Naked cake to minimalistyczna i pełna uroku alternatywa dla tradycyjnego tortu. Cytrynowe blaty przełożone waniliowym kremem z bitej śmietany i mascarpone smakują obłędnie. Tort bez tynkowania jest również wdzięczną bazą do dekoracji w dowolnym motywie. Pasuje zarówno na domowe uroczystości, jak i na szykowne wesela w stylu boho. Każdy blat na naked cake przygotowujemy i pieczemy osobno.
Getty Image
(średnia 4.51 z 188 głosów)
Składniki sypkie na blat do naked cake: do miski przesiewamy 135 g mąki pszennej, 35 g mąki ziemniaczanej, 3 g sody i 2 g proszku do pieczenia. Dodajemy 150 g drobnego cukru i mieszamy.
Pozostałe składniki na blat: w drugiej misce na niskich obrotach miksujemy 100 ml maślanki, 55 ml oleju i 1 jajko. Stopniowo dodajemy składniki sypkie i 100 ml napoju gazowanego o cytrynowym smaku.
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Pieczenie: ciasto przelewamy do przygotowanej tortownicy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 15 min. Po tym czasie sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy jest gotowe. Jeśli tak, wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. W czasie pieczenia, w ten sam sposób przygotowujemy drugi, a potem trzeci blat.
Poncz: wyciskamy sok z cytryny, mieszamy z letnią wodą i cukrem. Ponczem nasączamy każdy z blatów.
Krem waniliowy: laskę wanilii kroimy wzdłuż i przy pomocy małej łyżeczki wyjmujemy ziarenka. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem na wysokich obrotach, a gdy jest już gęsta, stopniowo dodajemy cukier puder, mascarpone i ziarenka wanilii. Miksujemy przez 5–7 min na sztywny krem.
Przekładanie tortu: na każdy blat nasączony ponczem nakładamy porcję kremu. Delikatnie wyrównujemy krem z boków ciasta, pozostawiając widoczne blaty.
Owoce: myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy na ręczniku papierowym. Układamy fantazyjnie na wierzchu tortu.
Porady
- Składniki na blaty do naked cake powinny być w temperaturze pokojowej. Do ciasta można dodać Sprite lub inny napój gazowany o smaku cytrynowym.
- Jeśli mamy ochotę na bardziej intensywny, cytrynowy aromat, to do masy na ciasto możemy dodać startą skórkę z cytryny.
- Możemy upiec także jeden wyższy biszkopt z klasycznego przepisu, a następnie podzielić go na trzy blaty. Jednak w przypadku naked cake ładniej wyglądają równe blaty upieczone osobno.
- Do dekoracji sprawdzą się truskawki, owoce leśne, czerwona porzeczka lub winogrona. Możemy dodać także liście świeżej mięty lub jadalne kwiaty.
Naked cake możemy przełożyć dowolnym kremem do tortu. Najbardziej popularne są:
Do przełożenia ciasta sprawdzi się także mus owocowy o gęstej konsystencji. Aby taką uzyskać miksujemy wybrane owoce (np. mango, truskawki lub maliny) z cukrem pudrem, podgrzewamy w rondelku, a następnie dodajemy ok. 15 g mąki ziemniaczanej, którą wcześniej mieszamy w 50 ml zimnej wody.
Do dekoracji naked cake, poza świeżymi owocami, możemy wykorzystać:
Biszkopt cytrynowy przekładany kremem śmietanowym z mascarpone to ostatnio popularny wybór na tort weselny. Minimalistyczny, goły tort okazuje się wdzięczną bazą do dekoracji ślubnej i wyjątkowo dobrze prezentuje się na fotografiach.
Blaty na tort weselny pieczemy po trzy sztuki w 2 lub 3 tortownicach różnej wielkości – tak, aby w efekcie końcowym wyszło nam dwu– lub trzypiętrowe ciasto.
Decydując się na samodzielny wypiek tortu weselnego, zadbajmy o odpowiednio dużo miejsca w lodówce (do przechowywania) i bezpieczne warunki do transportu ciasta.
Komentarze