Rolada z łososia z pastą krewetkową i polędwicą z dorsza w boczku

Przepis na danie, które oczaruje wszystkich przy stole. Rolada z łososia z pastą krewetkową i polędwicą z dorsza w boczku to czasochłonna potrawa, ale efekt na pewno wywoła uznanie wśród gości. Podzielcie pracę na etapy i do dzieła. Rolada z łososia z pastą krewetkową i polędwicą z dorsza w boczku może być propozycją na świąteczny obiad lub danie, które zaserwujecie na wyjątkowym, rodzinnym spotkaniu.

roladkidania z ryb

Czas przygotowania:
100 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Trudny
Ocena:

(średnia 4.52 z 165 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Plastry boczku układamy na powierzchni roboczej tak, by zachodziły na siebie. Filet przecinamy poziomo (nie rozcinając do końca) i rozkładamy go na plastrach boczku. Gotowane krewetki rozdrabniamy w malakserze i łączymy z czosnkiem oraz sokiem z cytryny. Dodajemy sól i biały pieprz do smaku.
  • 2.Połowę pasty rozsmarowujemy na środku łososia. Na krewetkowej paście układamy polędwicę z dorsza, oprószamy świeżo zmielonym, kolorowym pieprzem, posypujemy listkami tymianku, następnie pokrywamy dokładnie po całości pozostałą pastą krewetkową.
  • 3.Delikatnie zwijamy w roladę a następnie zawijamy w plastry boczku. Kilkakrotnie przewiązujemy sznurkiem kuchennym. Układamy w brytfannie i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Pieczemy przez 40–45 min. Po wyjęciu odczekujemy 5–10 min i podajemy roladę pokrojoną w plastry.

Porady

Do przygotowania przepisu polecamy:

  • cienkie plasterki boczku
  • duży surowy filet z łososia, pozbawiony skóry i ości
  • średniej wielkości polędwica z dorsza
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy