Sernik z jagodami na zimno to propozycja bez pieczenia na ciepłe dni. Udekorowany owocami będzie nie tylko obłędnie smakował, ale i pięknie prezentował się na stole. Jak zrobić ten szybki i prosty deser? Zobaczcie nasz przepis i odtwórzcie go w swoich kuchniach!
StockFood
(średnia 4.51 z 148 głosów)
Spód do sernika: Herbatniki łamiemy, wrzucamy do misy blendera i drobno kruszymy. Do ciasteczkowego proszku dodajemy miękkie masło. Wszystko ucieramy, tak żeby otrzymać coś w rodzaju mokrej kruszonki i wysypujemy na dno formy. Rozprowadzamy równą warstwą i uklepujemy po wierzchu ręką. Wstawiamy spód do lodówki na pół godziny.
Masa sernikowa: W międzyczasie ucieramy twaróg z połową cukru pudru, cukrem wanilinowym i żółtkami. Żelatynę namaczamy w odrobinie zimnej wody, a kiedy napęcznieje, lekko podgrzewamy i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do masy serowej. W drugiej misce ubijamy śmietanę kremówkę z resztą cukru pudru na sztywno. Dodajemy śmietanę do masy serowej z żelatyną i wszystko delikatnie mieszamy.
Sernik na zimno z jagodami: Wyjmujemy tortownicę z lodówki i na ciasteczkowy spód (powinien być twardy) wylewamy sernikową masę i wstawiamy do lodówki. Gdy masa będzie już lekko stężała, dodajemy na wierzchu jagody i wstawiamy do lodówki na kolejne 2 godziny.
Porady
- Sernik z jagodami na zimno można przygotować w blaszce, formie silikonowej lub szklanym naczyniu. Może być to okrągła tortownica lub prostokątna czy kwadratowa blaszka.
- Jeśli wolicie małe, jednoporcjowe desery dla każdego gościa, przygotujcie ten sam przepis w małych kokilkach lub foremkach do babeczek.
- Aby sernik z jagodami na zimno miał jeszcze więcej smaku, można wzbogacić go dodatkiem cukru wanilinowego lub ulubionym aromatem.
- Taki sernik na zimno najlepiej smakuje porządnie schłodzony w lodówce, dlatego dobrze jest przygotować go na co najmniej 2-3 godziny przed planowanym podaniem.
- Jeśli nie jesteście fanami jagód, możecie przyrządzić ten przepis z dowolnymi ulubionymi owocami. Sprawdzą się tutaj zarówno maliny, truskawki, jak i pokrojone mango.
- Aby sernik z jagodami na zimno był nieco zdrowszy, herbatniki możecie zamienić na pełnoziarniste ciastka lub ciastka owsiane.
- Wierzch sernika można ozdobić skórką cytrynową lub listkami świeżej mięty.
Jeśli nie masz pod ręką jagód, przygotuj sernik na zimno z borówkami.
Jagody to wdzięczny składnik wielu deserów i dań na słodko. Jak najsmaczniej wykorzystać je w kuchni? Na śniadanie można je dodawać do owsianki lub wszelkiego rodzaju placuszków, omletów, racuchów. W porze obiadowej przydadzą się jako farsz do pierogów i naleśników, a na podwieczorek przygotujemy z nich wspaniałe słodkie wypieki. Oczywiście prym wiodą tutaj drożdżowe jagodzianki, ale z jagód zrobimy też wspaniałe ciasta, torty i babeczki. Te owoce będą idealnym dodatkiem do zarówno do ciasta francuskiego, kruchej tarty, puszystego ciasta drożdżowego, jak i delikatnego biszkoptu.
Z kolei, jeśli nie macie chęci na pieczenie i gotowanie, wybierzcie desery na zimno. Z jagód zrobicie doskonałe lody, sorbet, a także koktajle czy smoothie. Innym pysznym pomysłem są musy, budynie, puddingi i galaretki z jagodami. Z tych wszystkich pysznych propozycji aż ciężko wybrać jedną, dlatego my polecamy wam zacząć przygodę z jagodami od pysznego sernika na zimno.
Sernik z jagodami na zimno to jeden z najprostszych deserów bez pieczenia. Aby go zrobić wystarczy kilka tanich i prostych składników. Niezbędna będzie baza w postaci twarogu w wiaderku, serka homogenizowanego, mascarpone lub gęstego jogurtu greckiego. Do tego wystarczy już tylko owocowa galaretka lub zwykła żelatyna i masa na sernik na zimno gotowa! Jeśli lubicie słodsze desery, dodajcie do niej cukier, miód lub ulubiony słodzik.
Taką bazę do sernika możemy schłodzić z samymi owocami lub wylać ją na wcześniej przygotowany spód do sernika. Z czego go zrobić? Najłatwiej po prostu wyłożyć dno blachy biszkoptami lub herbatnikami. Innym pysznym pomysłem jest sernik na spodzie z ciastek. Zrobimy go krusząc herbatniki, ciastka maślane lub owsiane na drobny pył i mieszając je z rozpuszczonym masłem. Gotowa masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku, dzięki czemu łatwo wylepimy nią formę. Teraz wystarczy tylko schłodzić spód w lodówce przez około 1-2 godziny.
Serniki na zimno to hit sezonu wiosenno-letniego. Można je przygotowywać na przeróżne sposoby, niemal ze wszystkimi owocami. Jeśli szukacie sprawdzonego przepisu, najbardziej polecamy sernik na zimno z truskawkami lub w wersji z malinami. Na początek dobry będzie też sernik na zimno z brzoskwiniami oraz sernik z serków homogenizowanych, który udaje się każdemu.
Komentarze