Rolada serowa ze szpinakiem

Bezmięsna propozycja na przyjęcie - każdy kawałek smakuje przepysznie, dzięki podwójnemu pieczeniu. Szpinakowy farsz świetnie komponuje się z serową masą rolady.

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 300 ml mleka
  • 50 g mąki
  • 150 g masła
  • 100 g sera koziego, pokrojonego
  • 50 g świeżo startego parmezanu + do posypania
  • 4 jajka, oddzielnie żółtka i białka
  • 250 g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych lub shiitake, pokrojonych na plasterki
  • 250 g liści szpinaku
  • 3 łyżki kremowego serka
  • do smaku: sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp 190°C. Blaszkę o wymiarach 30 x 20 cm wykładamy woskowanym papierem do pieczenia, aby wystawał ponad brzegi formy. Lekko smarujemy tłuszczem.
  2. W dużym rondlu mieszamy mleko, mąkę i 5 dag masła. Na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia, stale mieszając, aż mieszanina nabierze kremowej konsystencji. Zmniejszamy ogień i gotujemy 2 min, następnie dodajemy kozi ser i połowę parmezanu. Studzimy ok. 5 min. Wbijamy żółtka, przyprawiamy solą i pieprzem. Białka dobrze ubijamy i łączymy z masą serową.
  3. Masę nakładamy do przygotowanej formy, rozprowadzamy delikatnie, wyrównując powierzchnię; pieczemy 15–17 min, aż wierzch stwardnieje. Odstawiamy placek na kilka minut do ostygnięcia, a następnie przewracamy na arkusz woskowanego papieru, którym wyłożona była forma do pieczenia.
  4. Roladę zwijamy w papierze woskowanym i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Resztę masła roztapiamy, zachowując na później 2 łyżki. Wrzucamy grzyby i smażymy 3 min. Dodajemy szpinak, mieszamy. Dodajemy kremowy serek, przyprawiamy.
  5. Piekarnik rozgrzewamy ponownie do temp. 190°C. Roladę rozwijamy, smarujemy nadzieniem, ponownie zwijamy i układamy w formie, złączeniem do dołu. Smarujemy odłożonym roztopionym masłem i posypujemy pozostałym parmezanem. Pieczemy 15 min, aż rolada urośnie i się przyrumieni. Podajemy od razu.
  6. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 3/2019

Wskazówki

Najlepsze kozie sery pochodzą z regionów górzystych lub o suchym, ostrym klimacie. Zazwyczaj są chudsze od krowich i mają charakterystyczny smak, zwłaszcza te twarde i półtwarde z twardą skórką

Zobacz też: rolada szpinakowa z łososiem

szpinak rolada serowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze