Sernik na zimno z serków homogenizowanych na spodzie z herbatników to szybki i prosty w przygotowaniu deser. Jego ogromną zaletą jest to, że nie wymaga pieczenia. Sprawdzi się on świetnie na letnim przyjęciu i spotkaniu rodzinnym. Taki lekki deser z truskawkami cieszy się dużym powodzeniem zarówno wśród dzieci, jak i osób dorosłych. Przepis na puszysty sernik na zimno pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" nr 3/2020.
StockFood
(średnia 4.44 z 146 głosów)
Spód sernika na zimno: rozpuszczamy masło, pozostawiamy do przestudzenia. Następnie kruszymy herbatniki i łączymy je z tłuszczem – dokładnie mieszamy. Masą tą wylepiamy dno blachy wyłożone papierem do pieczenia. Następnie spód szczelnie przykrywamy i wstawiamy do lodówki.
Masa serowa: żelatynę rozpuszczamy w ok. 100 ml gorącej wody i lekko ją przestudzamy. Dalej śmietankę ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy do niej: serki homogenizowane, jogurt i cukier puder. Całość mieszamy na niskich obrotach. Następnie łyżkę masy dokładamy do żelatyny i energicznie łączymy, a potem kolejną i znowu mieszamy. Przekładamy do pozostałej masy serowej i całość delikatnie mieszamy.
Truskawki i łączenie warstw: wyjmujemy spód z lodówki i układamy na nim pionowo umyte truskawki (bez szypułek) – klika odkładamy do dekoracji. Następnie wlewamy masę serową i wyrównujemy jej powierzchnię. Dalej wstawiamy do lodówki na 3–4 godziny do zastygnięcia. Przed podaniem sernik na zimno z serków homogenizowanych dekorujemy listkami mięty. Z przepisu wychodzi 12–14 porcji.
Węglowodany: 220
Ilość porcji: 13
Porady
- Do sernika na herbatnikach możemy dodać ciastka kakaowe lub markizy z czekoladą.
- Masa serowa będzie najlepiej smakowała z serkami waniliowymi lub śmietankowymi.
- Jeśli jesteśmy na diecie wegetariańskiej to sernik na zimno z żelatyną, może nie być dla nas najlepszą propozycją. W takim przypadku możemy zastąpić ją substancjami żelującymi pochodzenia roślinnego, np. pektynami lub agar-agar.
- Do przygotowania sernika na zimno z serków homogenizowanych według naszego przepisu dobrze sprawdzi się blacha o wymiarach 22×21 cm.
- Sernik na zimno z serków homogenizowanych możemy przygotować również z innymi owocami. Oprócz truskawek dobrze sprawdzą się również maliny, poziomki, borówki, a nawet porzeczki (do kwaśnych owoców należy dodać nieco więcej cukru).
- Jeśli chcemy, żeby nasz sernik był nieco lżejszy, zamiast serków homogenizowanych możemy wykorzystać mascarpone.
- Sernik na zimno z galaretką na wierzchu to prawdziwy hit. Potrzebne będą do tego dwie galaretki (ok. 120 g) – przygotowanie według instrukcji na opakowaniu. Zostawiamy je do wystudzenia, gdy zaczną tężeć, zalewamy nimi ciasto i wstawiamy do lodówki.
- Sernik na zimno fit zrobimy z jogurtów naturalnych z dodatkiem wanilii, zamiast serków.
- Do przygotowania sernika na zimno z serków homogenizowanych dobrze sprawdzi się mikser, który posłuży nam do wymieszania wszystkich składników.
- Nasz przepis na sernik na zimno z serków homogenizowanych możemy niemal dowolnie modyfikować – do masy serowej możemy dodać czekoladę, masło orzechowe, ciasteczka.
- Kolorowy sernik na zimno z serków homogenizowanych to wspaniała propozycja na przyjęcie dla dzieci. Kolor możemy uzyskać dzięki barwnikom lub stosując serki homogenizowane o różnych smakach. W tej roli sprawdzą się również galaretki.
Alternatywą dla naszej propozycji sernika na zimno z serków homogenizowanych jest sernik Dukana, którego pomysłodawcą jest autor popularnej diety Dukana. Opiera się ona na zwiększonym spożyciu białek, przy jednoczesnym ograniczeniu spożycia węglowodanów i tłuszczów. Składa się ona z kilku faz – równowagi, utrwalenia i tzw. białkowych czwartków (jeden dzień w tygodniu, w którym jemy wyłącznie produkty białkowe). W drugiej fazie diety można spożywać m.in. wspomniany już sernik Dukana, który jest świetną propozycją dla osób dbających o linię.
Sernik Dukana jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Potrzebne składniki to: 800 g twarogu (najlepiej chudego), 6 jajek, słodzik do pieczenia w proszku (np. erytrol lub ksylitol), mleko (najlepiej niskoprocentowe, może być roślinne), 60 g mąki kukurydzianej oraz laska wanilii. Sernik Dukana przygotowuje się jak klasyczny sernik – najpierw oddzielamy białka od żółtek i mielimy twaróg (dwu- lub trzykrotnie), następnie dodajemy do niego żółtka, słodzik i wydrążoną esencję z laski wanilii (opcjonalnie możemy wykorzystać ekstrakt wanilinowy). Dalej ubijamy białka i dodajemy do nich bardzo powoli (cały czas mieszając) masę serową. Następnie całość przekładamy do formy do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. godzinę.
Polecamy też szybki sernik na zimno bez pieczenia z malinami.
Mniejszą kalorycznością charakteryzuje się sernik na bazie jogurtu greckiego. Ma bardzo lekką konsystencję, przypominającą puszystą chmurkę. Przygotowuje się go na bazie: 300 g jogurtów greckich, 7 jajek, 300 g cukru białego (lub zamiennik), 120 g budyniu (waniliowego lub śmietankowego), 150 ml oleju i ok. 200 g herbatników. Opcjonalnie możemy przygotować kruszonkę na wierzch i całość posypać cukrem pudrem.
Sernik z jogurtów jest bardzo łatwy w przygotowaniu – przepis jest niemal identyczny jak przy tradycyjnym serniku. Zaczynamy od oddzielenia żółtek od białek, następnie do żółtek dodajemy cukier biały i wanilinowy, całość dokładnie ucieramy. Potem do jogurtów dokładamy budyń i olej. Dalej białka ubijamy, dosypujemy pozostałą część cukru i przekładamy do masy jogurtowej. Całość dokładnie i delikatnie mieszamy. Dno blachy wykładamy herbatnikami i pokrywamy je masą jogurtową. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. godzinę.
Polecamy też przepis na lekki sernik japoński.
Komentarze