Tort malinowy zachwyca smakiem, dzięki doskonale dobranym składnikom. Lekki krem z dodatkiem świeżych malin bajecznie przełamuje warstwa pistacjowej pralinki. Dzięki niej każdy kęs zaskakuje zmianą struktur i smaków. Wbrew pozorom przygotowanie zjawiskowego tortu z malinami nie jest trudne – wystarczy uważnie trzymać się kolejnych kroków przygotowania, a efekt na pewno pozytywnie nas zaskoczy.
Artur Rogalski
(średnia 4.45 z 188 głosów)
Na początku: oddzielamy białka od żółtek, mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 170° C. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia
Biszkopt na tort malinowy: białka ubijamy na sztywną pianę. Powoli dodajemy drobny cukier i cukier waniliowy. Wyłączamy mikser i dodajemy rozkłócone żółtka, olej, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość ostrożnie mieszamy przy pomocy szpatułki do ciasta, starając się zachować objętość masy.
Pieczenie: ciasto przekładamy na przygotowaną tortownicę i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 45 min. Po tym czasie sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone w środku, przy pomocy drewnianego patyczka. Wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
Krem do tynkowania: 400 g miękkiego masła ucieramy mikserem do uzyskania puszystej masy. Następnie, nie przerywając miksowania, stopniowo dodajemy mleko skondensowane i różowy barwnik (do uzyskania pożądanego koloru). Gotowy krem odkładamy do lodówki.
Pralina pistacjowa: w kąpieli wodnej roztapiamy białą czekoladę, 150 g masła i łączymy z pastą pistacjową. Gdy masa jest spójna, zdejmujemy miskę z garnka, dodajemy pokruszone rurki waflowe i szczyptę soli. Całość ostrożnie mieszamy i odstawiamy do zastygnięcia.
Krem malinowy z mascarpone: w 80 ml gorącej (ale nie wrzącej) wody rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy do przestygnięcia. Zimną śmietankę ubijamy na gęsty krem, stopniowo dodajemy cukier puder, serek mascarpone i przestudzoną żelatynę. Na koniec mieszamy ze świeżymi malinami (200 g).
Blaty: przestudzony biszkopt kroimy na 3 równe blaty i nasączamy ponczem, przygotowanym z wody i soku malinowego.
Składanie tortu: ⅓ kremu do tynkowania przekładamy do worka cukierniczego. Przy jego pomocy nakładamy pasek kremu wzdłuż krawędzi pierwszego blatu. W środku rozprowadzamy pralinę pistacjową i przykrywamy kremem malinowym. Ostrożnie kładziemy drugi blat. Jego krawędź również zabezpieczamy paskiem tynku. Środek wypełniamy kremem malinowym i przykrywamy ostatnim blatem.
Tynkowanie: pozostały krem do tynkowania dzielimy na dwie części. Najpierw przykrywamy tort cienką warstwą, wstawiamy do lodówki na ok 30 min, a gdy zastygnie, nakładamy drugą warstwę. Przy pomocy płaskiej szpatułki wyrównujemy wierzch i boki tortu.
Dekoracja: resztą kremu ozdabiamy wierzch tortu. Układamy świeże maliny i posypujemy posiekanymi pistacjami.
Porady
- Żeby biszkopt na tort malinowy wyszedł równy, od razu po wyjęciu ciasta z piekarnika uderzamy nim lekko o blat.
- Ciasto kroimy na blaty przy pomocy dużego płaskiego noża lub specjalnej żyłki do krojenia ciasta.
- Pastę pistacjową możemy przygotować samodzielnie. Wystarczy zblendować obrane pistacje i gotowe. Przyda się do tego mocny blender lub malakser z ostrzami w kształcie litery „S”.
- Chrupkę do tortu możemy zrobić nie tylko z rurek, ale także z francuskich prażynek, płatków kukurydzianych lub prażonych orzechów.
- Do ponczu doskonały będzie domowy syrop malinowy, który możemy przyrządzić także w wersji bez cukru. Zamiast wody z sokiem, możemy sięgnąć także po przestudzoną herbatę owocową.
- Krem do tynkowania – w momencie, gdy nie jest używany – przechowujemy w lodówce.
- Maliny do tortu myjemy pod bieżącą wodą (krótko) i osuszamy na ręczniku papierowym, żeby odsączyć nadmiar wody.
Przepis na tort malinowy z praliną pistacjową to świetnie zbalansowana kompozycja smakowa, która zazwyczaj wzbudza zachwyt wśród gości. Jeśli jednak nie przepadamy za pistacjami albo po prostu mamy ochotę na warstwy o innym smaku, możemy zmodyfikować przepis. Poniżej kilka sprawdzonych pomysłów:
To sposób na pyszny wypiek z kremem malinowym, który nie wymaga skomplikowanych składników i żmudnych przygotowań. Wystarczy biszkopt, krem mascarpone i świeże owoce. Możemy pozostawić wersję bez tynkowania – jak w przypadku naked cake – lub dodać różowy tynk, jak w przepisie na tort dla mamy.
Do szybkiego tortu z malinami możemy wykorzystać mrożone owoce. Jednak warto je wcześniej rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody, żeby nie wpłynęły na konsystencję kremu.
Ilość pomysłów na dekorację do tortu ogranicza tylko nasza wyobraźnia. Czasem jednak bardziej sprawdzają się proste i minimalistyczne dodatki niż barokowy przepych. Dlatego polecamy skorzystać ze sprawdzonych trików, dzięki którym tort malinowy będzie wyglądał spójnie i estetycznie:
A jeśli lubimy eksperymentować, mamy do wyboru mnóstwo słodkich dodatków – od bezy w najróżniejszych kolorach, poprzez fantazyjne makaroniki, aż po miniaturowe dzieła sztuki z masy plastycznej.
Komentarze