Rolada serowa ze szpinakiem

Rolada serowa ze szpinakiem to bezmięsna propozycja na przyjęcie. Każdy kawałek smakuje przepysznie, dzięki podwójnemu pieczeniu. Szpinakowy farsz świetnie komponuje się z serową masą rolady.

ciasto szpinakowerolada

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 170 głosów)

Kroki wykonania:

  • maslo-iStock1.Piekarnik rozgrzewamy do temp 190°C. Blaszkę o wymiarach 30 x 20 cm wykładamy woskowanym papierem do pieczenia, aby wystawał ponad brzegi formy. Lekko smarujemy tłuszczem. W dużym rondlu mieszamy mleko, mąkę i 5 dag masła.
    Na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia, stale mieszając, aż mieszanina nabierze kremowej konsystencji. Zmniejszamy ogień i gotujemy 2 min, następnie dodajemy pokrojony kozi ser i połowę parmezanu. Studzimy ok. 5 min. Wbijamy żółtka, przyprawiamy solą i pieprzem.
  • szpinak-iStock-min2.Białka dobrze ubijamy i łączymy z masą serową. Masę nakładamy do
    przygotowanej formy, rozprowadzamy delikatnie, wyrównując powierzchnię; pieczemy 15–17 min, aż wierzch stwardnieje. Odstawiamy placek na kilka minut do ostygnięcia, a następnie przewracamy na arkusz woskowanego papieru, którym wyłożona była forma do pieczenia. Roladę zwijamy w papierze woskowanym i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Resztę masła roztapiamy, zachowując na
    później 2 łyżki. Wrzucamy grzyby i smażymy 3 min. Dodajemy liście szpinaku, mieszamy. Dodajemy kremowy serek, przyprawiamy.
  • tarty-ser-parmezan-fot.iStock-min (1)3.Piekarnik rozgrzewamy ponownie do temp. 190°C. Roladę rozwijamy, smarujemy nadzieniem, ponownie zwijamy i układamy w formie, złączeniem do dołu.
    Smarujemy odłożonym roztopionym masłem i posypujemy pozostałym świeżo startym parmezanem. Pieczemy 15 min, aż rolada urośnie i się przyrumieni. Podajemy od razu.

Porady

Rolada serowa ze szpinakiem wykorzystuje w przepisie:

  • świeżo stary parmezan
  • 4 jajka, oddzielnie żółtka i białka
  • świeże lub mrożone grzyby leśne lub shiitake, pokrojone na plasterki
  • 3 łyżki kremowego serka
  • szpinak w liściach

Notka redakcyjna

Najlepsze kozie sery pochodzą z regionów górzystych lub o suchym, ostrym klimacie. Zazwyczaj są chudsze od krowich i mają charakterystyczny smak, zwłaszcza te twarde i półtwarde z twardą skórką

Zobacz też: rolada szpinakowa z łososiem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy