Rolada śląska

Ocena:

4.32 (307)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 6 osób
  • średni

Rolady śląskie choć są pracochłonne to podawane przeważnie w niedzielę w prawdziwych śląskich domach. Najczęściej jest to rolada wołowa. Taka rolada wołowa po śląsku najczęściej jest faszerowana boczkiem, ogórkiem kiszonym, cebulą, kiełbasą i smarowana musztardą. Dobrze wykonana śląska rolada wołowa to prawdziwy rarytas dla smakoszy. Podpowiadamy, jak zrobić rolady śląskie. W śląskich domach rolada śląska z kluskami i modrą kapustą często jest podawana na wyjątkowe święta i uroczystości. 

Składniki:

  • wołowina  6 plasterków

  • kiszone ogórki  3 szt.

  • cebula  1 szt.

  • boczek wędzony  6 plasterków

  • kiełbasa  6 plasterków

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • musztarda  6 łyżeczek

Rolada śląska - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Rolada śląska – przepis:
    Mięso:
    Rolada po śląsku powinna być zrobiona z mięsa wieprzowego lub wołowego. Należy je rozbić tłuczkiem na kotlety. Następnie przyprawić solą i pieprzem z obu stron i posmarować cienko z jednej strony ulubioną musztardą (na tej, gdzie będzie nałożony farsz).
    Farsz:
    Farsz do rolad można robić na dwa sposoby. W pierwszym, można zmielić w maszynce - boczek, kiełbasę, cebulę, ogórki i taką masę nakładać na mięso. Wedle drugiego sposobu rolada śląska wołowa powinna zawierać składniki pokrojone w cienkie paski: kiełbasę, boczek wędzony, ogórki, a cebulę w drobną kostkę i tak przygotowane trzeba nałożyć na poszczególne kawałki mięsa.

    poledwiczka-wieprzowa-fot. iStock-
  • Krok 2:

    Rolada śląska – zwijanie:
    Zrazy śląskie zwijamy ciasno w rulon, by farsz po bokach nam nie wypadał i jednocześnie owijamy je dokładnie białymi nićmi wędliniarskimi lub stosujemy szpikulec.
    Rolada śląska - pieczenie:
    W brytfannie należy rozgrzać tłuszcz, np. margarynę i do tego włożyć przygotowane rolady śląskie. Następnie wszystko trzeba podsmażyć z dwóch stron. Potem rolada śląska powinna być pieczona na wolnym ogniu pod przykryciem, aż do miękkości, od czasu do czasu podlewając wodą, by się nie spaliły. Po upieczeniu, wyjmujemy rolady śląskie i gdy ostygną ściągamy z nich dokładnie nitki lub szpikulec.

    boczek-fot.iStock-min
  • Krok 3:

    Rolada śląska - sos:
    Sos do rolad śląskich robimy z wywaru własnego. Powstały wywar zagęszczamy zawiesiną z mąki pszennej i wody, a następnie dodajemy kwaśną śmietanę, wcześniej ją hartując. Sos do rolad śląskich przecedzamy przez sitko i doprawiamy do smaku. Rolada śląska powinna być podawana z kluskami śląskimi i czerwoną (modrą) kapustą.

    ogorki-kiszone-fot.iStock-

Porady

A do rolady tylko modra kapusta! Sprawdź nasz przepis!  Rolada z kluskami to tradycyjne danie kuchni śląskiej.

Rolada śląska zawiera w przepisie:

  • mięso wieprzowe lub wołowe, ilość plastrów zależy od porcji, w tym wypadku 6 grubszych plastrów,
  • ogórki kiszone-1 pasek na 1 sztukę rolady,
  • cebule - cienko posypać po całości rolady,
  • boczek wędzony - 1 pasek na 1 sztukę rolady,
  • kiełbasa dowolna - po 1 pasek na 1 sztukę rolady,
  • sól i pieprz - do smaku,
  • musztarda - 6 łyżeczek, po 1 łyżeczce na 1 sztukę rolady,
  • Dodatkowo: biała nić lub szpikulec do spięcia rolad, tłuszcz, np.: margaryna do wysmarowania dno brytfanny,
  • woda do podlewania rolad

Uroczysty charakter posiłku będzie świetnie podkreślony, gdy podamy je na wyjątkowej, np. porcelanowej zastawie. Klasyczne wzory będą eleganckim uzupełnieniem posiłku nie tylko na Wielkanoc. 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne