Ciasto z truskawkami i galaretką

Dobrze znane połączenie, pyszne ciasto z truskawkami i galaretką. To nie tylko owoce w całości - ciasto z truskawkami ma warstwę pysznej, delikatnej pianki. Wypróbujcie przepis na ciasto z truskawkami

ciasto z owocamiciasto z truskawkamibiszkoptDeserygalaretkiDodatki

Czas przygotowania:
120 min.
Ocena:

(średnia 4.22 z 178 głosów)

Składniki:

  • Na masę truskawkową:
  • 50 dag umytych i odszypułkowanych truskawek
  • 40 dag serka homogenizowanego truskawkowego
  • 20 dag jogurtu naturalnego
  • 2 galaretki truskawkowe
  • Na biszkopt:
  • 3 jajka
  • 6 łyżek maki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Pozostałe:
  • 15 dag truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Zanim zaczniemy robić ciasto z truskawkami - przygotujmy składniki najlepiej w temperaturze pokojowej.
  • Któż nie zna i nie lubi takiego ciasta, jak ciasto z truskawkami? Ciężko taką osobę spotkać. Dlatego polecam mój przepis na pyszne ciasto z truskawkami:
  • 1. Dwie galaretki rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody.
  • 2.. Przygotowujemy biszkopt: białka ubijamy na sztywna pianę, powoli, ciągle ubijając wsypujemy cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku i wlewamy olej.Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Mieszamy. Wlewamy do tortownicy o średnicy 26  cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
  • 3. Z zimnego biszkoptu odkrawamy górę( po to, aby masa lepiej przylegała do ciasta)
  • 4..Przygotowujemy masę: truskawki miksujemy, dodajemy jogurt, serek waniliowy i tężejące galaretki. Wylewamy na biszkopt i wkładamy do lodówki aby stężała.
  • 5. Na masie układamy odszypułkowane i umyte truskawki pokrojone na połówki lub małe kawałki. Zalewamy tężejącą trzecią galaretka rozpuszczoną w 400 ml wody.
  • Ciasto z truskawkami gotowe!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy