Sernik oreo na zimno

Sernik oreo na zimno pokocha każdy, kto lubi te charakterystyczne ciastka. Dzięki delikatnemu śmietankowemu kremowi, serkowi mascarpone i mocno kakaowym ciasteczkom deser ten smakuje fantastycznie. Ciasto nie wymaga pieczenia, a do jego wykonania wystarczy niespełna godzina. Torcik oreo na zimno zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych! Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis, który sprawdzi się na różne okazje. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

sernik na zimno

Czas przygotowania:
1godz. 25min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sernik oreo na zimno - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Spód ciasta: 20 ciasteczek oreo drobno siekamy lub mielimy. Umieszczamy je w woreczku do zamrażania i kilkakrotnie rozwałkowujemy. W rondelku roztapiamy masło (50 g) i mieszamy je z okruchami herbatników. Masę przekładamy do tortownicy i lekko dociskamy łyżką stołową. Chłodzimy przez 10–15 minut. 

  • 2.

    Krem: śmietanę ubijamy na sztywno i odstawiamy. Serek śmietankowy mieszamy z twarogiem, cukrem pudrem i mascarpone. Siekamy na dość duże kawałki kolejne 20 ciastek oreo, po czym łączymy je z kremem. Na koniec dodajemy śmietanę i mieszamy. Krem wykładamy na przygotowany wcześniej spód i wygładzamy. 

  • 3.

    Podawanie: pozostałe 12 ciastek rozdzielamy na większe kawałki i układamy na cieście. Chłodzimy przez około 30–40 minut, po czym usuwamy ścianki formy do pieczenia. Sernik oreo na zimno przekładamy na talerz.

Porady

  • Idealną tortownicą do przygotowania sernika oreo bez pieczenia będzie okrągła o średnicy 22 cm z wyjmowanym dnem. 
  • Ze względu na konsystencję kremu sernik na zimno oreo mascarpone należy przechowywać w lodówce. 
  • Aby uzyskać gęstszą konsystencję kremu w torcie oreo bez pieczenia, można podczas mieszania dodać nieco żelatyny instant. 
  • Krem w cieście oreo nie jest zbyt słodki, dlatego osobom lubiącym bardzo słodkie desery polecamy dodać trochę cukru. 
  • Dla uzyskania wersji bezglutenowej ciastka oreo należy zastąpić podobnymi, jednak nie zawierającymi glutenu w składzie. 
  • Ważną czynnością podczas przygotowywania spodu ciasta jest dociśnięcie masy z pokruszonych ciastek do dna formy. Staranne podejście do tego kroku zaowocuje spodem, który nie będzie się kruszył.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy