REKLAMA

Tort szwarcwaldzki (czarny las)

Tort szwarcwaldzki, nazywany również tortem czarny las, to jeden z najpopularniejszych tortów na świecie. Jego przygotowanie dla wielu osób jest równoznaczne ze wspięciem się na wyżyny cukiernictwa. Składa się z trzech warstw: czekoladowego ciasta biszkoptowego, przełożonego bitą śmietaną i wiśniami, które są jednocześnie ważnym elementem dekoracyjnym. Wywodzi się z Niemiec, ale znany jest na całym świecie. Najczęściej serwuje się go na ważnych uroczystościach np. weselach, a także na przyjęciach urodzinowych. Przygotowanie tortu czarny las to świetny pomysł, jeśli chcemy zrobić wrażenie na swoich gościach, warto jednak pamiętać, że jest to trudne i czasochłonne zadanie. Poniżej podajemy przepis na tort szwarcwaldzki. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

torty Desery

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.4 z 178 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Biszkopt: czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Miksujemy z miękkim masłem, żółtkami i cukrem. Mieszamy z przesianą mąką i proszkiem. Białka ubijamy z solą na sztywno, delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto przelewamy do wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy 24 cm. Pieczemy 30-40 minut w temperaturze 170°C. Studzimy i przekrawamy na 3 blaty.

  • 2.

    Poncz: sok z wiśni mieszamy z likierem. Krem wiśniowy: składniki (oprócz wiśni) mieszamy i podgrzewamy do zgęstnienia. Dodajemy wiśnie, mieszamy. Studzimy. Krem śmietankowy: śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody. Odstawiamy do lekkiego stężenia i dokładnie mieszamy z ubitą śmietaną.

  • 3.

    Dolny blat nasączamy ponczem. Smarujemy 1/2 kremu wiśniowego i 1/4 kremu śmietankowego. Kładziemy kolejny blat, nasączamy ponczem. Smarujemy resztą kremu wiśniowego i 1/4 kremu śmietankowego. Przykrywamy ostatnim blatem, który również nasączamy ponczem. Lekko dociskamy.

  • 4.

    Wierzch i boki smarujemy resztą kremu śmietankowego. Ozdabiamy wiśniami koktajlowymi i drobno startą czekoladą. Przechowujemy w lodówce.

Porady

  • W przepisie na tort szwarcwaldzki możemy wykorzystać wiśnie z kompotu bądź wiśnie z alkoholu, przygotowane w sezonie z myślą o ciastach i deserach. Z kolei jeśli przygotowujemy tort czarny las w sezonie letnim, to najlepszą opcją jest wykorzystanie świeżych owoców. 
  • Znaną wariacją na temat tego popularnego wypieku jest tort szwarcwaldzki z mascarpone, który możemy dodać do masy deseru. 
  • Ważnym krokiem w przygotowaniu tortu szwarcwaldzkiego jest nasączenie go ponczem z soku i likieru wiśniowego. Niemniej jednak z powodzeniem możemy przyrządzić poncz bezalkoholowy na bazie: soku z cytryny, soku pomarańczowego, soku żurawinowego lub nawet herbaty. Ostatecznie do nasączenia biszkoptu możemy wykorzystać wodę. Świetnym pomysłem jest też przygotowanie wegańskiego tortu szwarcwaldzkiego
     

Notka redakcyjna

Tort szwarcwaldzki (czarny las) to zdecydowanie najpopularniejszy tort na świecie – znany jest on nawet osobom, które z cukiernictwem nie mają nic wspólnego. Prawdopodobnie pochodzi on ze Szwarcwaldu, tłumaczonego jako czarny las (stąd jego dwie nazwy) – pasma górskiego, zlokalizowanego w południowo-zachodnich Niemczech. Był on bardzo popularny w latach 30. ubiegłego wieku, a do dziś w jednej z niemieckich miejscowości odbywa się Festiwal Ciasta z Czarnego Lasu, gdzie swoje przepisy na tort szwarcwaldzki mogą prezentować zarówno amatorzy, jak i profesjonaliści. Pierwszy przepis na tort czarny las pochodzi prawdopodobnie od Josefa Kellera – cukiernika i właściciela kawiarni. Jednakże za wynalazcę tortu szwarcwaldzkiego uważa się Erwina Hildenbranda – wybitnego niemieckiego cukiernika. 

Jak udekorować tort szwarcwaldzki? 

Ważnym dopełnieniem tortu szwarcwaldzkiego, który imponuje swą wysokością są dekoracje, które jednak nie powinny być przesadzone. Tort czarny las jest tortem tradycyjnym i zwykle dekorowany jest minimalistycznie za pomocą kremu śmietanowego, polewy czekoladowej oraz świeżych i wydrylowanych wiśni (jeśli ich nie mamy, to z powodzeniem możemy wykorzystać np. owoce z kompotu). Do dekoracji tortu szwarcwaldzkiego możemy wykorzystać np. wiórki kokosowe bądź płatki czekoladowe. Dobrym pomysłem jest też starcie na tarce dobrej jakości czekolady gorzkiej. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy