Sernik matcha

Sernik matcha to wyjątkowo elegancki deser o pięknym energetyzującym kolorze. Uzyskuje się go dzięki dodaniu sproszkowanej zielonej herbaty. Smak przełamujemy otartą skórką i sokiem z limonki. Oba aromaty przyjemnie się uzupełniają, zapewniając niezwykłe doznania. Sernik matcha to idealny wypiek na świąteczny stół czy spotkanie ze znajomymi. Pięknie zaprezentuje się na stole i zniknie w oka mgnieniu. Podajemy prosty przepis na to wyjątkowo aksamitne i kremowe ciasto.

dodany przez: Joanna Komorowska

sernik na zimno

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sernik matcha - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Składniki: wszystkie produkty powinny być w temp. pokojowej. 

  • 2.

    Spód: ciastka kokosowe i miękkie masło miksujemy i łączymy w wilgotną masę.

  • 3.

    Forma: tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód wylepiamy wcześniej przygotowaną masą, schładzamy w lodówce przez ok. 30 minut.

  • 4.

    Żelatyna: zalewamy ją w garnuszku wodą i odstawiamy do napęcznienia, na ok. 10 minut. Stawiamy na ogień i podgrzewamy, mieszając do rozpuszczenia. Studzimy.

  • 5.

    Śmietanka kokosowa: przelewamy ją do garnka, podgrzewamy, nie zagotowując. Zdejmujemy z palnika. Herbatę matcha przesiewamy i dodajemy do śmietanki, mieszamy, np. przy pomocy rózgi lub blendera na gładki krem.

  • 6.

    Limonka: sparzamy ją , ścieramy skórkę, wyciskamy sok.

  • 7.

    Masa serowa: twaróg mielimy dwukrotnie i dodajemy wraz z mascarpone do misy miksera. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Sok i skórkę z limonki dokładamy do sera wraz z cukrem pudrem – ubijamy. Dokładamy żelatynę ze śmietanką. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę przelewamy na schłodzony spód. Przekładamy do lodówki na całą noc (w czasie przygotowania sernika matcha nie uwzględniliśmy czasu studzenia i chłodzenia).

  • 8.

    Czekolada: roztapiamy ją w kąpieli wodnej. Dodajemy herbatę matcha, mieszamy na idealnie gładki krem. Płynną czekoladę przelewamy np. na blat lub stalową blaszkę. Rozsmarowujemy ją równą i cienką warstwą – pozostawiamy do przestudzenia. Gdy czekolada będzie zastygnięta, ale jeszcze elastyczna, przy pomocy noża, skrobiąc, formujemy rurki czekoladowe. Nóż trzymamy pionowo, rolując kawałki zielonej słodkości. 

  • 9.

    Wykończenie sernika matcha: ciasto wyjmujemy z foremki, układamy na talerzu lub paterze i posypujemy rurkami zielonej czekolady. 

Porady

  • Zamiast żelatyny w proszku możemy użyć 5 płatków żelatynowych. W zależności od tego co akurat mamy, przy czym arkusze są łatwiejsze w użyciu.
  • Żelatyna w proszku musi być przeznaczona do deserów, inne mogą zawierać dodatki smakowe do wytrawnych potraw. Przy jej podgrzewaniu nie można doprowadzić do zagotowania, traci ona w ten sposób swe żelujące właściwości.
  • Aby rozpuścić czekoladę do sernika matcha w kąpieli wodnej należy ją przełożyć np. do metalowej miski, większej niż garnek z wodą, na którym ją postawimy. Pod wpływem pary czekolada rozpuści się. 
  • Zamiast twarogu do mielenia możemy użyć gotowego z wiaderka. To łatwiejszy sposób i szybszy sposób. Kupując taki ser należy zwrócić uwagę na jego skład. Ważne, żeby był, jak najkrótszy i prawie w 100% składał się z sera, bez zbędnych dodatków.
  • Ciasto możemy ozdobić również owocami, np. truskawkami czy malinami. Pięknie będą kontrastować z zielenią sernika.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy