Tort z galaretek i serków homogenizowanych to pomysł na słodki i orzeźwiający deser na lato. Możemy go przygotować w tortownicy lub formie na babkę. W ten sposób nadamy mu wyjątkowo atrakcyjny kształt. Chociaż przygotowanie deseru wymaga czasu, dla efektu końcowego warto. Wielokolorowy tort z galaretkami sprawia dużo radości – nie tylko najmłodszym degustatorom. Dodatkowo możemy podać świeże owoce i bitą śmietanę.
Artur Rogalski
Galaretki owoce: czerwoną, żółtą i fioletową rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody w trzech osobnych miseczkach. W kolejnych dwóch rozpuszczamy osobno 2 niebieskie (jagodowe) i 2 pomarańczowe galaretki – na każde dwie galaretki dajemy 350 ml gorącej wody. Wszystkie dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia (czas podany w przepisie nie uwzględnia czas stygnięcia galaretek).
Serek homogenizowany: dodajemy po 200 g do naczyń z zimną, ale jeszcze płynną, niebieską i pomarańczową galaretką. Dokładnie mieszamy rózgą do uzyskania jednolitej konsystencji.
Schładzanie galaretek: na dno okrągłej formy do babki o średnicy przy podstawie ok. 22 cm wylewamy niebieski serek z galaretką. Wstawiamy do lodówki na ok. 20–30 min. Po tym czasie na stężałą warstwę wylewamy fioletową galaretkę i ponownie odkładamy do lodówki na 20–30 min. Tak samo postępujemy z kolejnymi warstwami: z żółtej galaretki, pomarańczowej zmieszanej z serkiem i czerwonej.
Tort z galaretek jest gotowy: wstawiamy go do lodówki na ostatnie 30 min. Po tym czasie możemy obrócić formę do góry dnem i wyłożyć deser na paterę do ciasta.
Porady
- Do tortu z galaretek można wybrać dowolne smaki galaretek w różnych kolorach.
- Jeśli dodatkowo chcemy uzyskać zielony kolor, sięgamy po galaretkę agrestową lub winogronową.
- Deser możemy przygotować również w prostokątnej blaszce o wymiarach 28×18 cm – w tym przypadku kolorowe warstwy będą cieńsze.
- Tort z galaretek najłatwiej będzie wyjąć z silikonowej formy na babkę, ale możemy użyć także metalowej lub ceramicznej.
- W podobny sposób możemy zrobić także warstwowe galaretki w pucharkach.
Do deseru możemy dodać świeże owoce. Świetnie wyglądają dopasowane kolorystycznie do galaretek:
Do deseru świetnie pasują także: winogrona, mandarynki, banany lub poziomki. Jeśli chcemy, aby tort z galaretek miał owoce u podstawy, układamy je na wierzchu formy.
Z galaretką nie łączymy egzotycznych owoców, takich jak kiwi, ananas, papaja czy mango. Zawierają one enzymy, które rozkładają białko, więc taka galaretka po prostu nie stężeje.
Ciekawym wariantem jest także tort z galaretkami owocowymi pokrojonymi kostkę. Możemy użyć jednego ulubionego smaku lub zrobić je w kilku kolorach (i smakach):
Torcik galaretkowy w takiej formie jest łatwiejszy do przygotowania, ponieważ nie wymaga kolejnego wylewania warstw.
Tort z galaretkami możemy przygotować także na bazie jogurtu naturalnego lub jogurtu sojowego. Taki deser będzie lżejszy i bardziej odpowiedni dla osób na diecie.
Taki tort możemy przygotować również na klasycznym biszkopcie, a w wersji bez pieczenia – na spodzie z herbatników lub gotowych biszkoptów. W podobny sposób zrobimy sernik na zimno z truskawkami, galaretką lub innymi słodkimi dodatkami.
Komentarze