Ciasto z truskawkami i galaretką

Dobrze znane połączenie, pyszne ciasto z truskawkami i galaretką. To nie tylko owoce w całości - ciasto z truskawkami ma warstwę pysznej, delikatnej pianki. Wypróbujcie przepis na ciasto z truskawkami i ciasto z galaretką w jednym!

ciasto z galaretkaciasto z owocamiciasto z truskawkamibiszkopt

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.21 z 180 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Zanim zaczniemy robić ciasto z truskawkami - przygotujmy składniki najlepiej w temperaturze pokojowej. Któż nie zna i nie lubi takiego ciasta, jak ciasto z truskawkami? Ciężko taką osobę spotkać. Dlatego polecam mój przepis na pyszne ciasto z truskawkami. 500 g truskawek oczyszczamy i kroimy. Dwie galaretki (każda po 75 g) rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody.
  • 2.Przygotowujemy biszkopt: białka ubijamy na sztywna pianę, powoli, ciągle ubijając wsypujemy cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku i wlewamy olej.Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Wlewamy do tortownicy o średnicy 26  cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
  • 3.Z zimnego biszkoptu odkrawamy cienko górę( po to, aby masa lepiej przylegała do ciasta). Przygotowujemy masę: truskawki miksujemy, dodajemy jogurt, serek waniliowy i tężejące galaretki. Wylewamy na biszkopt i wkładamy do lodówki aby stężała. Na masie układamy odszypułkowane i umyte truskawki (pozostałe 150 g) pokrojone na połówki lub małe kawałki. Zalewamy tężejącą trzecią galaretka rozpuszczoną w 400 ml wody. Ciasto z truskawkami gotowe! Można udekorować śmietanką lub bitą śmietaną!

Porady

Ciasto z galaretką wymaga kilku etapów przygotowania, ale warto podzielić pracę na konkretne składniki i przygotowanie, a całość nie zajmie nam zbyt wiele czasu. Ciasto z galaretką doskonale smakuje po schłodzeniu - nawet w upalny dzień!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy