Truskawkowa pianka z mleka skondensowanego i galaretką

Uwielbiamy ten rodzaj ciast, za prostotę w przygotowaniu i lekkość na podniebieniu. Połączenie biszkoptów, delikatnej truskawkowej pianki i owoców zalanych galaretką przypadnie do gustu nie jednemu m

dodany przez: KuchniauPoli

sernik na zimno ciasto z owocami galaretki pianka

Ocena:

(średnia 4.52 z 202 głosów)


Składniki:

  • Składniki na tortownicę 26-28 cm biszkopty około 100 g mleko skondensowane niesłodzone 500 g galaretka truskawkowa x 2 wrząca woda 400-450 ml owoce galaretka rozpuszczona w szklance gorącej wody ( na wierzch )

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Kroki przygotowania:

  • Przygotowanie Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Owoce myjemy, osuszamy. Tortownicę wykładamy biszkoptami.Mocno schłodzone mleczko ubijamy na najwyższych obrotach miksera, aż zgęstnieje i podwoi swoją objętość. Następnie dodajemy wystudzoną, ale jeszcze płynną galaretkę, mieszamy do połączenia składników. Truskawkową piankę przelewamy na biszkopty, chłodzimy w lodówce przez godzinę. Owoce układamy na wierzchu. Galaretkę na wierzch również rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia, a następnie ostrożnie zalewamy owoce. Ciasto chłodzimy w lodówce parę godzin, galaretka porządnie stężeje. Natomiast najlepsze do krojenia jest następnego dnia, kiedy biszkopty nieco zmiękną.Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy