Sernik na zimno z truskawkami to połączenie spodu z biszkoptów, lekkiej masy serowej ze śmietaną, sezonowych owoców i słodkiej galaretki. Jest bardzo prosty w wykonaniu, a do tego świetnie smakuje – uwielbiają go zarówno dorośli, jak i dzieci. Kojarzy się z wakacyjnymi, leniwymi popołudniami. Wasze następne przyjęcie w ogrodzie nie obejdzie się bez sernika na zimno z truskawkami i galaretką.
Artur Rogalski
(średnia 4.2 z 185 głosów)
Przygotowanie: galaretkę truskawkową rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do wystygnięcia. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy w niej biszkopty tak, żeby przykryły cały spód. Truskawki myjemy i usuwamy z nich szypułki. Kroimy owoce w połówki.
Masa serowa: mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Lekko studzimy. Ser z wiaderka łączymy z cukrem pudrem. Śmietankę ubijamy na sztywno na wysokich obrotach miksera. Łyżkę masy twarogowej dodajemy do mleka z żelatyną i mieszamy je za pomocą rózgi. Dodajemy zahartowany w ten sposób płyn do reszty sera. Delikatnie łączymy całość z bitą śmietaną za pomocą szpatułki.
Sernik na zimno z truskawkami: do masy twarogowej ze śmietaną wsypujemy 2/3 truskawek. Ostrożnie mieszamy ją za pomocą łyżki, po czym wylewamy na spód z biszkoptów. Wstawiamy do lodówki na 30 minut, żeby ser nieco stężał.
Galaretka: na schłodzonym serniku układamy pozostałe truskawki, lekko wciskając je w masę. Wylewamy na nie wystudzoną galaretkę. Wstawiamy ciasto do lodówki, żeby całkowicie stężało.
Porady
- Sernik na zimno z truskawkami i galaretką przyrządza się dosyć szybko, ale kilka godzin minie, zanim wszystkie składniki całkowicie stężeją. Czas oczekiwania nie został uwzględniony w klasyfikacji dania. Warto przygotować ciasto dzień przed podaniem.
- Szybkie ciasto na zimno z truskawkami najlepiej przyrządzić na okrągłych biszkopcikach w tortownicy, ale to nie jedyne rozwiązanie. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić je w prostokątnej blaszce wyłożonej ciastkami typu lady fingers lub kocie języczki.
- Masa do sernika na zimno z truskawkami zawsze się udaje, kiedy używamy twarogu z wiaderka. Jeśli jednak mamy więcej czasu i chęci, możemy przygotować go samodzielnie. Należy przepuścić go kilka razy przez maszynkę do mielenia, żeby zyskał aksamitną konsystencję. Masę da się także przyrządzić na bazie serka homogenizowanego i jogurtu lub włoskiego sera mascarpone.
- Żeby sernik z truskawkami na zimno miał więcej charakteru, możemy dodać do niego wybrany aromat. Najlepiej sprawdzi się esencja waniliowa domowej roboty. Ten lekki, letni deser warto wzbogacić także świeżą miętą.
- Sernik na zimno na biszkopcie lub ciastkach może mieć wnętrze z różnych owoców, nie tylko truskawek. Dla orzeźwiającego efektu polecamy wykorzystanie malin, jagód, agrestu lub czerwonych porzeczek. Poza sezonem można przyrządzić sernik na zimno z brzoskwiniami z puszki.
- Przechowywany w lodówce sernik na zimno truskawkowy zachowa świeżość przez około 2–3 dni.
W naszym przepisie proponujemy wyłożenie tortownicy zwykłymi, okrągłymi biszkopcikami. To najszybsze, dobrze znane rozwiązanie w świecie serników na zimno. Nie oznacza to jednak, że nie możemy zastąpić go inną metodą i eksperymentować z różnymi smakami. W zamian możemy zrobić na przykład:
Domorośli cukiernicy poszukujący najprostszych rozwiązań nie muszą w ogóle przyrządzać spodu. Masę serową można wylać bezpośrednio do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Kiedy sernik i galaretka stężeją, będzie można ją z łatwością pokroić. Jest to także dobre rozwiązanie dla osób nietolerujących glutenu.
Ciasto z truskawkami i galaretką na zimno często gości na naszych stołach w okresie wakacyjnym. Jeśli znudzi nam się jego podstawowa wersja, z łatwością możemy ją urozmaicić. Oto kilka pomysłów:
Jeśli spodobała Wam się idea ciasta bez pieczenia na letnie popołudnia, a na myśl o kremowej masie śmietanowej ze świeżymi owocami cieknie Wam ślinka, wypróbujcie także:
Komentarze