Pianka z galaretki (truskawkowa)

Pianka z galaretki to najszybsze ciasto, które uda się każdemu, nawet początkującemu cukiernikowi. Ten banalnie prosty przepis składa się z biszkoptu i piankowych galaretek w dwóch smakach. Ciasto to najbardziej smakuje dzieciom, ale z pewnością skusi też wszystkich dorosłych. Jak zrobić piankę z galaretki? Zobaczcie nasz przepis krok po kroku!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

sernik na zimno galaretki pianka

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.52 z 203 głosów)

Pianka z galaretki (truskawkowa) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • biszkopt 1.

    Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo po jednym żółtku, ciągle mieszając. Teraz do jajecznej masy wsypujemy przesianą wcześniej mąkę z  proszkiem do pieczenia.  Ciasto biszkoptowe wylewamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 18-20 minut. Gotowy biszkopt odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 

  • galaretka-truskawkowa 2.

    Pianka cytrynowa: W tym czasie przygotowujemy masę piankową. Dwie galaretki truskawkowe rozpuszczamy dokładnie w 500 ml wody i odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie ubijamy 400 ml kremówki z 20 g cukru pudru, a kiedy śmietana będzie już sztywna, powoli dolewamy do niej wystudzoną galaretkę, ciągle mieszając. Piankę truskawkową wylewamy na biszkopt i wstawiamy wszystko do lodówki, aby masa stężała.

  • pianka-cytrynowa 3.

    Pianka cytrynowa: Kiedy masa truskawkowa już stężeje, przygotowujemy piankę cytrynową w ten sam sposób. Dwie cytrynowe galaretki rozpuszczamy w 500 ml wody i odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie ubijamy 400 ml kremówki z 20 g cukru pudru. Przestudzoną galaretkę wlewamy powoli do ubitej śmietany i delikatnie wszystko mieszamy. Piankę cytrynową wylewamy na piankę truskawkową i ponownie wstawiamy blachę do lodówki.

  • pianka-z-galaretki 4.

    Pianka z galaretki: Kiedy ciasto stężeje, wyjmujemy je z lodówki i wyciągamy z blachy. Czekoladę trzemy na tarce o grubych oczkach i tak przygotowanymi wiórkami posypujemy wierzch piankowego ciasta. 

Porady

  • Pianka z galaretki to fantastyczny pomysł na szybki deser dla dzieci. Aby jeszcze bardziej spodobała się maluchom, możemy zrobić więcej kolorowych warstw galaretek. Wystarczy podzielić bitą śmietanę na 4 części i użyć 4 różnych galaretek w kontrastowych kolorach. Przygotujemy wtedy aż 4 piankowe masy, które stworzą razem piękne tęczowe ciasto. 
  • Jeśli chcecie przyspieszyć przygotowanie tego ciasta, pomińcie krok robienia biszkoptu i użyjcie gotowych biszkopcików, jak do tiramisu. Dzięki temu, ciasto zrobicie całkowicie bez pieczenia i w mgnieniu oka. 
  • Aby pianka z galaretki była jeszcze smaczniejsza, a do tego bardziej efektowna, do piankowej masy możemy wrzucić ulubione owoce. Można wybrać zarówno te świeże, jak i mrożone. Jedynymi wyjątkami, które zupełnie nie sprawdzą się w tym przepisie, będzie ananas i kiwi, które mogą spowodować, że galaretka nie stężeje.

Zobacz też szybkie i łatwe przepisy na serniki na zimno.


Notka redakcyjna

Galaretka - jak wykorzystać ją w kuchni?

Galaretka to jeden z najprostszych pomysłów na szybki deser. Jest stałym bywalcem naszych kuchennych szafek i szuflad, gdyż można ją przygotować w mgnieniu oka kiedy nachodzi nagła ochota na coś słodkiego. Galaretka jest smaczną przekąską sama w sobie, ale na jej bazie można też wyczarować przeróżne desery. Wszyscy znamy i lubimy ciasta oraz ciasteczka z galaretką. Pojawia się ona też jako składnik wielu deserów bez pieczenia, takich jak musy, puddingi czy serniki na zimno

Pianka z galaretki - dodatki

Przepis na piankę z galaretki to ogromne pole do popisu dla naszej kulinarnej kreatywności. Można go modyfikować na przeróżne sposoby, zmieniając składniki i dorzucając ulubione dodatki. Pianka z galaretki truskawkowa to tylko jedna z wielu pysznych opcji. Taką piankę możemy przygotować z galaretki cytrynowe, agrestowej, wiśniowej czy o smaku mango. Jeśli akurat nie macie w swojej kuchni galaretki, innym pomysłem może być dodatek żelatyny oraz ulubionego soku lub puree owocowego. W wersji wegańskiej należy natomiast wykorzystać agar.

Świetnym pomysłem na urozmaicenie takiego ciasta jest naprzemienne wylewanie warstwy pianki i galaretki. W ten sposób otrzymamy efekt przezroczystych i mlecznych warstw, które wspaniale razem wyglądają. Kolorowe galaretki można też wystudzić, a następnie pokroić w kostkę i w takiej formie dorzucić do piankowej masy.

Zamiast biszkoptu można użyć tu herbatników, krakersów, wafli, albo po prostu zrobić piankę z galaretki bez spodu. Ta ostatnia opcja to najlepszy wybór dla osób dbających o linię. Aby przygotować fit ciasto z galaretek wystarczy rozpuścić ulubione galaretki, wystudzić je, a następnie wymieszać z niskotłuszczowym jogurtem naturalnym. Do tego warto dodać świeże owoce i pyszny dietetyczny deser gotowy!

Inne przepisy na desery z galaretką

Co jeszcze można wyczarować z galaretki? My szczególnie polecamy wszelkiego rodzaju serniki na zimno. Fani świeżych owoców koniecznie musza przetestować przepis na sernik na zimno z truskawkami, malinami, mango, brzoskwiniami czy borówkami. Z kolei miłośnicy pieczonych ciast z pewnością znają i lubią przepis na malinową chmurkęFani chrupiących ciasteczek pokochają ciastka anielskie oczy, a Ci którzy wolą kremowe desery, powinni spróbować deseru z owocami i mascarpone. Na wielkie okazje polecamy natomiast efektowny tort z owocami i galaretką.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy