Tort czekoladowy z truskawkami to elegancki deser na wyjątkowe okazje. Składa się z pysznego, wilgotnego ciasta przełożonego delikatnym kremem mascarpone oraz musem owocowym. Całość dekorujemy gęstą polewą. Tort czekoladowy z truskawkami z powodzeniem możemy podać podczas uroczystych spotkań rodzinnych lub imprez urodzinowych.
Artur Rogalski
(średnia 0 z 0 głosów)
Przygotowanie: masło i jogurt wyjmujemy z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę, kakao oraz sodę przesiewamy do miski. 150 g czekolady dzielimy na mniejsze kawałki, wrzucamy je do rondelka. Dodajemy 100 ml mleka i całość podgrzewamy, aż powstanie płynna, jednolita masa. Zdejmujemy garnek z ognia.
Ciasto: 140 g masła i 140 g cukru przenosimy do dużej miski. Miksujemy składniki do uzyskania jasnej, puszystej masy. Nie przerywając mieszania, dodajemy stopniowo żółtka, jogurt oraz ostudzoną czekoladę. Na końcu wsypujemy wcześniej przygotowaną mieszankę z mąką. W oddzielnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę, a następnie delikatnie łączymy je z masą czekoladową. Surowe ciasto przekładamy do formy i pieczemy ok. 50-60 minut. Po tym czasie odstawiamy je do ostygnięcia.
Truskawki: myjemy je, osuszamy oraz usuwamy z nich szypułki. 300 g owoców przekładamy do rondelka, wsypujemy 20 g cukru. Całość blendujemy. Połowę powstałego musu przenosimy do oddzielnej miski i łączymy go ze skrobią. Drugą część truskawkowego puree doprowadzamy do wrzenia – gdy zacznie się gotować, łączymy go z pozostałą ilością rozdrobnionych owoców. Całość podgrzewamy jeszcze ok. 1-2 minuty, aż zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia.
Krem: mascarpone ubijamy ze śmietanką oraz cukrem pudrem do momentu, aż uzyskamy gęsty, sztywny krem.
Poncz: 125 ml wody wlewamy do małego naczynia. Dodajemy likier i 30 g cukru. Składniki dokładnie mieszamy ze sobą.
Przekładanie: ciasto kroimy na trzy równe części. Pierwszy blat umieszczamy na paterze, nasączamy go ponczem. Smarujemy kremem mascarpone, a na jego środku wykładamy również mus truskawkowy. Czynności powtarzamy dla drugiego blatu. Na końcu całość pokrywamy z zewnątrz bardzo cienką warstwą kremu. Tort schładzamy przez ok. 8 godzin w lodówce.
Wykańczanie: 40 g czekolady dzielimy na mniejsze kawałki. Przekładamy je do żaroodpornego naczynia, które ustawiamy nad gotującym się garnkiem. Dodajemy 15 g masła i 40 g śmietany. Całość podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, do uzyskania płynnej polewy. Odstawiamy ją do lekkiego ostudzenia. Tort czekoladowy z truskawkami wyjmujemy z lodówki, oblewamy rozpuszczoną czekoladą i dekorujemy pozostałymi owocami.
Porady
- Tort czekoladowy z truskawkami możemy udekorować dodatkowo bitą śmietaną. Jeśli chcemy, żeby była ona sztywniejsza, warto połączyć ją z serkiem mascarpone. Podobny efekt uzyskamy, jeśli dodamy do kremu niewielką ilość żelatyny. Pamiętajmy jednak, żeby wcześniej namoczyć ją w wodzie, a następnie delikatnie podgrzewać w mikrofali lub rondelku, aż stanie się płynna.
- Poncz możemy przygotować także w wersji bezalkoholowej. Żeby go zrobić, wystarczy połączyć wodę z cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny. Ponadto niektórzy nasączają blaty tortu zieloną lub czarną herbatą, kawą, a nawet samym mlekiem.
- Mus bez problemu wykonamy na bazie mrożonych truskawek. W takiej sytuacji należy je na początku rozmrozić oraz odsączyć z nadmiaru wody.
- Ciasto najlepiej przekroić za pomocą specjalnego noża strunowego. Składa się on z uchwytu oraz bardzo ostrej żyłki, której wysokość możemy dowolnie zmieniać. Dzięki niemu uzyskamy równe blaty o gładkich, nieposzarpanych brzegach. W ostateczności możemy sięgnąć po długi, ostry, ząbkowany nóż.
- W skład kremu do przekładania blatów powinna wchodzić śmietana o wysokiej zawartości tłuszczu, czyli 30% lub 36%. Poza tym należy ją wcześniej schłodzić przez parę godzin w lodówce. W przeciwnym razie produkt nie ubije się tak, jak powinien, a na dodatek może się zwarzyć.
- Ciasto czekoladowe możemy upiec dzień przed wykonaniem tortu. W takim wypadku po ostygnięciu zawijamy je folią do żywności. Gotowy wypiek będzie nadal wilgotny i pokroimy go bez problemu.
- Do przygotowania polewy, zamiast gorzkiej czekolady możemy użyć tej mlecznej bądź deserowej. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wymieszać produkty ze sobą. W takiej sytuacji polewa będzie cechować się trochę słodszym smakiem i nieco rzadszą konsystencją.
- Gotowy deser wspaniale komponuje się także ze świeżymi malinami, borówkami, jagodami, a nawet wiśniami. Owoce wspaniale wzbogacą nie tylko jego smak, ale również wygląd.
- Tuż po upieczeniu ciasta czekoladowego, najlepiej zostawić je jeszcze na 15-20 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że nie opadnie i utrzyma swój kształt.
Komentarze