Sernik bounty

Sernik bounty to połączenie trzech kluczowych składników: serka mascarpone, kokosa i czekolady. Dzięki nim ciasto jest nieziemsko przepyszne, kremowe i aksamitne. Rozkosznie rozpływa się w ustach, więc na jednym kawałku na pewno się nie skończy. Wypiek ten zachwyci każdego łasucha. Przygotowanie deseru nie powinno sprawić kłopotu nawet początkującym cukiernikom. Zapraszamy po przepis na zniewalający sernik bounty.

dodany przez: Joanna Komorowska

sernik na zimno

Czas przygotowania:
35min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sernik bounty - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Spód: ciasteczka rozdrabniamy np. w malakserze. Masło roztapiamy, dodajemy i dokładnie mieszamy.

  • 2.

    Tortownica: dno formy o śr. 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę ciasteczkową, wyrównujemy i uklepujemy.

  • 3.

    Gotowanie: mleko kokosowe oraz wiórki kokosowe przekładamy do niewielkiego garnka i gotujemy, kilka razy mieszając przez 5–10 minut do zgęstnienia. 

  • 4.

    Masa: masę ściągamy z ognia, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy oraz likier kokosowy. Całość mieszamy, przykrywamy i studzimy. 

  • 5.

    Żelatyna: przesypujemy ją do małego garnuszka, dodajemy wodę i odstawiamy do namoczenia na ok. 10 minut. Po tym czasie podgrzewamy ją na niewielkim ogniu, uważając, żeby się nie zagotowała. 

  • 6.

    Krem: mascarpone wkładamy do misy miksera, dodajemy chłodną masę kokosową i ubijamy na sztywno. Do żelatyny dodajemy kilka łyżek kremu, mieszamy. Dodajemy do reszty składników, dokładnie mieszamy. Wykładamy do formy na ciasteczkowy spód. Odstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki (czas chłodzenia nie został wliczony do całkowitego czasu przygotowania deseru). 

  • 7.

    Czekolada: rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Dodajemy olej mieszamy.

  • 8.

    Wykończenie: sernik bounty okrawamy nożem od rantu i wyjmujemy z formy. Układamy na paterze i smarujemy górę oraz boki masą czekoladową.

Porady

  • Ciasteczka możemy rozdrobnić także przesypując je do woreczka – rozgniatamy je za pomocą płaskiego tłuczka lub wałka.
  • Sernik bounty kroimy, gdy masa czekoladowa zastygnie.
  • Wierzch ciasta możemy dodatkowo oprószyć kokosem: wiórkami lub płatkami.
  • Sernik bounty możemy przygotować na kakaowym biszkopcie. Wystarczą 2 jajka, 110 g drobnego cukru, 60 g mąki pszennej, 10 g ciemnego kakao oraz 2 g proszku do pieczenia. Jajka ubijamy przy pomocy miksera, dodajemy cukier, miksujemy do uzyskania jasnego, gęstego kremu. Dokładamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Delikatnie mieszamy. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 cm i pieczemy w 180°C przez ok. 25 minut. Studzimy na kratce i dalej postępujemy, jak w przepisie.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy