Naked cake

Naked cake to minimalistyczna i pełna uroku alternatywa dla tradycyjnego tortu. Cytrynowe blaty przełożone waniliowym kremem z bitej śmietany i mascarpone smakują obłędnie. Tort bez tynkowania jest również wdzięczną bazą do dekoracji w dowolnym motywie. Pasuje zarówno na domowe uroczystości, jak i na szykowne wesela w stylu boho. Każdy blat na naked cake przygotowujemy i pieczemy osobno.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

torty

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.51 z 188 głosów)

Naked cake - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Składniki sypkie na blat do naked cake: do miski przesiewamy 135 g mąki pszennej, 35 g mąki ziemniaczanej, 3 g sody i 2 g proszku do pieczenia. Dodajemy 150 g drobnego cukru i mieszamy.

  • 2.

    Pozostałe składniki na blat: w drugiej misce na niskich obrotach miksujemy 100 ml maślanki, 55 ml oleju i 1 jajko. Stopniowo dodajemy składniki sypkie i 100 ml napoju gazowanego o cytrynowym smaku.

  • 3.

    Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.

  • 4.

    Pieczenie: ciasto przelewamy do przygotowanej tortownicy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 15 min. Po tym czasie sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy jest gotowe. Jeśli tak, wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. W czasie pieczenia, w ten sam sposób przygotowujemy drugi, a potem trzeci blat.

  • 5.

    Poncz: wyciskamy sok z cytryny, mieszamy z letnią wodą i cukrem. Ponczem nasączamy każdy z blatów.

  • 6.

    Krem waniliowy: laskę wanilii kroimy wzdłuż i przy pomocy małej łyżeczki wyjmujemy ziarenka. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem na wysokich obrotach, a gdy jest już gęsta, stopniowo dodajemy cukier puder, mascarpone i ziarenka wanilii. Miksujemy przez 5–7 min na sztywny krem.

  • 7.

    Przekładanie tortu: na każdy blat nasączony ponczem nakładamy porcję kremu. Delikatnie wyrównujemy krem z boków ciasta, pozostawiając widoczne blaty.

  • 8.

    Owoce: myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy na ręczniku papierowym. Układamy fantazyjnie na wierzchu tortu.

Porady

  • Składniki na blaty do naked cake powinny być w temperaturze pokojowej. Do ciasta można dodać Sprite lub inny napój gazowany o smaku cytrynowym.
  • Jeśli mamy ochotę na bardziej intensywny, cytrynowy aromat, to do masy na ciasto możemy dodać startą skórkę z cytryny.
  • Możemy upiec także jeden wyższy biszkopt z klasycznego przepisu, a następnie podzielić go na trzy blaty. Jednak w przypadku naked cake ładniej wyglądają równe blaty upieczone osobno.
  • Do dekoracji sprawdzą się truskawki, owoce leśne, czerwona porzeczka lub winogrona. Możemy dodać także liście świeżej mięty lub jadalne kwiaty.

Notka redakcyjna

Propozycje kremów do naked cake

Naked cake możemy przełożyć dowolnym kremem do tortu. Najbardziej popularne są:

  • krem budyniowy – przestudzony domowy budyń waniliowy ucieramy z zimnym masłem,
  • krem czekoladowy – prostym sposobem na jego przygotowanie jest zmieszanie kremu z bitej śmietany i serka mascarpone z ganache czekoladowym,
  • krem kajmakowy – do bitej śmietany i serka dodajemy kajmak zrobiony z mleka skondensowanego lub zwykłego mleka i cukru (dulce de leche),
  • krem z kawałkami owoców – do kremu waniliowego dodajemy pokrojone na kawałki owoce, jak w przepisie na tort owocowy,
  • krem truskawkowy, malinowy lub jagodowy – wybrane owoce blendujemy, a następnie miksujemy z kremem budyniowym lub śmietanowym.

Do przełożenia ciasta sprawdzi się także mus owocowy o gęstej konsystencji. Aby taką uzyskać miksujemy wybrane owoce (np. mango, truskawki lub maliny) z cukrem pudrem, podgrzewamy w rondelku, a następnie dodajemy ok. 15 g mąki ziemniaczanej, którą wcześniej mieszamy w 50 ml zimnej wody.

Tort bez tynkowania – różne pomysły na dekorację

Do dekoracji naked cake, poza świeżymi owocami, możemy wykorzystać:

  • jadalne kwiaty – bratki, begonie, aksamitki, chryzantemy, floksy, goździki, nasturcję, lawendę lub pelargonię,
  • minibezy w różnych kolorach,
  • makaroniki – można je zrobić samodzielnie zgodnie z przepisem na makaroniki pistacjowe i karmelowe. W dobrych cukierniach są dostępne w wielu różnych kolorach i smakach.

Naked cake na wesele

Biszkopt cytrynowy przekładany kremem śmietanowym z mascarpone to ostatnio popularny wybór na tort weselny. Minimalistyczny, goły tort okazuje się wdzięczną bazą do dekoracji ślubnej i wyjątkowo dobrze prezentuje się na fotografiach.

Blaty na tort weselny pieczemy po trzy sztuki w 2 lub 3 tortownicach różnej wielkości – tak, aby w efekcie końcowym wyszło nam dwu– lub trzypiętrowe ciasto.

Decydując się na samodzielny wypiek tortu weselnego, zadbajmy o odpowiednio dużo miejsca w lodówce (do przechowywania) i bezpieczne warunki do transportu ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy