Czarny Las

wreszcie jest-Prawdziwy Szwarcwald takiego szukałam i wreszcie sie udało...

tortyDesery

Czas przygotowania:
90 min.
Ocena:

(średnia 4.43 z 176 głosów)

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 6 jajek
  • 12 łyżek wody
  • 12 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyzki kakao(ciemnego)
  • Mus czekoladowy:
  • 0,5 litra smietanki 30%
  • 3 gorzkie czekolady
  • cukier puder (około 1/2 szklanki)
  • Poncz (do biszkoptu):
  • gorąca przegotowana woda+cukier+wódka lub spirytus(plus ewentualnie wisniówka spod wisni)
  • + wiśnie w alkoholu
  • dekoracja:
  • bita smietana, wisienki koktajlowe,tarta gorzka czekolada

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Biszkopt:
  • Białka ubić z cukrem (cukier dodajemy pomalutku pod koniec ubijania białek), jak będa gotowe dodajemy żóltka i ubijamy mikserem.Do masy dodajemy wode olej i na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
  • Wylewamy na tortownicę okrągłą (26cm) i pieczemy około 45 do tzw.suchego patyczka w temperaturze około 180 stopni
  • Mus czekoladowy:
  • gorzkie czekolady rozpuszczamy w kapieli wodnej lub łamiemy na drobniejsze kawałeczki ,wrzucamy do garnka ,wlewały kilka kropli mleka i stawiamy na ogniu, mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia..studzimy
  • schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy przestudzona czekoladę i miksujemy dodając cukier puder tak aby masa była słodkawa(według uznania)
  • Poncz:
  • goraca wodę mieszamy z cukrem(około4 łyzki-ma byc dośc słodkie) i dolewamy alkohol ,dośc sporo ma być czuć alkohol...
  • Przygotowanie:
  • Po upieczeniu i ostudzeniu wyciągamy biszkopt z tortownicy i przekrawamy na dwie części -dolna część ma być dużo grubsza, górna taka na ok.3 cm.
  • Z górnej i dolnej częsci ''obkrawamy'' po troszkę biszkoptu nożem(cieniusieńkie kawałeczki) i kruszymy w rękach.
  • Dolny blat układamy na paterze i porządnie nasączamy przygotowanym ponczem za pomoca łyżki(szczególnie brzegi ciasta) .
  • Na naponczowane ciasto układamy wyciagniete z alkoholu wiśnie a na nie mus z czekolady (będzie gruba warstwa) -zostawiając sobie trochę do dekoracji.
  • Przykrywamy drugim blatem i ponczujemy górę tortu.
  • Tak przygotowany tort obkładamy cały bitą śmietaną, boki obsypujemy pokruszonym ciemnym biszkoptem.
  • Na górze robimy ''rózyczki''z pozostałego musu czekoladowego, do każdej wsadzamy po jednej wisience i ucieramy grubo gorzką czekoladę.
  • Tort po przygotowaniu wsadzamy do lodówki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy