Faszerowana rolada z indyka

Nie masz pomysłu na rodzinny obiad? Ten posmakuje wszystkim - wypróbuj faszerowaną roladę z indyka.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne rolady wytrawne

Czas przygotowania:
1godz. 40min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 176 głosów)

Składniki:

  • 70–80 dag filetu z piersi indyka
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 3–4 garście świeżego szpinaku
  • sól
  • 8–10 plastrów szynki dojrzewającej lub wędzonej
  • 12 dag sera z niebieską pleśnią
  • garść płatków migdałowych
  • podprażonych
  • 8 suszonych pomidorów w zalewie z oleju
  • olej z zalewy

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Faszerowana rolada z indyka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Filet rozcinamy tak
  • by powstał jak największy i równej grubości płat mięsa. Rozbijamy tłuczkiem
  • oprószamy pieprzem
  • skrapiamy oliwą.
  • Masło roztapiamy na patelni
  • wrzucamy posiekane ząbki czosnku i dodajemy szpinak
  • a gdy puści wodę
  • podkręcamy ogień i odparowujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do ostudzenia.
  • Na płacie folii spożywczej układamy plastry szynki tak
  • aby na siebie zachodziły i tworzyły prostokąt wielkości płata mięsa. Na to kładziemy mięso. Na 3/4 szerokości wykładamy szpinak
  • następnie rozkruszamy ser
  • płatki migdałowe i osączone z zalewy pomidory w całości. Roladę ściśle zwijamy tak
  • aby była szczelnie owinięta plastrami szynki.
  • Na dno naczynia do zapiekania wlewamy odrobinę oleju z zalewy pomidorów
  • wkładamy roladę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C. Po 30 min zmniejszamy temp. do 170°C
  • przykrywamy naczynie i pieczemy jeszcze 40 min do 1 godz. Pieczeń podajemy pokrojoną w plastry.

Porady

Zobacz też: Królik na polskim stole – dlaczego warto docenić to mięso?


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy