Sernik tiramisu powstaje na bazie intensywnie czekoladowego ciasta i nasączonych kawą biszkoptów. Wyróżnia się aksamitną masą serową oraz wyśmienitą polewą. A dodatek likieru Amaretto nadaje mu rewelacyjnego aromatu migdałów. Sernik tiramisu to fantastyczna wariacja na temat włoskiego deseru, którego smak zna prawie każdy z nas.
Artur Rogalski
(średnia 0 z 0 głosów)
Przygotowanie: około 30 minut przed rozpoczęciem przygotowywania deseru, wyjmujemy masło z lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 175°C. Dno oraz boki tortownicy o średnicy 24 cm smarujemy masłem.
Czekolada: łamiemy ją na kawałki, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W tym celu układamy naczynie z czekoladą nad garnuszkiem z gotującą się wodą. Rozpuszczoną czekoladę odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.
Amaretto: 15 ml likieru podgrzewamy w garnuszku, następnie rozpuszczamy w nim 8 g kawy. Całość zdejmujemy z palnika i studzimy.
Spód: jajko ubijamy, aż będzie miało puszystą konsystencję. W oddzielnym naczyniu ucieramy 65 g masła z 50 g cukru. Następnie dodajemy do niego rozpuszczoną czekoladę, mąkę pszenną, Amaretto z kawą oraz ubite jajko. Wylewamy masę na dno tortownicy i zanurzamy w niej biszkopty (do połowy ich wysokości). Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 8 minut.
Nasączanie biszkoptów: żelatynę łączymy z 15 ml zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia na około 10 minut. W międzyczasie do garnuszka wrzucamy 12 g kawy rozpuszczalnej i 50 ml wody. Całość podgrzewamy, aż kawa się rozpuści. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i łączymy jego zawartość z żelatyną. Na końcu wlewamy 30 ml likieru Amaretto. Zostawiamy na chwilę, do zgęstnienia. Następnie smarujemy biszkopty gotowym syropem kawowym.
Masa serowa: ser łączymy z mascarpone oraz mąką ziemniaczaną. Nie przerywając mieszania, dodajemy sukcesywnie 330 g cukru. Następnie wrzucamy 5 jajek, jedno po drugim. Na końcu dodajemy śmietankę 30%, 30 ml likieru Amaretto oraz ekstrakt z wanilii. Wylewamy masę na spód i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy jeszcze przez 90 minut.
Polewa: 30 ml likieru podgrzewamy w garnuszku, dodajemy 6 g kawy i mieszamy, aż się rozpuści. Zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Odlewamy około 10 ml płynu, a pozostałą ilość łączymy ze śmietanką 18%.
Dekorowanie: sernik wyjmujemy z piekarnika i dekorujemy polewą. Pozostałe 10 ml kawy nakładamy łyżką w kilku miejscach na cieście, a następnie tworzymy za pomocą patyczka proste wzorki. Ciasto pieczemy jeszcze przez około 15 minut.
Chłodzenie: upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie zdejmujemy z niego obręcz i wstawiamy do lodówki na minimum 8 godzin (czas ten nie jest wliczony w czas przygotowania deseru).
Porady
- Sernik tiramisu możemy przygotować również bez użycia piekarnika. Taki deser nie zawiera jajek i powstaje na bazie mascarpone, białego sera, śmietanki 30%, żelatyny, kawy oraz biszkoptów.
- Jeśli chcemy przygotować bezalkoholową wersję deseru, wystarczy pominąć likier Amaretto. Możemy zastąpić go również niewielką ilością esencji migdałowej.
- Latem polecamy udekorować ciasto świeżymi owocami takimi jak truskawki, czy maliny. Tak podany sernik będzie wspaniale prezentować się na talerzu. Dodatkowo w prosty sposób wzbogacimy jego smak.
- Spód sernika tiramisu z łatwością przygotujemy na bazie ciasteczek czekoladowych. Wystarczy je drobno pokruszyć, a następnie połączyć z niewielką ilością masła. Tak przygotowaną mieszankę wysypujemy na dno tortownicy i wyrównujemy dłonią.
- Do dekoracji sernika, zamiast polewy możemy użyć serka mascarpone wymieszanego z niewielką ilością cukru pudru. Ciasto będzie równie dobrze smakować posypane kakao.
- Sernik tiramisu przechowujemy w lodówce przez maksymalnie 4 dni.
Komentarze