REKLAMA

Ciasto z truskawkami i galaretką

Ciasto z truskawkami i galaretką to połączenie biszkoptu, pysznej, lekkiej pianki z serka homogenizowanego i jogurtu. Jest proste w wykonaniu, a do tego świetnie smakuje, uwielbiają je dorośli i dzieci. Kojarzy się z wakacyjnymi, letnimi upałami, poza sezonem można je zrobić z mrożonych truskawek. Podajemy sprawdzony przepis na ten  klasyczny deser z truskawkami.

dodany przez: Kulinarna Ania

ciasto z galaretka ciasto z owocami ciasto z truskawkami biszkopt

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.2 z 184 głosów)


Kroki przygotowania:

  • iStock-truskawki-swieze-min (1) 1.

    Przygotowanie składników: wyjmujemy wszystkie niezbędne produkty z lodówki, żeby uzyskały temperaturę pokojową (godzinę przed robieniem ciasta). 500 g truskawek oczyszczamy i kroimy. Dwie galaretki (każda po 75 g) rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

  • zoltka-jajka-fot.iStock (1) 2.

    Biszkopt: białka ubijamy na sztywna pianę, powoli, ciągle mieszając wsypujemy cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku i wlewamy olej. Na koniec dorzucamy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Wlewamy do tortownicy o średnicy 26  cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Pozostawiamy do wystudzenia.

  • Truskawki blender 3.

    Masa na ciasto: truskawki miksujemy, dodajemy jogurt, serek waniliowy i tężejące galaretki.

  • jogurt-naturalny-fot.iStock (1) 4.

    Ciasto z truskawkami i galaretką: z zimnego biszkoptu odkrawamy cienko górę, dzięki temu warstwa serowo–jogurtowa będzie lepiej przylegała. Masę wylewamy na biszkopt i wkładamy do lodówki, żeby stężała – co najmniej na godzinę. W tym czasie rozpuszczamy kolejną galaretkę, w 400 ml wody. Jak zacznie tężeć wlewamy ją na ciasto i ponownie wstawiamy do lodówki. Na koniec na wierzchu układamy umyte truskawki (pozostałe 150 g) pokrojone na połówki lub małe kawałki. Ciasto z truskawkami i galaretką można udekorować bitą śmietaną.

Porady

  • Ciasto z truskawkami i galaretką wymaga kilku etapów przygotowania. Warto podzielić pracę – przyszykować składniki, obrać truskawki i rozpuścić galaretki, a sam proces robienia nie zajmie dużo czasu.
  • Szybkie ciasto z truskawkami i galaretką zrobimy, gdy biszkopt przygotujemy dzień wcześniej.
  • Ze względu na czas, który musimy przeznaczyć na tężenie warstw w lodówce, całe ciasto z truskawkami i galaretką można zrobić dzień przed podaniem.
  • Zapobiegniemy opadnięciu biszkoptu, jeśli wyjmiemy wcześniej wszystkie składniki z lodówki i ogrzejemy je do temperatury pokojowej. 

Notka redakcyjna

Ciasto z truskawkami i galaretką – szybsze wersje

Ciasto z truskawkami i galaretką jest proste w przygotowaniu, ale zanim je zjemy minie trochę czasu. Jeśli chcemy zjeść szybszą wersję to możemy przyrządzić je w inny sposób. Jedną z opcji jest skorzystanie z gotowego biszkoptu – tylko trzeba wybierać te z dobrym składem. Pieczone ciasto możemy również zastąpić szybkim blatem z pokruszonych herbatników, kruchych ciastek lub krakersów. Wystarczy wymieszać je z rozpuszczonym masłem. Najszybszą wersją będzie zrobienie ciasta z truskawkami i galaretką bez spodu. Bazą będzie masa serowo–jogurtowa, a deser nie będzie wymagał pieczenia.


Inny wariantem ciasta z truskawkami i galaretką jest pominięcie całej masy z serka i jogurtu. Podstawą jest biszkopt, którego wierzch wieńczą owoce zalane jedną porcją galaretki. To najprostsza i najlepiej znana odmiana wypieku z truskawkami. Porcję ciasta można ozdobić kleksem z bitej śmietany.


Ciasto z truskawkami i galaretką – inne propozycje

Zgodnie z naszym przepisem można również zrobić kruche ciasto z truskawkami i galaretką. Tak spód z pewnością robi się krócej, jeśli chodzi o sam czas przygotowania, ale też pieczenia. Należy użyć zimnego masła.


Można również zmieniać masę, którą rozprowadzamy na biszkopcie. I tu sprawdzi się ciasto z truskawkami i budyniem i galaretką. Zamiast masy z serka przyrządzamy budyń, według instrukcji podanej na opakowaniu lub domowy, od zera.


Jeśli zależy nam na puszystej, niezwykle lekkiej masie, to warto wypróbować ciasto z truskawkami i mascarpone i galaretką. W tym celu ubijamy schłodzoną śmietanę kremówkę, na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i partiami serek mascarpone. Żeby usztywnić masę, warto dodać do niej żelatynę lub galaretkę.


Co jeśli nie mamy truskawek?

Do ciasta z galaretką można wykorzystać również inne owoce. W sezonie letnim będą to maliny, porzeczki, borówki, aromatyczne, polskie brzoskwinie. Trzeba pamiętać, że niektóre owoce nie są odpowiednie do galaretki. Kiwi, świeży ananas, papaja i mango – sprawią, że się nie zetnie. Dzieje się tak, ponieważ zawierają one enzym z grupy peptydaz, rozkładający białko. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy