Sernik stracciatella

Sernik stracciatella na zimno to szybki deser na gorące popołudnie. Skrywa kawałki gorzkiej czekolady i sezonowe owoce. Aksamitna masa z serkiem mascarpone i śmietaną spoczywa na prostym spodzie z biszkoptów. Kwaskowe maliny, rozpływające się w ustach kakaowe drobinki i jedwabisty krem tworzą kompozycję smaków, której trudno się oprzeć. Sprawdźcie, jak zrobić subtelny sernik stracciatella z mascarpone na każdą okazję. 

dodany przez: Ewa Niepytalska

sernik na zimno

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sernik stracciatella - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie: maliny myjemy i osuszamy. Czekoladę drobno siekamy lub ścieramy na dużych oczkach tarki. Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Odstawiamy je do wystudzenia.  

  • 2.

    Spód: tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy biszkopty. 

  • 3.

    Masa serowa: mascarpone ubijamy ze śmietanką i cukrem pudrem, aż otrzymamy gęsty, napowietrzony krem. W rondelku podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim żelatynę, po czym stopniowo dodajemy do niego jogurt. Cały czas mieszamy składniki, żeby powstała jednolita masa. Przelewamy ją do kremu z mascarpone. Miksujemy całość na niskich obrotach miksera. 

  • 4.

    Sernik stracciatella: masę serową delikatnie łączymy za pomocą szpatułki z kawałkami czekolady i malinami (część odkładamy do dekoracji). Wykładamy ją na biszkopty. Dekorujemy pozostałymi owocami. Chłodzimy w lodówce przed podaniem. 

Porady

  • Sernik stracciatella z malinami będzie gotowy po kilku godzinach chłodzenia. Czas, który powinien spędzić w lodówce, nie został ujęty w klasyfikacji dania. 
  • Wegański sernik można przyrządzić na bazie kaszy jaglanej, tofu lub jogurtu sojowego. Żelatynę można zamienić na agar, czyli substancję żelującą pochodzenia roślinnego. 
  • Proponowany przez nas przepis to świetne rozwiązanie dla zabieganych i doskonały deser na gorące, letnie popołudnia. Jeśli jednak wolimy pieczone ciasta, możemy zrobić sernik nowojorski. Konieczne będzie wtedy wykonanie spodu z kruchego ciasta oraz masy z serka philadelphia z dodatkiem jajek. Mieszamy ją z kawałkami czekolady i przekładamy do foremki. Jak długo piec sernik nowojorski? Powinien być ścięty, ale ciągle jędrny. Najlepiej ustawić na początku grzałki na wyższą temperaturę (180°C), a potem zmniejszyć ją do 120°C i uzbroić się w cierpliwość. Sernik powinien spędzić w piekarniku około 70 minut. 
  • Sernik stracciatella bez pieczenia można także zrobić na spodzie z pokruszonych herbatników. Rozdrabniamy je w moździerzu lub za pomocą malaksera i mieszamy z płynnym masłem. Powstałą masą wykładamy spód foremki, po czym wstawiamy ją do lodówki.   
  • Biszkopty, które tworzą spód sernika, warto skropić sokiem z cytryny lub słodką herbatą. Świetnie sprawdzi się też likier kawowy lub amaretto
  • Ciasto stracciatella z mascarpone bez pieczenia będzie smakował równie wspaniale z dodatkiem innych owoców sezonowych, takich jak truskawki, borówki lub porzeczki.  
  • Co zrobić, żeby sernik był bardziej kremowy? Idealną, aksamitną konsystencję uzyskamy dzięki mascarpone i delikatnym mlecznym dodatkom. Możemy także użyć sera ricotta, a jogurt naturalny zamienić na maślankę lub kefir. Jeśli decydujemy się na pieczoną wersję ciasta, wstawmy je do piekarnika w kąpieli wodnej. Dzięki temu uzyskamy wilgotny i kremowy sernik.  
  • Do stracciatella (słowo to oznacza po włosku czekoladowe wiórki) najlepiej wykorzystać gorzką tabliczkę o wysokiej zawartości kakao, ale jeśli za taką nie przepadamy, możemy użyć czekolady mlecznej. 
  • Osobom na diecie keto polecamy zamienić cukier na ksylitol lub erytrol, a spód przyrządzić ze zmielonych migdałów. Śmietankowa masa serowa z powodzeniem zmieści w sobie dodatkową porcję białka w postaci odżywki. Pamiętajmy, żeby przyrządzając ciasto o niskiej zawartości cukru, wykorzystać czekoladę minimum 70%. 
  • Ciasto stracciatella na biszkoptach zyska niepowtarzalny aromat, jeśli dodamy do masy serowej esencję waniliową. Sprawdzi się też aromat rumowy, migdałowy lub pomarańczowy.   
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy