Rolada cielęca z pistacjami

To wyjątkowo odświętne danie mięsne. Rolada cielęca z pistacjami sprawdzi się jednak nie tylko na Boże Narodzenie - to danie pasuje na wiele okazji i uroczystych obiadów.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne rolady wytrawne

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.55 z 148 głosów)

Rolada cielęca z pistacjami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Cielęcina: oczyszczamy ją. Odcinamy odstające kawałki mięsa i przepuszczamy je przez maszynkę o drobnych oczkach. Schładzamy. Mięso rozcinamy wzdłuż włókien, nie docinając do końca, tak aby powstał duży plaster. Delikatnie rozbijamy go tłuczkiem, najmocniej na brzegach rolady. Nacieramy solą, białym pieprzem i mielonym czosnkiem.

  • 2.

    Farsz: pistacje obieramy z łupinek. Mieszamy z jajkami, śmietaną, pokrojoną w kostkę, przesmażoną na maśle cebulą i mięsem mielonym. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Farsz nakładamy na rozbite mięso i ciasno zwijamy roladę.

  • 3.

    Pieczenie rolady: nacieramy ją oliwą i owijamy folią aluminiową. Pieczemy 40–50 min w temp. 160°C.

  • 4.

    Sos: masło rozgrzewamy w rondlu. Wkładamy obrane cebule pokrojone w talarki. Podsmażamy na złoty kolor. Zalewamy winem i 400 ml wody. Płyn odparowujemy do połowy. Przecedzamy i doprowadzamy do wrzenia. Dolewamy koniak. Przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i listkami tymianku. Zagęszczamy mąką ziemniaczaną.

  • 5.

    Podanie: upieczone mięso kroimy w plastry grubości ok. 1 i 1/2 cm i serwujemy z sosem cebulowym. 

Porady

Zobacz też: Królik na polskim stole – dlaczego warto docenić to mięso?

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy