Sernik na zimno z brzoskwiniami

Sernik na zimno z brzoskwiniami i galaretką to pyszny i prosty w przygotowaniu deser, który świetnie sprawdzi się w roli słodkiej przekąski na letnim przyjęciu. Możemy przygotować go ze świeżych brzoskwiń lub wykorzystać owoce z puszki. Sernik na zimno z brzoskwiniami to ciasto bez pieczenia, które przygotowuje się w kilka chwil. Chcąc przyśpieszyć proces przyrządzania tego deseru, z powodzeniem można wykorzystać ser z wiaderka o gęstej i zbitej konsystencji. Poniżej podajemy szybki przepis na sernik na zimno z brzoskwiniami i galaretką!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

serniki sernik na zimno ciasta bez pieczenia

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.45 z 207 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Sernik bez spodu - ser 1.

    Przepis na sernik na zimno z brzoskwiniami i galaretką zaczynamy od przygotowania tortownicy -  wykładamy  ją folią lub papierem, a następnie układamy na całym dnie ciasno biszkopty. Brzoskwinie odcedzamy z syropu (syrop zostawiamy na później) i kroimy w plasterki. Pół szklanki syropu z brzoskwiń zagotowujemy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Kiedy wszystko dobrze się połączy, zdejmujemy syrop z ognia i lekko studzimy. 

  • galaretka 2.

    Ser z cukrem pudrem dokładnie miksujemy, a następnie stopniowo dolewamy do masy żelatynę rozpuszczoną w zalewie w brzoskwiń. Masę serową do sernika na zimno wylewamy na spód z biszkoptów i wkładamy do lodówki. W tym czasie rozpuszczamy galaretkę. Kiedy masa serowa już zastygnie, wykładamy na górę brzoskwinie i wszystko zalewamy przestudzoną i lekko tężejącą galaretką. Gotowy sernik na zimno z brzoskwiniami wstawiamy do lodówki na kilka godzin. 

Porady

  • Nasz przepis na sernik na zimno z brzoskwiniami jest uniwersalny, dlatego też, zamiast brzoskwiń możemy wykorzystać inne owoce, np. morele, truskawki, borówki, maliny czy nawet porzeczki. W takim przypadku warto zmienić też smak galaretki na odpowiadający użytym owocom. 
  • Do sernika na zimno zamiast sera twarogowego z wiaderka, możemy wykorzystać np. serki homogenizowane o smaku śmietanowym. Dobrym pomysłem jest także ubicie na sztywno słodkiej śmietany i dodanie do niej żelatyny bądź galaretki – dzięki nim ubita śmietana dobrze się „zwiąże”. 
  • Przy przygotowaniu sernika niezwykle ważną zasadą jest wcześniejsze przygotowanie żelatyny i galaretki. Należy je dodawać do sernika ostudzone!
  • Spód naszego sernika na zimno z brzoskwiniami mogą tworzyć równo wyłożone biszkopty, ale z powodzeniem można wykorzystać także herbatniki czy pokruszone ciasteczka. 
  • Do przygotowania sernika na zimno możemy wykorzystać brzoskwinie z puszki lub świeże owoce. W przypadku wyboru drugiej opcji należy pamiętać, by wcześniej obrać je ze skórki i pozbyć się z nich pestek. 
     

Notka redakcyjna

Sernik na zimno jest doskonałą alternatywą dla serników tradycyjnych, pieczonych w piekarniku i przygotowanych na bazie ciasta kruchego. Można serwować go z masą serową z twarogu lub z masą z serków homogenizowanych (w zależności od preferencji). Sernik na zimno zazwyczaj podaje się ze świeżymi, sezonowymi owocami – najczęściej na wierzchu tego pysznego deseru możemy znaleźć truskawki, borówki, brzoskwinie czy też morele. Sernik na zimno jest niezwykle lekkim, wręcz rozpływającym się w ustach, deserem, który świetnie sprawdzi się na letnich przyjęciach w ogrodzie czy też do popołudniowej kawy. Ważnym składnikiem sernika na zimno, oprócz masy serowej i owoców, jest również żelatyna, która pełni funkcję wiążącą. Istotny jest także spód sernika – możemy go przygotować z biszkoptów czy też pokruszonych herbatników. Mimo że sernik na zimno przygotowuje się w zaledwie kilka chwil, to przed jego spożyciem należy wstawić go do lodówki na co najmniej kilka godzin. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy