Rolada cielęca z pistacjami

To wyjątkowo odświętne danie mięsne. Rolada cielęca z pistacjami sprawdzi się jednak nie tylko na Boże Narodzenie - to danie pasuje na wiele okazji i uroczystych obiadów.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne rolady wytrawne

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 148 głosów)

Składniki:

  • 70 dag zadniej cielęciny bez kości
  • 30 dag orzechów pistacjowych w łupinach
  • cebula
  • sól
  • biały pieprz
  • czosnek mielony
  • 2 jajka
  • 50 ml śmietany 30 proc.
  • łyżka masła
  • 50 ml oliwy
  • sos cebulowy:
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 100 ml białego wina
  • 50 ml koniaku
  • sól
  • biały pieprz
  • czosnek mielony
  • świeży tymianek
  • łyżka mąki kartoflanej

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Rolada cielęca z pistacjami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Cielęcinę oczyszczamy
  • odcinamy odstające kawałki mięsa i przepuszczamy je przez maszynkę o drobnych oczkach
  • schładzamy.
  • Mięso rozcinamy wzdłuż włókien
  • nie docinając do końca
  • tak aby powstał duży plaster
  • delikatnie rozbijamy go tłuczkiem
  • najmocniej brzegi rolady.
  • Pistacje obieramy z łupinek. Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę.
  • Duży plaster mięsa nacieramy solą
  • świeżo mielonym pieprzem i czosnkiem.
  • Pistacje mieszamy z jajkami
  • śmietaną
  • przesmażoną na maśle
  • pokrojoną w kostkę cebulą
  • mięsem mielonym
  • doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Farsz nakładamy na rozbite mięso i ciasno zwijamy roladę. Nacieramy ją oliwą i owijamy folią aluminiową.
  • Pieczemy 40–50 min w piekarniku w temp. 160°C.
  • Na sos: masło rozgrzewamy w rondlu
  • wkładamy obrane cebule pokrojone w talarki
  • podsmażamy na złoty kolor
  • zalewamy winem i 400 ml wody.
  • Płyn odparowujemy do połowy
  • przecedzamy i doprowadzamy do wrzenia
  • dolewamy koniak
  • przyprawiamy solą
  • pieprzem
  • czosnkiem i listkami tymianku
  • zagęszczamy mąką kartoflaną.
  • Upieczone mięso kroimy w plastry grubości ok. 1 i 1/2 cm i podajemy z sosem cebulowym.

Porady

Zobacz też: Królik na polskim stole – dlaczego warto docenić to mięso?


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy