REKLAMA

Sernik na zimno z serków homogenizowanych - kostka sernikowa babci

Sernik na zimno z serków homogenizowanych to szybki i prosty w przygotowaniu deser, który nie wymaga pieczenia. Sprawdzi się on świetnie na letnim przyjęciu czy spotkaniu rodzinnym. Pyszny sernik na zimno z serków typu Danio podbije kubki smakowe zarówno dzieci, jak i osób dorosłych. Przepis na sernik na zimno z serków homogenizowanych wersję pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" nr 3/2020. Nowy numer magazynu "Sól i Pieprz" w sprzedaży. Kaloryczność dotyczy 1 porcji, sernik na zimno z tego przepisu to 12-14 porcji.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Ciasta serniki sernik na zimno Desery

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.47 z 142 głosów)


Kroki przygotowania:

  • masło 1.

    Przepis na sernik na zimno z serków homogenizowanych rozpoczynamy od przygotowania spodu. Na początku kruszymy herbatniki, a następnie je miksujemy. Dalej roztapiamy masło, dodajemy je do herbatników i całość dokładnie mieszamy. Masą tą wylepiamy wyłożone papierem do pieczenia dno blachy. Następnie nasz spód szczelnie przykrywamy i wstawiamy do lodówki. 

  • żelatyna 2.

    Kolejnym krokiem w przepisie na sernik na zimno z serków homogenizowanych jest przygotowanie masy serowej. Najpierw żelatynę rozpuszczamy w ok. 100ml gorącej wody i lekko ją przestudzamy. Dalej śmietankę ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy do niej: serki homogenizowane, jogurt i cukier puder. Całość mieszamy na niskich obrotach. Następnie łyżkę masy dodajemy do żelatyny i energicznie mieszamy, dalej dodajemy kolejną łyżkę i znowu mieszamy. Na koniec żelatynę z masą dodajemy do pozostałej masy serowej i całość delikatnie mieszamy. 

  • truskawki 3.

    Ostatnim krokiem w przygotowaniu sernika na zimno z serków homogenizowanych jest wyciągnięcie naszego spodu z lodówki i ułożenie na nim pionowo truskawek (klika należy odłożyć do dekoracji). Następnie wlewamy masę serową i wyrównujemy jej powierzchnię. Dalej wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny do zastygnięcia. Przed podaniem nasz pyszny sernik na zimno dekorujemy listkami mięty. 

Węglowodany: 220

Ilość porcjii: 13

Porady

  • Do naszego pysznego sernika na zimno, zamiast tradycyjnych herbatników możemy dodać herbatki kakaowe lub ciastka typu hit. 
  • Do przygotowania masy serowej świetnie sprawdzą się waniliowe serki homogenizowane typu Danio. 
  • Jeśli jesteśmy na diecie wegetariańskiej to sernik na zimno z żelatyną, może nie być dla nas najlepszą propozycją. W takim przypadku żelatynę możemy zastąpić substancjami żelującymi pochodzenia roślinnego, np. pektynami lub agar-agar. 
  • Do przygotowania sernika na zimno z serków homogenizowanych według naszego przepisu dobrze sprawdzi się blacha o wymiarach 22 × 21 cm
  • Sernik na zimno z serków homogenizowanych możemy przygotować również innymi owocami. Oprócz truskawek dobrze sprawdzą się również maliny, poziomki, borówki, a nawet porzeczki (wówczas należy dodać nieco więcej cukru). 
  • Jeśli chcemy, żeby nasz sernik był nieco lżejszy, zamiast serków homogenizowanych możemy wykorzystać serki mascarpone. 
  • Sernik na zimno z serków homogenizowanych z galaretką na wierzchu to prawdziwy hit. Jeśli chcemy przygotować pyszny sernik na zimno z galaretką, to powinniśmy użyć dwie galaretki (ok. 120g), rozpuścić je w wodzie, a następnie zalać nimi nasz sernik i odstawić do stężenia. 
  • Jeśli chcemy, żeby nasz sernik był bardziej „fit” to zamiast serników homogenizowanych typu Danio, można wykorzystać jogurty naturalne i dodać do nich odrobinę wanilii. 
  • Do przygotowania sernika na zimno dobrze sprawdzi się mikser, który posłuży nam do wymieszania wszystkich składników. 
  • Nasz przepis na sernik na zimno z serków homogenizowanych możemy niemal dowolnie modyfikować – do masy serowej możemy dodać czekoladę, masło orzechowe, ciasteczka typu oreo. 
     

Notka redakcyjna

 

Sernik Dukana 


Alternatywą dla naszej propozycji sernika na zimno z serków homogenizowanych jest sernik Dukana, którego pomysłodawcą jest autor popularnej diety Dukana. Opiera się ona na zwiększonym spożyciu białek przy jednoczesnym ograniczeniu spożycia węglowodanów i tłuszczów. Dieta ta składa się z kilku faz – równowagi, utrwalenia i tzw. białkowych czwartków (jeden dzień w tygodniu, w którym jemy wyłącznie produkty białkowe). W drugiej fazie diety można spożywać m.in. wspomniany już sernik Dukana, który jest świetną propozycją dla osób dbających o linię
Sernik Dukana jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Składniki niezbędne do sernika Dukana to: 800g twarogu (najlepiej chudego), 6 jajek, słodzik do pieczenia w proszku (np. Erytrol lub Ksylitol), mleko (najlepiej niskoprocentowe, może być roślinne), 60g mąki kukurydzianej oraz laska wanilii. Sernik Dukana przygotowuje się jak klasyczny sernik – najpierw oddzielamy białka od żółtek i mielimy twaróg (dwu- lub trzykrotnie), następnie dodajemy do niego żółtka, słodzik i wydrążoną esencję z laski wanilii (opcjonalnie możemy wykorzystać ekstrakt wanilinowy). Dalej ubijamy białka i dodajemy do nich bardzo powoli (cały czas mieszając) masę serową. Następnie całość przekładamy do formy do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. godzinę. 


Sernik z jogurtów 


Osoby, które nie przepadają za tradycyjnym sernikami, mogą przygotować sernik z jogurtów. Jest on bardzo lekki, a jego konsystencja przypomina puszystą chmurkę. Przygotowuje się go na bazie: 300g jogurtów greckich, 7 szt. jajek, 300g cukru białego, 120g budyniu (waniliowego lub śmietankowego), 150 ml oleju i ok. 200g herbatników. Opcjonalnie możemy przygotować kruszonkę na wierzch i całość posypać cukrem pudrem. Sernik z jogurtów jest bardzo łatwy w przygotowaniu – przepis jest niemal identyczny jak przy tradycyjnym serniku. Zaczynamy od oddzielenia żółtek od białek, następnie do żółtek dodajemy ok. 150g cukru i cukier wanilinowy i całość dokładnie ucieramy. Potem do jogurtów dodajemy budynie i olej. Dalej białka ubijamy, dodajemy pozostałą część cukru i dodajemy do masy jogurtowej. Całość dokładnie i delikatnie mieszamy. Dno blachy wykładamy herbatnikami i pokrywamy je masą jogurtową. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. godzinę. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy