Tort na Dzień Matki z naszego przepisu kusi nie tylko swym pięknym wyglądem, ale i fenomenalnym smakiem. Połączenie delikatnego biszkoptu, lekko kwaskowatego musu malinowego, świeżych owoców i aksamitnego kremu śmietankowego idealnie sprawdzi się na wyjątkowe okazje – mama z pewnością będzie zachwycona. Jeśli chcecie zaskoczyć ją słodkim wypiekiem z okazji jej święta, koniecznie sprawdźcie naszą propozycję na tort na Dzień Matki.
StockFood
(średnia 4.45 z 171 głosów)
Biszkopt do tortu: obie mąki mieszamy i przesiewamy do dużej miski. Jajka rozbijamy, białka oddzielamy od żółtek i delikatnie ubijamy z cukrem. Pod koniec miksowania stopniowo dodajemy żółtka. Gdy powstała masa nabierze sztywnej konsystencji, przesypujemy do niej mąki. Całość mieszamy do połączenia składników. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 165°C. Spody dwóch jednakowych tortownic (najlepiej o średnicy 16–18 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do nich ciasto i pieczemy przez około 40 minut. Upieczone biszkopty studzimy na kratce.
Mus malinowy do ciasta na Dzień Matki: maliny dokładnie płuczemy i osuszamy. Około 200 g odkładamy na później. Wyciskamy sok z połowy limonki i ścieramy z niej skórkę. Pozostałe maliny przekładamy do kielicha blendera i miksujemy, aż do uzyskania konsystencji musu. Dodajemy skórkę oraz sok z limonki. Całość mieszamy.
Krem śmietankowy: schłodzoną śmietanę ubijamy. Cały czas miksując, dodajemy do niej cukier wanilinowy oraz mascarpone. Kontynuujemy ubijanie, aż do uzyskania sztywnej konsystencji. 1/4 gotowego kremu odkładamy do lodówki. Do pozostałej części dodajemy barwnik spożywczy i mieszamy przy pomocy szpatułki.
Tort na Dzień Matki: wystudzone biszkopty kroimy na 4 równe części (każdy przekrawamy na pół). Na paterze rozsmarowujemy odrobinę kremu śmietankowego, a następnie układamy na niej pierwszy z blatów ciasta. Smarujemy go musem, pozostawiając około 1 cm z brzegu – tam nakładamy przełożony wcześniej do lodówki krem. Mus przykrywamy warstwą odłożonych wcześniej świeżych owoców. Całość powtarzamy dwukrotnie. Gotowy tort obkładamy cienką warstwą zabarwionego na różowo kremu, a następnie przekładamy do lodówki na około godzinę. Przed podaniem ozdabiamy go świeżymi owocami, makaronikami lub innymi ulubionymi dekoracjami.
Porady
- Jeśli nie posiadamy dwóch jednakowych tortownic, możemy upiec biszkopty na tort dla mamy w dwóch turach lub użyć jednej formy o średnicy 24–26 cm. W drugim przypadku należy jednak podzielić ciasto na dwie części, a nie na cztery.
- By ułatwić przygotowanie tortu na Dzień Matki, polecamy rozłożyć sobie pracę na kilka dni – biszkopt można upiec nawet dwa dni przed przełożeniem. Dodatkowo gotowe ciasto można także chłodzić w zamrażalce (przez około 10–15 minut), zamiast w lodówce.
- Do przygotowania ciasta na Dzień Matki można użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych owoców. W drugim przypadku należy jednak upewnić się przed blendowaniem, że są całkowicie rozmrożone.
- Nakładanie kremu śmietankowego ułatwi specjalny rękaw cukierniczy. Można go samodzielnie złożyć go z papieru do pieczenia. Wystarczy wyciąć z niego równy trójkąt, a następnie dwa z jego boków zawinąć do środka. Wystające kawałki zagina się w kierunku wnętrza rękawa, a czubek (około 0,5–1cm) ucina się. Gotowe!
- Do nadania różowego koloru kremowi śmietankowemu można użyć zarówno barwników w proszku, jak i w żelu. Niezależnie od rodzaju, polecamy dodawać je za pomocą wykałaczki lub bardzo małej łyżeczki – już nawet najmniejsza ich ilość jest w stanie zabarwić spore ilości masy.
- Tort można udekorować makaronikami, które dostępne są w wielu cukierniach, gotowymi pralinkami, posiekanymi batonikami, drobnymi cukierkami czekoladowymi.
- Do ciasta na taką wyjątkową okazję sprawdzi się również biszkopt kakaowy, orzechowy lub kokosowy.
- Jeśli chcemy przygotować torcik na Dzień Matki w wersji miniaturowej, możemy zmniejszyć podane w przepisie ilości składników o trzy razy. Wówczas należy również skrócić czas pieczenia biszkoptu – najlepiej kontrolować go przy pomocy drewnianego patyczka.
- Ciasto na Dzień Mamy można udekorować świeżymi kwiatami. Należy jednak pamiętać, by przed wbiciem ich do tortu, obwinąć ich końcówki folią spożywczą. Można w tym celu użyć także specjalnych szpilek florystycznych. Ze względów bezpieczeństwa polecamy też sięgać po jadalne gatunki kwiatów, takie jak np. róże, goździki, lawendy, piwonie lub tulipany.
- Dla uzyskania bardziej zwartej konsystencji kremu śmietankowego, przed zabarwieniem masy, można dodać do niej jedno opakowanie produktu typu fix.
- Jeśli nie czujemy się na siłach, żeby zrobić tort biszkoptowy, to polecamy prosty i elegancki tort Pavlova. Sprawdźcie też resztę naszych sprawdzonych przepisów na smaczne torty.
Sposobów na to, jak zrobić tort na Dzień Mamy jest całe mnóstwo:
Jeśli zaś chcecie zrobić bardziej nietypowy wypiek, to postawmy na biszkopt kawowy lub rumowy. Po przełożeniu bitą śmietaną lub delikatnym kremem maślanym, gotowe ciasto będzie smakowało wprost fantastycznie.
Upieczenie wyrośniętego biszkoptu może przysporzyć nieco trudności początkujący amatorom wypieków. Wystarczy jednak przestrzegać kilku zasad, by wyszedł on wprost idealnie:
Komentarze