Sernik na zimno z brzoskwiniami

Ze względu na upały pomyślałam, że zrobię taki sernik dla ochłody :)

sernikiDeserygalaretkiPrzekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Ocena:

(średnia 4.46 z 206 głosów)

Składniki:

  • 1 kg twarogu, bądź serka o smaku waniliowym (ja użyłam serka o smaku waniliowym z Biedronki w wiaderku)
  • mała śmietana 30%
  • pół szklanki cukru
  • 2 opakowania żelatyny ( ja użyłam żelatyny fix deserowej Dr. Oetker )
  • puszka brzoskwiń
  • 1-2 galaretki brzoskwiniowe

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Żelatynę rozpuszczamy według przepisu podanego na opakowaniu i odstawiamy do wystudzenia. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i również odstawiamy do wystudzenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem, dodajemy cukier i dalej miksujemy aż cukier się rozpuści. Do ubitej śmietany dodajemy cały serek waniliowy i dalej miksujemy, następnie wlewamy ostudzoną żelatynę i miksujemy aż składniki się połączą.
  • Masę wlewamy do formy do ciasta bądź do naczynia żaroodpornego, na wierzch układamy pokrojone brzoskwinie i zalewamy tężejącą galaretka, wstawiamy do lodówki.
  • Ja niestety wlałam masę do zbyt niskiej formy i jak ułożyłam brzoskwinie to okazało się, że nie ma miejsca na galaretkę, dlatego lekko je powciskałam do środka i troszkę miejsca na galaretkę „się zrobiło” :) Wszystko widoczne jest na zdjęciu :)

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy

Główne składniki: