Serniczki na zimno przygotowywane w szklankach wyjątkowo wdzięcznie prezentują się na przyjęciu plenerowym. Przez przezroczyste ścianki dokładnie widać warstwy – dno wyłożone herbatnikami, masę serową i mus truskawkowy. Chętni mogą bawić się kompozycją, dokładając świeże owoce lub inne słodkie dodatki. Podając serniczki na zimno na przyjęciu w ogrodzie należy zadbać o to, aby były dobrze schłodzone i nie stały zbyt długo na słońcu.
Getty Image
(średnia 4.44 z 189 głosów)
Herbatniki: wrzucamy do blendera lub malaksera i kruszymy na proszek.
Masło: roztapiamy w rondelku na małej mocy palnika, studzimy i mieszamy z pokruszonymi herbatnikami. Powstałą masę przekładamy łyżką do szklanek na serniczki.
Mleko: podgrzewamy, aby było gorące (ale nie wrzące). Dokładnie mieszamy z żelatyną, aby nie było grudek. Odstawiamy do ostygnięcia.
Twaróg: przekładamy do miski i ucieramy na gładką masę. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Na koniec mieszamy z zimnym (ale jeszcze płynnym) mlekiem z żelatyną.
Śmietana: w osobnej misce ubijamy ją na sztywno, a następnie mieszamy łyżką z przygotowaną masą twarogową. Przekładamy do szklanek na warstwę herbatników. Serniczki na zimno odstawiamy do lodówki na min. 1 godz (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu chłodzenia).
Truskawki: myjemy i wycinamy szypułki. Odkładamy ¼ owoców do dekoracji. Pozostałe blendujemy na mus, który następnie podgrzewamy w rondelku. Gdy jest gorący, zdejmujemy z kuchenki i mieszamy z galaretką. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy przestygnie, nakładamy na wierzch serniczków.
Dekoracja: pozostałe truskawki kroimy na kawałki i ozdabiamy nimi gotowe serniczki.
Porady
- Do serniczków na zimno najlepszy będzie twaróg tłusty, półtłusty lub śmietankowy.
- Jeśli chcemy, aby konsystencja deseru była jeszcze gładsza, możemy zamiast twarogu dodać serek mascarpone, philadelphia lub serki homogenizowane (jak w przepisie na sernik na zimno z serków homogenizowanych).
- Cukier waniliowy warto zrobić samodzielnie z dodatkiem ziarenek z prawdziwej laski wanilii.
- Truskawki na mus i do dekoracji możemy zastąpić świeżymi malinami lub owocami leśnymi.
- Deser świetnie smakuje z dodatkiem bitej śmietany.
- Do ozdoby możemy wykorzystać także kilka listków świeżej mięty.
- Miniserniczki na zimno przechowujemy w lodówce przez maksymalnie 3 dni.
Dobrym pomysłem jest przygotowanie deserków w zakręcanych słoikach. W ten sposób dłużej zachowają świeżość i sprawdzą się jako słodka przekąska do pracy. Miniserniczki na zimno możemy zabrać także na dłuższą wycieczkę samochodową – pod warunkiem, że posiadamy lodówkę turystyczną.
W podobnych sposób możemy przygotowywać także inne desery na zimno, np. tiramisu lub panna cottę.
Aby uzyskać serowe warstwy w różnych kolorach, zamiast żelatyny wymieszanej w gorącym mleku, dodajemy galaretkę owocową. Rozpuszczamy ją wcześniej w gorącej wodzie, studzimy i, zanim stężeje, dodajemy do masy twarogowej.
Ciekawym wariantem są serniczki na zimno w papilotkach. Wykładamy nimi foremki na babeczki lub muffinki, a następnie kolejno nakładamy warstwę pokruszonych herbatników, masę serową i mus z galaretką. Zamiast musu – możemy dodać samą galaretką lub pokrojone owoce.
W wersji fit herbatniki zastępujemy pełnowartościową mieszanką daktyli, płatków owsianych i masła orzechowego. Zamiast cukru, używamy miodu, a zamiast galaretki owocowej – czystej żelatyny rozmieszanej w gorącej wodzie.
Spód do serniczków na zimno możemy przygotować także z:
W lekkim wariancie – na spodzie układamy kawałki owoców.
Komentarze