Tort czarny las, powszechnie znany również jako tort szwarcwaldzki, to jeden z najpopularniejszych wypieków na świecie. Składa się z czekoladowego ciasta biszkoptowego przełożonego bitą śmietaną i wiśniami, które są jednocześnie ważnym elementem dekoracyjnym. Najczęściej serwuje się go na ważnych uroczystościach, na przykład weselach, ale także na przyjęciach urodzinowych. Sprawdźcie, jak zrobić imponujące ciasto czarny las.
BBS
Przygotowanie: jajka wyjmujemy z lodówki godzinę przed rozpoczęciem pracy, żeby osiągnęły temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 170°C. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jeśli używamy świeżych owoców do masy wiśniowej, usuwamy z nich pestki.
Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek. Mąkę przesiewamy do miski wraz z kakao. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo dodajemy 160 g cukru. Kiedy piana stanie się błyszcząca, dodajemy po jednym żółtku i miksujemy przez kolejne kilka minut. Na koniec partiami wsypujemy suche składniki i łączymy je delikatnie z masą za pomocą łopatki.
Pieczenie biszkoptu: masę kakaową przelewamy do tortownicy i wkładamy do piekarnika na około 35 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Jeśli nic się do niego nie przykleja, możemy je wyjąć i wystudzić.
Frużelina wiśniowa: wiśnie wkładamy do garnka z grubym dnem. Wsypujemy 75 g cukru i dolewamy 120 ml wody. Zagotowujemy. Dodajemy aromat waniliowy. Kiedy owoce puszczą sok, odlewamy około 75 ml – będzie nam potrzebny do nasączenia biszkoptu. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w odrobinie zimnej wody. Dodajemy ją do wiśni i mieszamy, aż frużelina zgęstnieje. Studzimy.
Krem śmietanowy: żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec cienkim strumieniem dodajemy żelatynę i jeszcze przez chwilę miksujemy. Gotowy krem wkładamy do lodówki.
Poncz do nasączenia biszkoptu: odłożony sok z owoców mieszamy z likierem wiśniowym.
Przekładanie tortu: biszkopt kroimy wzdłuż na trzy części. Pierwszą z nich układamy na paterze, na której zaprezentujemy tort czarny las, lub w tortownicy i nasączamy ponczem. Wykładamy połowę frużeliny, a następnie przykrywamy ją jedną trzecią kremu śmietankowego. Kładziemy drugi blat i powtarzamy czynność. Na koniec układamy ostatnią część biszkoptu i nasączamy ją ponczem.
Dekoracja: wierzch i boki tortu smarujemy resztą kremu śmietanowego. Czekoladę ścieramy na tarce i posypujemy nią ciasto. Na szczycie układamy wiśnie koktajlowe.
Porady
- Jeśli przygotowujemy tort czarny las w sezonie letnim, najlepszą opcją jest wykorzystanie świeżych owoców. W innym przypadku możemy użyć mrożonych wiśni lub czereśni.
- Ważnym krokiem jest nasączenie biszkoptu na tort czarny las mieszanką z soku i likieru wiśniowego. Niemniej jednak z powodzeniem możemy przyrządzić poncz bezalkoholowy na bazie soku z cytryny, pomarańczowego lub żurawinowego, a nawet owocowej lub czarnej herbaty.
- Ciasto czarny las jest tradycyjnym tortem i zwykle dekorowane jest minimalistycznie, za pomocą kremu śmietanowego i świeżych wiśni. Sprawdzą się także owoce koktajlowe lub z kompotu. Do ozdoby tortu możemy wykorzystać również wiórki kokosowe lub płatki czekoladowe. Krem śmietanowy rozprowadzamy za pomocą szpatułki lub rękawa cukierniczego z wybraną tylką.
- Biszkopt na ciasto czarny las z wiśniami najlepiej przekroić za pomocą długiego, ostrego noża. Możemy to zrobić także za pomocą nici, którą wystarczy włożyć w nacięcia na brzegach i pociągnąć. Jeśli chcemy kontynuować przygodę z cukiernictwem, powinniśmy zaopatrzyć się w specjalne ranty, które ułatwiają równe podzielenie biszkoptu.
- Jeśli bardzo zależy nam na czasie i nie mamy odpowiednich składników, możemy pominąć krok, w którym przyrządzamy frużelinę wiśniową, a w zamian użyć po prostu konfitury.
- Zbliżają się urodziny kogoś bliskiego? Upieczmy tort szwarcwaldzki – przepis wbrew pozorom nie jest bardziej skomplikowany i pracochłonny niż w przypadku innych warstwowych wypieków. Ciasto z wiśniami to świetny pomysł na specjalną okazję.
Tort szwarcwaldzki (czarny las) to prawdopodobnie najpopularniejszy tort na świecie – znany jest nawet osobom, które nie mają nic wspólnego z cukiernictwem. Prawdopodobnie pochodzi ze Szwarcwaldu – pasma górskiego zlokalizowanego w południowo-zachodnich Niemczech. Jego nazwa tłumaczona jest jako czarny las, stąd dwie, alternatywne nazwy tortu. Był bardzo popularny w latach 30. ubiegłego wieku, a do dziś w jednej z niemieckich miejscowości odbywa się Festiwal Ciasta z Czarnego Lasu, gdzie swój wypiek mogą zaprezentować zarówno amatorzy, jak i profesjonaliści. Pierwszy przepis na tort szwarcwaldzki pochodzi prawdopodobnie od Josefa Kellera – cukiernika i właściciela kawiarni.
Co prawda tort szwarcwaldzki jest tradycyjnym wypiekiem i składa się z konkretnych warstw, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby je nieco zmodyfikować. Wśród przepisów znajdziemy między innymi pomysły na:
Komentarze