Sernik na zimno z białą czekoladą jest niesamowicie kremowy i rozpływa się w ustach. Jego sekret tkwi w trzykrotnie zmielonym twarogu, który łączymy z dużą ilością białej czekolady. Ponadto dodatek ubitej śmietanki 30% nadaje całości wyjątkowej lekkości. Sernik z białą czekoladą na zimno podajemy dobrze schłodzony i udekorowany świeżymi owocami.
Adobe Stock
(średnia 0 z 0 głosów)
Przygotowanie: ser biały wyjmujemy z lodówki i pozostawiamy na blacie, aż nabierze temperatury pokojowej. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Spód: herbatniki przekładamy do malaksera i rozdrabniamy je. Masło wrzucamy do garnuszka i podgrzewamy do momentu, aż się roztopi. Następnie łączymy je z pokruszonymi ciasteczkami. Całość wysypujemy na dno tortownicy i wyrównujemy dłonią. Odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Biała czekolada: rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. W tym celu połamaną czekoladę przekładamy do żaroodpornego naczynia, które następnie ustawiamy nad gotującą się wodą.
Śmietanka 30%: zimną ubijamy do uzyskania sztywnej masy.
Masa sernikowa: twaróg ucieramy, aż stanie się puszysty. Następnie łączymy go z przestudzoną, płynną czekoladą. Dodajemy sok z cytryny oraz ubitą śmietankę. Wszystko delikatnie mieszamy za pomocą łopatki. Gotową masę wylewamy na ciasteczkowy spód i odstawiamy do lodówki na 8 godzin.
Podanie: sernik na zimno z białą czekoladą wyjmujemy z formy i dekorujemy świeżymi owocami.
Porady
- Przechowywany w lodówce, sernik na zimno z białą czekoladą zachowa świeżość przez maksymalnie 2–3 dni.
- Do masy sernikowej możemy dodać ziarenka wanilii. Składnik ten idealnie komponuje się z białą czekoladą i wzbogaci nasz deser w głęboki aromat.
- Sernik równie dobrze smakuje oblany polewą czekoladową, owocową lub kakaową. Całość możemy posypać owocami, orzechami, wiórkami czekoladowymi lub pokruszonymi herbatnikami. Pamiętajmy, że dekorujemy go dopiero po schłodzeniu, przed podaniem.
- Ser biały z wiaderka z powodzeniem zastąpimy mascarpone, serkiem śmietankowym typu philadelphia lub ricottą.
- Pamiętajmy, żeby śmietanka 30% była dobrze schłodzona. Powinna stać wcześniej przynajmniej kilka godzin w lodówce. W przeciwnym wypadku może być problem z ubiciem jej.
- Wierzch schłodzonego ciasta możemy polać ostudzoną, płynna galaretką malinową lub truskawkową. W takiej sytuacji wstawiamy je jeszcze na 1–2 godziny do lodówki.
- Zamiast herbatników możemy użyć również czekoladowych ciasteczek oreo, markiz, a nawet okrągłych biszkoptów. W przypadku tych ostatnich nie musimy ich nawet rozdrabniać. Wystarczy, że ułożymy je ciasno na dnie tortownicy.
Komentarze