Sernik na herbatnikach - sernik z mango

Sernik na herbatnikach z mango to pyszne ciasto. Ciekawy, chrupiący spód i kremowa serowa masa z budyniem, a na wierzchu mus z mango w galaretce i bitą śmietaną. Sprawdzi się zarówno na różnego rodzaju spotkania rodzinne, imprezy okolicznościowe jak i deser na co dzień do kawy. Jego przygotowanie jest proste, a smak wprost zachwyca. Dzięki wykorzystaniu herbatników na spód sernika, oszczędzamy sporo czasu. Poznaj przepis na sernik pieczony na herbatnikach z budyniem i przygotuj ciasto, którego smak zapamiętasz na długo. Przepis pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" nr 2/2020. Nowy numer magazynu "Sól i Pieprz" w sprzedaży.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

serniki Desery

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Kalorie:
320 kcal
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.5 z 204 głosów)


Kroki przygotowania:

  • sernik ciasteczka 1.

    Przygotowanie sernika na herbatnikach z budyniem rozpoczynamy od rozdrobnienia ciastek na proszek. W tym celu wykorzystujemy mikser bądź zwykły wałek kuchenny. Następnie powstały proszek mieszamy z 1 jajkiem i wylepiamy masą tortownicę o średnicy 24 centymetrów. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i umieszczamy w nim tortownicę, zapiekamy 15 minut.

  • twaróg 2.

    Przystępujemy do przygotowania masy do sernika na herbatnikach. W tym celu miksujemy mielony twaróg z ricottą, cukrem, 2 jajkami, 3 żółtkami, budyniem, mąką ziemniaczaną i skórką z połowy cytryny. Masa powinna być gładka i jednolita. Tak przygotowaną masę wykładamy na spód z herbatników i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez 30-40 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy kolejne 60-70 minut. Upieczony sernik na herbatnikach zostawiamy w piekarniku na noc do wystygnięcia (przy uchylonych drzwiczkach).

  • mango 3.

    Ostatni krok to przygotowanie musu mango do sernika na herbatnikach z budyniem. Miąższ z mango miksujemy na gładki mus. Dodajemy odrobinę cukru do smaku. Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w ¼ szklanki gorącej wody. Studzimy, a następnie wlewamy do musu i mieszamy. Mus wylewamy na sernik i rozsmarowujemy. Sernik na herbatnikach wstawiamy do lodówki do stężenia. Przed podaniem sernika, wyjmujemy go z lodówki i dekorujemy rozetkami z bitej śmietany.

Kalorie: 320

Ilość porcjii: 16

Porady

  • Bita śmietana to dodatek opcjonalny, można z niego zrezygnować, jeśli jednak zdecydujemy się na jej wykorzystanie warto zrobić ją samemu. W tym celu ubijamy 250 ml śmietany 36% z 1 łyżką cukru pudru.
     
  • Jeśli nie mamy świeżego mango, sięgnijmy po wersję mrożoną. Należy jednak pamiętać by rozmrozić owoce przed przystąpieniem do robienia musu. Ważne również, aby odsączyć je z nadmiaru wody, która zostanie po odmrożeniu.
     
  • Herbatniki można wykorzystać również do przygotowania spodu dla sernika wiedeńskiego. Sernik wiedeński na herbatnikach to równie pyszny rodzaj sernika, którego warto spróbować.
     

Notka redakcyjna

Owoce – idealny dodatek do sernika

Sernik to już pewnego rodzaju klasyk wśród deserów. Trudno wyobrazić sobie życie bez istnienia tego ciasta. Mimo, że doskonale smakuje solo, to jest on również świetnym partnerem dla różnego rodzaju owoców. Razem tworzą wspaniałą kompozycję, za każdym razem zaskakując nieco odmiennym smakiem. Samych przepisów na sernik, jego rodzajów, a także sposobów przygotowania jest wiele, ale większość z nich świetnie współgra z owocami. Jednym z ciekawszych przepisów na to ciasto, jest przepis na sernik z brzoskwiniami. Słodkie brzoskwinie i delikatny twaróg to pyszny duet. Oryginalnym pomysłem na sernik jest też przepis na sernik z czerwonymi porzeczkami. Lekko kwaśny smak porzeczek sprawia, że deser ten nie jest za słodki. Pysznym sezonowym przepisem jest również sernik z rabarbarem. Jednak ciasto to może przybrać też formę sernika na zimno, któremu nie sposób się oprzeć. Owocami, które najczęściej można spotkać w przepisach na sernik na zimno, są truskawki. Sernik na zimno z truskawkami to prosty przepis na szybkie i wyśmienite ciasto. Warto spróbować kilku wersji tego deseru, bo każda z nich kryje w sobie coś wyjątkowego.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy