Ciasto z truskawkami i galaretką

Ciasto z truskawkami i galaretką to pyszne połączenie, które zasmakuje wszystkim. To nie tylko owoce w całości - ciasto z truskawkami ma warstwę pysznej, delikatnej pianki, która świetnie współgra z soczystymi truskawkami. Wypróbujcie przepis na ciasto z truskawkami i ciasto z galaretką w jednym!

dodany przez: Kulinarna Ania

ciasto z galaretka ciasto z owocami ciasto z truskawkami biszkopt

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.2 z 184 głosów)


Kroki przygotowania:

  • iStock-truskawki-swieze-min (1) 1.

    Któż nie zna i nie lubi takiego ciasta, jak biszkopt z truskawkami? Ciężko taką osobę spotkać. Dlatego polecam mój przepis na dobry placek z truskawkami i galaretką. Zanim zaczniemy robić ciasto z truskawkami i galaretką - przygotujmy składniki najlepiej w temperaturze pokojowej.  500 g truskawek oczyszczamy i kroimy. Dwie galaretki (każda po 75 g) rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody.

  • zoltka-jajka-fot.iStock (1) 2.

    Przygotowujemy biszkopt na ciasto z truskawkami: białka ubijamy na sztywna pianę, powoli, ciągle ubijając wsypujemy cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku i wlewamy olej. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Wlewamy do tortownicy o średnicy 26  cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

  • jogurt-naturalny-fot.iStock (1) 3.

    Z zimnego biszkoptu na ciasto z truskawkami odkrawamy cienko górę (po to, aby masa lepiej przylegała do ciasta). Przygotowujemy masę: truskawki miksujemy, dodajemy jogurt, serek waniliowy i tężejące galaretki. Wylewamy na biszkopt i wkładamy do lodówki aby stężała. Na masie układamy odszypułkowane i umyte truskawki (pozostałe 150 g) pokrojone na połówki lub małe kawałki. Zalewamy tężejącą trzecią galaretka rozpuszczoną w 400 ml wody. Ciasto z truskawkami i galaretką gotowe! Biszkopt z truskawkami można udekorować śmietanką lub bitą śmietaną!

Porady

  • Ciasto z galaretką wymaga kilku etapów przygotowania, ale warto podzielić pracę- przygotować od razu konkretne składniki, obrać truskawki i rozpuścić galaretki, a przygotowanie całego ciasta z truskawkami nie zajmie nam zbyt wiele czasu. Ciasto z galaretką doskonale smakuje po schłodzeniu - nawet w upalny dzień! Będzie świetnym pomysłem na letni podwieczorek
  • Aby biszkopt na ciasto z truskawkami i galaretką nie opadł po wyjęciu z piekarnika, należy pamiętać, żeby składniki na niego były w tej samej temperaturze. Nie można w biszkopcie używać na przykład jajek w temperaturze pokojowej i zimnego masła- składniki łącząc się ze sobą muszą utworzyć gładką emulsję. Najłatwiej osiągnąć ją, dodając do biszkoptu na ciasto z truskawkami i galaretką składniki tylko w temperaturze pokojowej.

Notka redakcyjna

Co jeśli nie mamy truskawek?

Do ciasta z galaretką można wykorzystać również inne owoce niż truskawki, należy jednak pamiętać, że niektóre owoce sprawią, że galaretka się nie zetnie. Są to owoce takie jak kiwi, świeży ananas, papaja i mango. Dzieje się tak, ponieważ zawierają one enzym z grupy peptydaz, rozkładający białko.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy