Agnieszka Pietroń

Cassata – sycylijski tort

Ocena:

3.15 (13)

  • 1 godz. 10 min.
  • dla 5 osób
  • średni

Cassata to tradycyjny sycylijski tort, który powstaje na bazie puszystych biszkoptów przełożonych wyśmienitą masą z serka ricotty. Duża porcja kandyzowanych owoców, orzechów oraz czekolady fantastycznie podkręca smak deseru. Warto zaznaczyć, że cassata siciliana wyróżnia się wyjątkowo efektownym wyglądem. Wspaniale sprawdzi się podczas uroczystych imprez rodzinnych.

Składniki:

  • jajka  6 szt.

  • mąka pszenna  200 g

  • cukier  480 g

  • likier  135 ml

  • ricotta  800 g

  • wanilia  1 szt.

  • cynamon  4 g

  • gorzka czekolada  150 g

  • owoce kandyzowane  300 g

  • pistacje  100 g

  • cukier puder  50 g

  • śmietana 30%  500 ml

  • woda  200 ml

Cassata – sycylijski tort - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 170°C. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką.

  • Krok 2:

    Pistacje: obieramy i kroimy na małe kawałki.

  • Krok 3:

    Czekolada: drobno kroimy.

  • Krok 4:

    Jajka: wybijamy do miseczki.

  • Krok 5:

    Biszkopt: w garnku zagotowujemy wodę. Układamy nad nim naczynie z jajkami, dodajemy 200 g cukru i ubijamy wszystko przez około 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy miseczkę z garnka i odstawiamy na bok do ostygnięcia. Następnie delikatnie łączymy masę jajeczną z mąką pszenną. Całość wlewamy do tortownicy. Wstawiamy ją do piekarnika na 40 minut.

  • Krok 6:

    Syrop: do garnka wlewamy 200 ml wody. Wsypujemy 280 g cukru. Laskę wanilii kroimy wzdłuż i łyżeczką wyjmujemy małe ziarenka – dodajemy je również do garnka. Całość podgrzewamy przez około 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. 

  • Krok 7:

    Masa: lekko ciepły syrop łączymy z ricottą oraz cynamonem. Dodajemy kandyzowane owoce, orzechy oraz czekoladę.

  • Krok 8:

    Bita śmietana: śmietankę 30% ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę.

  • Krok 9:

    Składanie: ostudzony biszkopt wyjmujemy z tortownicy i kroimy na trzy równe blaty. Nasączamy je likierem Maraschino i przekładamy kremem z ricotty. Następnie wstawiamy ciasto do pojemnika na tort i odkładamy do lodówki na około 4–5 godzin (czas ten nie jest uwzględniony w czasie przygotowania tortu).

  • Krok 10:

    Dekorowanie: wierzch oraz boki tortu smarujemy bitą śmietaną. Cassata wspaniale prezentuje się udekorowana pistacjami, wiórkami czekolady i kandyzowanymi wiśniami.

Porady

  • Tort cassata pięknie wygląda udekorowany uprażonymi płatkami migdałów. Pistacje możemy także zastąpić orzechami laskowymi lub włoskimi.
  • Do nasączenia biszkoptów równie dobrze sprawdzi się likier amaretto, wiśniówka lub rum. W wersji bezalkoholowej warto przygotować poncz na bazie soku z cytryny lub wiśni, wody oraz cukru. 
  • Zamiast czekolady gorzkiej, możemy użyć deserowej. Niektórzy przygotowują ciasto z dodatkiem białej czekolady. Tort w takim wydaniu będzie nieco słodszy.
  • Wśród owoców kandyzowanych mogą znaleźć się wiśnie, czereśnie, skórka cytrynowa i pomarańczowa lub ananas. 
  • Tort cassata możemy obłożyć również masą marcepanową. W takiej sytuacji pomijamy bitą śmietanę. Wierzch tortu smarujemy konfiturą morelową, a następnie nakładamy na niego rozwałkowaną masę marcepanową.
  • Biszkopt warto przygotować z dodatkiem mielonych migdałów lub pistacji. Odejmujemy wtedy taką samą ilość mąki pszennej. 
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne