19 przepisów
Rolady wytrawne to dania mięsne, wegetariańskie lub wegańskie, które sprawdzają się idealnie jako przystawki. Można tutaj przebierać w opcjach – na ciepło, na zimno, sojowe, ze szpinakiem, łososiem, kurczakiem, serem… W każdym z tych przypadków mamy spore pole do kulinarnych eksperymentów, ponieważ farsz można dowolnie modyfikować. Wypróbujcie zebrane przez nas przepisy na rolady wytrawne.
Rolady wołowe to chyba najbardziej tradycyjny wariant faszerowanego mięsa. Skład nadzienia zmienia się w zależności od regionu. Najczęściej jest to boczek, kiełbasa, cebula i kiszony ogórek. Bardzo popularne i znacznie tańsze są rolady drobiowe, do których trafia z reguły ser, masło, zioła lub warzywa. Na polskich stołach gości także wieprzowina.
Rolada serowa to przykład na wegetariańską przystawkę. Jej bazę stanowi stopiony, a następnie cienko rozwałkowany żółty ser, w który zawinąć można warzywa lub grzyby. W wariancie mięsnym jako nadzienie sprawdzi się filet z kurczaka lub mięso mielone. Odrębną kategorię stanowią rolady wytrawne wykorzystujące ciasto kruche albo ciasto francuskie.
Rolada z kurczaka, wieprzowiny i wołowiny to pomysł na urozmaicenie codziennych posiłków lub elegancki obiad dla gości. Do farszu trafić mogą warzywa takie jak: szpinak, starta cukinia, świeża papryka lub marchewka. Sprawdzą się również grzyby, żółty ser, ziołowe masło oraz boczek. Niektórzy bardzo lubią mięso na słodko: z suszonymi owocami i rodzynkami.
Rolada z boczku to popularne danie świąteczne. Nadziewana może być mięsem mielonym, grzybami, ziołami i suszonymi owocami. Wszystkie rodzaje rolad mięsnych można smażyć, zapiekać w piekarniku albo gotować po uprzednim owinięciu w folię.