Sernik na zimno z mango

Sernik na zimno z mango to ciasto idealne na lato. Chrupiący spód i kremowa serowa masa z budyniem, a na wierzchu mus z mango w galaretce i bitą śmietaną- czy może być coś pyszniejszego? To ciasto sprawdzi się zarówno na różnego rodzaju spotkania rodzinne, imprezy okolicznościowe jak i deser na co dzień do kawy. Wypróbuj nasz przepis na sernik na herbatnikach, a gwarantujemy, że na stałe zostanie on w Twoim słodkim menu. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

sernik na zimno

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.5 z 204 głosów)


Sernik na zimno z mango - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • sernik ciasteczka 1.

    Spód do sernika: Przygotowanie sernika na herbatnikach z budyniem rozpoczynamy od rozdrobnienia ciastek na proszek. W tym celu wykorzystujemy mikser bądź zwykły wałek kuchenny. Następnie powstały proszek mieszamy z 1 jajkiem i wylepiamy masą tortownicę o średnicy 24 centymetrów. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i umieszczamy w nim tortownicę, zapiekamy 15 minut.

  • twaróg 2.

    Masa sernikowa: Przystępujemy do przygotowania masy do sernika na herbatnikach. W tym celu miksujemy mielony twaróg z ricottą, cukrem, 2 jajkami, 3 żółtkami, budyniem, mąką ziemniaczaną i skórką z połowy cytryny. Masa powinna być gładka i jednolita. Tak przygotowaną masę wykładamy na spód z herbatników i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez 30-40 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy kolejne 60-70 minut. Upieczony sernik na herbatnikach zostawiamy w piekarniku na noc do wystygnięcia (przy uchylonych drzwiczkach).

  • mango 3.

    Sernik na zimno z mango: Ostatni krok to przygotowanie musu mango do sernika na herbatnikach z budyniem. Miąższ z mango miksujemy na gładki mus. Dodajemy odrobinę cukru do smaku. Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w ¼ szklanki gorącej wody. Studzimy, a następnie wlewamy do musu i mieszamy. Mus wylewamy na sernik i rozsmarowujemy. Sernik na herbatnikach wstawiamy do lodówki do stężenia. Przed podaniem sernika, wyjmujemy go z lodówki i dekorujemy rozetkami z bitej śmietany.

Porady

  • Jeśli nie mamy świeżego mango, sięgnijmy po wersję mrożoną. Należy jednak pamiętać by rozmrozić owoce przed przystąpieniem do robienia musu. Ważne również, aby odsączyć je z nadmiaru wody, która zostanie po odmrożeniu.
  • Herbatniki można zamienić na biszkopty lub krakersy. Innym sposobem jest spód z pokruszonych ciasteczek i masła. Wystarczy wylepić taką masą foremkę i wstawić ją na godzinę do lodówki i  chrupiący spód do sernika gotowy! 
  • Sernik na zimno z mango smakuje najlepiej porządnie schłodzony, więc przygotowanie tego przepisu najlepiej zacząć około 3 godziny przed planowanym podaniem.
  • Sernik na herbatnikach można przygotować zarówno w kwadratowej, jak i okrągłej formie. Najlepiej użyć takiej z silikonu lub po prostu wyłożyć blaszaną formę przezroczystą folią spożywczą. Dzięki temu łatwo wyciągniemy sernik na zimno z mango po zastygnięciu.
     

Notka redakcyjna

Mango - właściwości i pomysły na wykorzystanie w kuchni

Mango to nie tylko skarbnica pysznego smaku i aromatu, ale także źródło wielu cennych składników odżywczych, dlatego warto wprowadzić je do swojej diety. Zawiera dawkę witamin C, A, E, B oraz żelazo, potas, miedź i magnez. Ten egzotyczny owoc kilka lat temu stał się bardzo popularny i już na stałe zagościł w większości sklepów. Jeśli więc jeszcze nie poznaliście jego smaku, koniecznie wrzućcie mango do koszyka na najbliższych zakupach.

Do czego dodać mango, aby najlepiej wykorzystać jego kulinarny potencjał? Najprostszym przepisem będzie szybkie mango lassi, czyli koktajl na bazie jogurtu. Innym smakowitym połączeniem jest mango sticky rice- tajski deser złożony z ryżu, mleczka kokosowego i kawałków świeżego mango. Polecamy też przygotować mus kokosowy z mango oraz pudding chia z tym owocem.

Mango będzie też świetnym dodatkiem do świeżych sałatek czy salsy. Często spotkamy je w rolkach sushi albo w bowlach z ryżem i dodatkami. Pysznym pomysłem będzie też wykorzystanie mango do lodów. Z tego smakowitego owocu w kilka chwil wyczarujemy domowe lody mango oraz sorbet mango. 

Sernik na zimno z mango - jak go podać?

Sernik na zimno z mango możemy zaserwować zarówno w dużej blaszce, jak i w małych porcjach dla każdego gościa. Wystarczy podążać za powyższym przepisem, ale warstwy ciasta układać w pucharkach, kieliszkach lub szklankach. Jeszcze innym pomysłem może być sernik na zimno w formie silikonowej. W tym wypadku możemy przygotować sernik na zimno z mango w przeróżnych kształtach. Taki kreatywny deser szczególnie przypadnie do gustu najmłodszym.

Inne przepisy na sernik na zimno

Sernik to już pewnego rodzaju klasyk wśród deserów. Trudno wyobrazić sobie kuchnię polską bez istnienia tego ciasta. Mimo, że doskonale smakuje solo, to jest on również świetnym partnerem dla różnego rodzaju owoców. Razem tworzą wspaniałą kompozycję, za każdym razem zaskakując nieco odmiennym smakiem. Samych przepisów na sernik na zimno, jego rodzajów, a także sposobów przygotowania jest wiele, ale większość z nich świetnie współgra z owocami. Warto spróbować kilku wersji tego deseru, bo każda z nich kryje w sobie coś wyjątkowego.

Jakie inne owoce warto wykorzystać do sernika? Sernik na zimno z mango to tylko jedna z wielu pysznych propozycji. Fanom owocowych smaków z pewnością posmakuje sernik na zimno z malinamijagodami, brzoskwiniami lub malinami. Jeśli lubicie odświeżające desery w kwaśną nutą, koniecznie wypróbujcie przepis na sernik cytrynowy na zimno

Owoce to jednak nie wszystko. Jeśli lubicie słodsze propozycje deserowe, sprawdzonym dodatkiem do sernika będzie też karmel lub kajmak. Z kolei tym, którzy kochają kakao polecamy czekoladowy sernik na zimno. Innym pomysłem jest dodatek orzechów. Do sernika na zimno będą pasowały zarówno orzechy włoskie, laskowe, pistacje czy migdały. Pysznie będzie smakował również sernik z mango i kokosem. W tym przypadku sprawdzą się zarówno wiórki kokosowe, jak i mleczko kokosowe. Innym pomysłem na sernik na zimno może być dodatek galaretki. Wystarczy wylać ją jako ostatnią warstwę ciasta i zatopić w niej swoje ulubione owoce. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy