Rolada otulona boczkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
■ Cebule obrać, drobno posiekać i zeszklić na maśle. 5 łyżek bułki tartej wymieszać ze śmietaną. Mięso wymieszać z cebulą, jajkami, bułką ze śmietaną, solą i pieprzem, starannie wyrobić.
■ Cukinie umyć, odkroić końce i pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Kukurydzę osączyć. Wyciąć kawałek folii aluminiowej o wymiarach 20 x 30 cm, posypać resztą tartej bułki i rozwałkować na niej mięso. Obłożyć plastrami cukinii zostawiając szeroki brzeg, posypać kukurydzą.
■ Roladę zwinąć za pomocą folii i obłożyć plastrami boczku. Ułożyć na natłuszczonej blasze, polać 4 łyżkami wody, piec 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 200°C. Pieczeń podawać z sosem z pieczenia.
Komentarze