Nie masz pomysłu na rodzinny obiad? Ten posmakuje wszystkim - wypróbuj faszerowaną roladę z indyka.
(średnia 4.48 z 176 głosów)
Filet: rozcinamy tak, by powstał jak największy i równej grubości płat mięsa. Rozbijamy go tłuczkiem, oprószamy pieprzem i skrapiamy oliwą.
Szpinak: wrzucamy na rozgrzane masło z posiekanymi ząbkami czosnku. Gdy puści wodę, podkręcamy ogień i ją odparowujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do ostudzenia.
Rolada: na płacie folii spożywczej układamy plastry szynki tak, aby na siebie zachodziły i tworzyły prostokąt wielkości płata indyka. Na to kładziemy mięso. Na 3/4 szerokości wykładamy szpinak, następnie rozkruszamy niebieski ser pleśniowy, płatki migdałowe i osączone z zalewy pomidory w całości. Roladę ściśle zwijamy tak, aby szczelnie pokrywały ją plastry szynki.
Pieczenie: na dno naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę oleju z zalewy pomidorów. Wkładamy roladę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C. Po 30 min zmniejszamy temp. do 170°C. Przykrywamy naczynie i pieczemy jeszcze 40 min do 1 godz. Pieczeń podajemy pokrojoną w plastry.
dania mięsne, rolady wytrawne - zobacz inne inspiracjePorady
Zobacz też: Królik na polskim stole – dlaczego warto docenić to mięso?
Komentarze