozpuścić w 1/8 szklanki gorącej wody, wystudzić, dodać do kremówki i jeszcze chwilę razem ubijać. Kwaśną śmietanę równomiernie rozsmarować na spodzie nutellowym w tortownicy, a na niej równą warstwą rozłożyć ubitą kremówkę. Zagotować 2 szkalnki wody. Rozpuścić w niej galaretki, wystudzić, wymieszać z owocami. Gęstniejącą galaretkę delikatnie rozprowadzić na kremówkowym puchu, wstawić do lodówki, by galaretka stężała, a tort się oziębił.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy