Przepisy na rolady wytrawne

80 przepisów

Rolady wytrawne to dania mięsne, wegetariańskie lub wegańskie, które sprawdzają się idealnie jako przystawki. Można tutaj przebierać w opcjach – na ciepło, na zimno, sojowe, ze szpinakiem, łososiem, kurczakiem, serem… W każdym z tych przypadków mamy spore pole do kulinarnych eksperymentów, ponieważ farsz można dowolnie modyfikować. Wypróbujcie zebrane przez nas przepisy na rolady wytrawne.

Przepisy na rolady wytrawne

Rolady: jakie są rodzaje?

Rolady wołowe to chyba najbardziej tradycyjny wariant faszerowanego mięsa. Skład nadzienia zmienia się w zależności od regionu. Najczęściej jest to boczek, kiełbasa, cebula i kiszony ogórek. Bardzo popularne i znacznie tańsze są rolady drobiowe, do których trafia z reguły ser, masło, zioła lub warzywa. Na polskich stołach gości także wieprzowina.

Rolada serowa to przykład na wegetariańską przystawkę. Jej bazę stanowi stopiony, a następnie cienko rozwałkowany żółty ser, w który zawinąć można warzywa lub grzyby. W wariancie mięsnym jako nadzienie sprawdzi się filet z kurczaka lub mięso mielone. Odrębną kategorię stanowią rolady wytrawne wykorzystujące ciasto kruche albo ciasto francuskie.

Pomysły na rolady: z mięsem lub warzywami

Rolada z kurczaka, wieprzowiny i wołowiny to pomysł na urozmaicenie codziennych posiłków lub elegancki obiad dla gości. Do farszu trafić mogą warzywa takie jak: szpinak, starta cukinia, świeża papryka lub marchewka. Sprawdzą się również grzyby, żółty ser, ziołowe masło oraz boczek. Niektórzy bardzo lubią mięso na słodko: z suszonymi owocami i rodzynkami.

Rolada z boczku to popularne danie świąteczne. Nadziewana może być mięsem mielonym, grzybami, ziołami i suszonymi owocami. Wszystkie rodzaje rolad mięsnych można smażyć, zapiekać w piekarniku albo gotować po uprzednim owinięciu w folię.

Artykuły powiązane

peklowanie-miesa-slider
12.10.2020

Peklowanie mięsa – metoda przygotowania mięsa

Peklowanie mięsa to jeden z podstawowych sposobów konserwowania wołowiny, wieprzowiny i innych rodzajów mięsa, nadający mu atrakcyjną barwę, smak i zapach, ale również znacząco przedłużający trwałość. Peklowanie mięsa ma niewątpliwie dużo zalet, jednak bywa też niebezpieczne dla naszego zdrowia. W cyklu Poradnik Gotowania podpowiadamy, jakich reguł warto się trzymać.

Kocham Gotować
07.02.2019

Kwestionariusz kulinarny: Piotr Ogiński z Kocham Gotować

Charyzmatyczny, uśmiechnięty i z pasją do gotowania – Piotr Ogiński, autor kanału Kocham Gotować i szef kuchni, odpowiada na nasz kwestionariusz kulinarny i w cyklu „Człowiek od kuchni” opowiada o swoich inspiracjach w kuchni, smakach dzieciństwa, programie „Hell’s Kitchen Piekielna Kuchnia” i trendach kulinarnych, na które warto zwrócić uwagę.

Szynkowar - przepisy na domowe szynki
24.09.2018

Szynkowar - przepisy na domowe szynki nie tylko od święta

Domowe wyroby mięsne na nowo podbijają polskie stoły, a z pomocą przychodzi szynkowar. Choć dla wielu to wynalazek z poprzedniej epoki, szynkowar znacznie uprości przygotowanie wędliny. Szczególnie, jeśli zależy nam na swojskim smaku i braku konserwantów. W cyklu "Dobre Rzeczy" przedstawiamy szynkowar w kilku wersjach i triki na domowe szynki i wędliny.

Kluski
02.09.2018

Kuchnia śląska - nie tylko rolada i kluski

Kuchnia śląska to jedna z najbardziej charakterystycznych polskich kuchni regionalnych. Chyba wszyscy znają słynne kluski śląskie, podawane z roladą i modrą kapustą. Oprócz klasyków na Śląsku można jednak znaleźć o wiele więcej - młodzi kucharze pokazują, że kuchnia śląska ma też nowoczesne oblicze.