Agnieszka Pietroń

Sernik truskawkowy

Ocena:

0 (0)

  • 50 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Sernik truskawkowy jest niesamowicie orzeźwiający, lekki oraz wyjątkowo kremowy. Ponadto odznacza się pięknym, różowym kolorem, dzięki dodatkowi musu owocowego. Do jego przygotowania nie potrzebujemy piekarnika. Gotowy deser serwujemy na zimno, udekorowany świeżymi owocami. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na ten rewelacyjny sernik truskawkowy.

Składniki:

  • galaretka krystaliczna  160 g

  • truskawki  700 g

  • cukier  50 g

  • twaróg  400 g

  • herbatniki  120 g

  • masło  45 g

Sernik truskawkowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Spód: dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki rozdrabniamy w malakserze. Masło wrzucamy do garnuszka i podgrzewamy, aż się roztopi. Następnie łączymy je z pokruszonymi ciasteczkami. Powstałą masę wykładamy na dno okrągłej formy oraz wyrównujemy dłonią. Wstawiamy na ok. 30 minut do lodówki.

  • Krok 2:

    Galaretki: wysypujemy do głębokiego naczynia i zalewamy 800 ml wrzątku. Całość dokładnie mieszamy.

  • Krok 3:

    Truskawki: myjemy, osuszamy i usuwamy z nich szypułki. Następnie kroimy na mniejsze kawałki. Ok. 2/3 z nich (pozostałe dodamy później do masy serowej) wrzucamy do garnka. Wsypujemy cukier i gotujemy na niskim ogniu przez ok. 5 minut, aż owoce zmiękną. Całość blendujemy. Powinniśmy uzyskać mus o jednolitej konsystencji, który następnie łączymy z wcześniej rozpuszczonymi galaretkami. Odstawiamy go do ostygnięcia.

  • Krok 4:

    Masa serowa: twaróg mielimy trzykrotnie w maszynce. Następnie łączymy go z pozostałymi owocami oraz musem truskawkowym. Masę serową wykładamy na spód ciasteczkowy. Całość wstawiamy do lodówki na ok. 5-6 godzin (czas ten nie jest uwzględniony w czasie przygotowania deseru).

  • Krok 5:

    Podanie: sernik truskawkowy wyjmujemy z formy i wykładamy na talerz. Deser wspaniale prezentuje się udekorowany świeżymi owocami.

Porady

  • Gotowy sernik truskawkowy dekorujemy zazwyczaj świeżymi owocami oraz liśćmi mięty. Niektórzy dodatkowo oblewają go polewą czekoladową, śmietankową, a nawet ostudzoną, płynną galaretką. Należy wtedy ciasto wstawić jeszcze na 1-2 godziny do lodówki. Poza tym deser wspaniale komponuje się także z bitą śmietaną oraz wiórkami kokosowymi.
  • Zamiast galaretki krystalicznej możemy użyć tej o smaku truskawkowym lub malinowym. Poza tym bez problemu zastąpimy ją żelatyną. Wystarczy, że zalejemy ją wcześniej niewielką ilością wody i odstawimy do napęcznienia. Po ok. 10 minutach żelatynę należy delikatnie podgrzać, aż stanie się płynna. Na końcu łączymy ją z truskawkowo-serową masą.
  • Najlepiej sprawdzą się tutaj świeże truskawki. W ostateczności możemy sięgnąć również po te mrożone. Pamiętajmy, żeby wcześniej je rozmrozić oraz odsączyć z nadmiaru wody.
  • Deser zazwyczaj przygotowujemy na bazie trzykrotnie zmielonego twarogu. Bez problemu zastąpimy go także mascarpone, serkiem homogenizowanym bez cukru bądź tym z wiaderka. W przypadku ostatniego produktu ważne jest, żeby nie zawierał on zbyt dużo wody i odznaczał się zwartą konsystencją.
  • Spód do sernika możemy zrobić zarówno z maślanych, jak i z czekoladowych herbatników. Niektórzy zamiast kruchych ciasteczek używają okrągłych biszkoptów. W takiej sytuacji nie musimy ich rozdrabniać oraz łączyć z masłem. Wystarczy, że ułożymy je ciasno na dnie tortownicy.
  • Jeśli chcemy, żeby sernik był jeszcze bardziej orzeźwiający, możemy wzbogacić go o skórkę startą z jednej cytryny. Pamiętajmy, żeby wcześniej dokładnie umyć owoc, a następnie polać go wrzątkiem.
  • Twaróg łączymy z ostudzonym, ale nadal płynnym musem truskawkowym. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że sernik będzie odznaczał się gładką, kremową konsystencją bez grudek.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne