Tort dla mamy na urodziny świetnie wygląda z dekoracją z jadalnych kwiatów. Do tego możemy dodać perełki cukrowe lub delikatne ozdoby z kremu maślanego. Pod tynkiem znajduje się prosty biszkopt przełożony kremem mascarpone i świeżymi malinami. Całość wygląda efektownie, a sam przepis jest banalnie prosty. Taki urodzinowy tort dla mamy może zrobić każdy.
Getty Image
(średnia 4.46 z 152 głosów)
Biszkopt na tort dla mamy: mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je w osobnej misce. Zmniejszamy obroty miksera. Stopniowo dodajemy cukier drobny i waniliowy, żółtka oraz olej. Wyłączamy mikser, dodajemy mąkę z proszkiem i ostrożnie mieszamy przy pomocy szpatułki do ciasta.
Przygotowanie do pieczenia: rozgrzewamy piekarnik do 170°C, tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Pieczenie: ciasto na biszkopt przelewamy na tortownicę i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 45 min. Wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Przestudzony biszkopt odwracamy do góry dnem, aby najwyższe piętro miało idealnie płaską powierzchnię.
Maliny: delikatnie płuczemy pod bieżącą wodę i dokładnie osuszamy na ręczniku papierowym.
Krem mascarpone z malinami: schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, łyżka po łyżce dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Odstawiamy mikser i mieszamy ze świeżymi malinami.
Poncz: zaparzamy herbatę owocową i odstawiamy do ostygnięcia.
Przekładanie tortu: biszkopt kroimy na 3 równe blaty i wszystkie nasączamy ponczem. Na spód ciasta nakładamy połowę kremu z malinami, przykrywamy drugim blatem, nakładamy drugą połowę kremu, a na wierzch – trzeci blat. Przełożone ciasto odstawiamy do lodówki na ok. 30 min. W tym czasie przygotowujemy krem maślany do tynkowania.
Krem do tynkowania: miękkie masło ucieramy mikserem na puszysty krem, stopniowo dodajemy mleko skondensowane i kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego. Wyjmujemy tort z lodówki i nakładamy różowy tynk przy pomocy rękawa cukierniczego. Na koniec wierzch i boki wygładzamy nożem.
Dekoracja: tort dla mamy ozdabiamy posypką cukrową w kształcie perełek i świeżymi różami.
Porady
- Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Z kolei śmietankę, serek na krem z malinami należy porządnie schłodzić w lodówce.
- Malin nie miksujemy z kremem, tylko dodajemy owoce w całości. Muszą być suche. W przeciwnym wypadku krem może zrobić się rzadki. Jeśli tak się stanie, sytuację uratuje dodatek żelatyny. Rozpuszczamy ją w gorącej wodzie (wystarczy 20 g na 80 ml wody), studzimy i dodajemy do kremu.
- Masło na krem do tynkowania powinno być w temperaturze pokojowej.
- Jeśli chcemy uzyskać ciemniejszy kolor kremu maślanego, oprócz czerwonego barwnika, dodajemy 1–2 krople w czarnym kolorze. Uważajmy na ilość, ponieważ nadmiar barwnika może zaburzyć konsystencję kremu.
- Zamiast świeżych kwiatów do dekoracji, możemy pokusić się o wykonanie róży z kremu. Do tego potrzebujemy rękawa cukierniczego z cienką końcówką szczelinową. Dobrym pomysłem na tort dla mamy są także rozetki z kremu, które wykonamy zwykłą, ozdobną końcówką.
Nasz przepis na tort dla mamy jest idealny dla osób, które nie mają dużego doświadczenia w wypiekach urodzinowych. Jest to klasyczny, biały biszkopt, prosty krem na bazie bitej śmietany i maślany krem do tynkowania. Jeśli jednak mamy ochotę na inne smaki, poniżej podajemy kilka innych pomysłów na urodzinowy tort dla mamy:
W przypadku tortów urodzinowych – niezbędne są świeczki. Można także dodać napis z liczbą lat lub proste i urocze: „dla mamy ”.
Do ozdoby tortu dla mamy doskonale sprawdzą się jadalne kwiaty. Poza różami, możemy wybrać także:
Należy jednak upewnić się, że kwiaty nie były pryskane nawozami ani innymi substancjami chemicznymi. Najlepsze są z własnego ogródka. Z kolei na wyjątkowy dzień, jaki przypada 26.05, doskonałe będą torty z dekoracją z owoców. Możemy sięgnąć po truskawki lub maliny, jak w przepisie na tort na Dzień Matki.
Z kremu maślanego możemy wykonać róże na dwa sposoby:
Obok róż możemy zrobić liście z zielonego kremu przy pomocy końcówki do liści. Różne kolory ozdób uzyskujemy poprzez dodanie odpowiednich barwników spożywczych. Zanim jednak nałożymy dekorację na tort dla mamy, warto zrobić próbę, np. na papierze do pieczenia.
Komentarze