Sernik matcha to wyjątkowo elegancki deser o pięknym energetyzującym kolorze. Uzyskuje się go dzięki dodaniu sproszkowanej zielonej herbaty. Smak przełamujemy otartą skórką i sokiem z limonki. Oba aromaty przyjemnie się uzupełniają, zapewniając niezwykłe doznania. Sernik matcha to idealny wypiek na świąteczny stół czy spotkanie ze znajomymi. Pięknie zaprezentuje się na stole i zniknie w oka mgnieniu. Podajemy prosty przepis na to wyjątkowo aksamitne i kremowe ciasto.
Artur Rogalski
(średnia 0 z 0 głosów)
Składniki: wszystkie produkty powinny być w temp. pokojowej.
Spód: ciastka kokosowe i miękkie masło miksujemy i łączymy w wilgotną masę.
Forma: tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód wylepiamy wcześniej przygotowaną masą, schładzamy w lodówce przez ok. 30 minut.
Żelatyna: zalewamy ją w garnuszku wodą i odstawiamy do napęcznienia, na ok. 10 minut. Stawiamy na ogień i podgrzewamy, mieszając do rozpuszczenia. Studzimy.
Śmietanka kokosowa: przelewamy ją do garnka, podgrzewamy, nie zagotowując. Zdejmujemy z palnika. Herbatę matcha przesiewamy i dodajemy do śmietanki, mieszamy, np. przy pomocy rózgi lub blendera na gładki krem.
Limonka: sparzamy ją , ścieramy skórkę, wyciskamy sok.
Masa serowa: twaróg mielimy dwukrotnie i dodajemy wraz z mascarpone do misy miksera. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Sok i skórkę z limonki dokładamy do sera wraz z cukrem pudrem – ubijamy. Dokładamy żelatynę ze śmietanką. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę przelewamy na schłodzony spód. Przekładamy do lodówki na całą noc (w czasie przygotowania sernika matcha nie uwzględniliśmy czasu studzenia i chłodzenia).
Czekolada: roztapiamy ją w kąpieli wodnej. Dodajemy herbatę matcha, mieszamy na idealnie gładki krem. Płynną czekoladę przelewamy np. na blat lub stalową blaszkę. Rozsmarowujemy ją równą i cienką warstwą – pozostawiamy do przestudzenia. Gdy czekolada będzie zastygnięta, ale jeszcze elastyczna, przy pomocy noża, skrobiąc, formujemy rurki czekoladowe. Nóż trzymamy pionowo, rolując kawałki zielonej słodkości.
Wykończenie sernika matcha: ciasto wyjmujemy z foremki, układamy na talerzu lub paterze i posypujemy rurkami zielonej czekolady.
Porady
- Zamiast żelatyny w proszku możemy użyć 5 płatków żelatynowych. W zależności od tego co akurat mamy, przy czym arkusze są łatwiejsze w użyciu.
- Żelatyna w proszku musi być przeznaczona do deserów, inne mogą zawierać dodatki smakowe do wytrawnych potraw. Przy jej podgrzewaniu nie można doprowadzić do zagotowania, traci ona w ten sposób swe żelujące właściwości.
- Aby rozpuścić czekoladę do sernika matcha w kąpieli wodnej należy ją przełożyć np. do metalowej miski, większej niż garnek z wodą, na którym ją postawimy. Pod wpływem pary czekolada rozpuści się.
- Zamiast twarogu do mielenia możemy użyć gotowego z wiaderka. To łatwiejszy sposób i szybszy sposób. Kupując taki ser należy zwrócić uwagę na jego skład. Ważne, żeby był, jak najkrótszy i prawie w 100% składał się z sera, bez zbędnych dodatków.
- Ciasto możemy ozdobić również owocami, np. truskawkami czy malinami. Pięknie będą kontrastować z zielenią sernika.
Komentarze