Mini serniczki na zimno

Wariacja na temat sernika na zimno.

sernikisernik na zimnoDesery

Czas przygotowania:
240 min.
Ocena:

(średnia 4.45 z 187 głosów)

Składniki:

  • Masa serowa:
  • 440g waniliowego serka homogenizowanego (typu 'Danio') lub innego gęstego odpowiednika
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 czubate łyżki żelatyny
  • 200 g truskawek
  • Spód:
  • 180g herbatników maślanych lub ciastek
  • 2 łyżki masła lub margaryny

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, krótko ubijając. Stopniowo dodajemy serek cały czas miksując. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko studzimy, następnie wlewamy do masy serowej miksując na najwyższych obrotach.
  • Herbatniki miksujemy blenderem lub wkładamy do woreczka foliowego i kruszymy wałkiem do ciasta. Następnie dodajemy 2 łyżki masła i łączymy, az herbatniki będą wilgotne i stworzą dosyć zwięzłą całość.
  • Truskawki kroimy na plasterki ok. pół cm.
  • Do formy na muffinki wkładamy papilotki do pieczenia i dodajemy łyżkę pokruszonych herbatników. Dociskamy dosyć mocno, aby ciastka stworzyły zwarty spód.
  • Do każdej foremki wlewamy po łyżce masy serowej i dodajemy plasterek truskawki, następnie przykrywamy kolejna łyżką masy. Na wierz sernika wykładamy trzy plasterki truskawek.
  • Całość Wkładamy do lodówki do stężenia (na wierzch można również wylać galaretkę ).

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy