Faszerowana rolada z indyka

Nie masz pomysłu na rodzinny obiad? Ten posmakuje wszystkim - wypróbuj faszerowaną roladę z indyka.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne rolady wytrawne

Czas przygotowania:
1godz. 40min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 176 głosów)

Faszerowana rolada z indyka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Filet: rozcinamy tak, by powstał jak największy i równej grubości płat mięsa. Rozbijamy go tłuczkiem, oprószamy pieprzem i skrapiamy oliwą. 

  • 2.

    Szpinak: wrzucamy na rozgrzane masło z posiekanymi ząbkami czosnku. Gdy puści wodę, podkręcamy ogień i ją odparowujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do ostudzenia.

  • 3.

    Rolada: na płacie folii spożywczej układamy plastry szynki tak, aby na siebie zachodziły i tworzyły prostokąt wielkości płata indyka. Na to kładziemy mięso. Na 3/4 szerokości wykładamy szpinak, następnie  rozkruszamy niebieski ser pleśniowy, płatki migdałowe i osączone z zalewy pomidory w całości. Roladę ściśle zwijamy tak, aby szczelnie pokrywały ją plastry szynki.

  • 4.

    Pieczenie: na dno naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę oleju z zalewy pomidorów. Wkładamy roladę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C. Po 30 min zmniejszamy temp. do 170°C. Przykrywamy naczynie i pieczemy jeszcze 40 min do 1 godz. Pieczeń podajemy pokrojoną w plastry. 

Porady

Zobacz też: Królik na polskim stole – dlaczego warto docenić to mięso?

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy