materiały prasowe
5 (1)
Przepis na pyszną roladę szpinakową
Marchewkę kroimy w cienkie plasterki albo robimy wstążki za pomocą obieraczki lub mandoliny. Oprószamy wędzoną solą i skrapiamy 25 ml oleju. Pieczemy 15 minut w 180℃ lub do miękkości. Marchewka nie powinna się przypiec. Wyjmujemy z piekarnika, dodajemy sos sojowy i 5 ml octu (1 łyżeczka). Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Marchewkę można przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce.
Szpinak rozmrażamy na patelni i podsmażamy, aż odparuje z niego cały płyn. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.
60 ml zalewy z groszku mieszamy z 15 ml octu i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Odstawiamy w chłodne miejsce.
Mąkę z ciecierzycy zalewamy wrzątkiem i miksujemy na gładki mus. Dodajemy pozostałe 75 ml oleju i ponownie miksujemy. Do masy przypominającej ubite żółtka dodajemy szpinak i mieszamy do połączenia. Dodajemy ubitą pianę z zalewy z groszku, a następnie mąkę pszenną. Mieszamy. Masę rozsmarowujemy na blasze piekarnikowej wyłożonej pergaminem i pieczemy ok 15-20 minut w 180℃. Studzimy przykryte ściereczką.
Szpinakową podstawę rolady smarujemy serkiem roślinnym, posypujemy groszkiem i wykładamy marynowaną marchewkę. Oprószamy pieprzem. Rolujemy i schładzamy. Przed podaniem kroimy na plastry.
Porady
Groszek Tradycyjny Bonduelle „Bez pozostałości pestycydów” - prosto z Kujaw, na nasze talerze. Ma wyjątkowo soczystą konsystencję, piękny kolor i znakomity smak. Sprawdzi się jako dodatek do sałatek, zup czy jajek. Pysznie smakuje również w formie pasty na kanapki. Można go używać w daniach podawanych na zimno i na ciepło. Znak „Bez pozostałości pestycydów” potwierdza, że każda partia tych warzyw jest przebadana w akredytowanych laboratoriach zewnętrznych, gdzie weryfikowany jest brak pozostałości ponad 500 cząsteczek różnych pestycydów. To oznaczenie gwarantuje, że w produkcie stwierdzono brak pozostałości pestycydów w granicach oznaczalności (<0,01 ppm).