Pieczeń cielęca z marchewką

Pieczeń cielęca zachwyca w swojej prostocie, jednak bardzo ważne jest, aby wybrać do tego dania dobry kawałek mięsa. Im lepszej jakości będzie cielęcina, tym smaczniejsza wyjdzie pieczeń cielęca. Przepisy na to danie są różne, jednak zwykle ograniczają się do niewielkiej liczby składników. Dzięki dodatkowi wina mięso jest kruche i aromatyczne. Pieczeń cielęca jest prawdziwie odświętną potrawą.

dodany przez: mojegotowanie

dania mięsne pieczeń

Czas przygotowania:
4godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.48 z 170 głosów)


Kroki przygotowania:

  • czosnek plasterki 1.

    Piekarnik rozgrzewamy do temp. 130°C – niskie temperatury najlepiej nadają się, aby piec pieczeń cielęcą. Przepis poleca, by zrobić małe nacięcia w mięsie i wcisnąć w nie plasterki czosnku oraz listki tymianku. Pieczeń cielęca powinna być oprószona solą i pieprzem z każdej strony. Olej z masłem rozgrzewamy w głębokim żaroodpornym naczyniu i przez 15 minut powoli obsmażamy mięso, aż się zrumieni.

  • marchewka kawałki 2.

    Wyjmujemy mięso z naczynia, wrzucamy, pokrojone na spore kawałki marchewki, dodajemy pokrojone szalotki, oprószamy wszystko cukrem pudrem. Podduszamy przez 5 min, aż wszystko będzie lekko skarmelizowane. Z naczynia wyjmujemy same marchewki, odkładamy. Wyparzamy pomarańczę i z połowy owocu ścieramy skórkę, a z drugiej połowy obieramy przy pomocy obieraczki do warzyw i kroimy ją w cienkie paseczki. Do naczynia z cebulą dodajemy resztę tymianku, resztę czosnku, który nie zmieścił się do pieczeni i skórkę pomarańczową.

  • białe wino 3.

    Pieczeń cielęca powinna być następnie z powrotem włożona do naczynia, zalana winem i bulionem. Całość przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 3 godz. Po tym czasie wyjmujemy naczynie z piekarnika, odkrywamy i rozkładamy marchewki wokół mięsa. Naczynie przykrywamy, dzięki temu mięso się nie wysusza. Tak powstanie soczysta pieczeń cielęca. Przepis poleca wstawić naczynie z powrotem do piekarnika na kolejne 30 min, aż mięso będzie bardzo delikatne. Po tym czasie pieczeń cielęca powinna zostać pozostawiona na 15 minut, by lekko ostygła. Mięso umieszczamy na desce i tniemy w plastry. Podajemy z sosem z pieczenia i marchewkami.

Porady

  • Każdego zachwyci powoli pieczona pieczeń cielęca. Przepis proponuje bulion cielęcy, jednak z powodzeniem można go zastąpić bulionem drobiowym lub warzywnym.
  • Pieczeń cielęca najlepiej smakuje w towarzystwie kładzionych koperkowych kopytek – sprawdź przepis, jak je przygotować.
  • Sprawdź również, jak zrobić kluski śląskie.
     

Notka redakcyjna

Jak zrobić pieczeń cielęcą?

Na co dzień i od święta świetnie sprawdzi się pieczeń cieląca. Przepisy różnią się między sobą, jednak zwykle składają się z prostych, aromatycznych składników. Mięso należy z wierzchu ponacinać, a w dziurki powkładać plasterki czosnku i gałązki tymianku. Pieczeń cielęca powinna być obsmażona z każdej strony, aż się lekko zarumieni. W naczyniu żaroodpornym należy poddusić marchewki i cebulę. Glazurowane marchewki powodują, że pieczeń cielęca smakuje jeszcze lepiej. W piekarniku nagrzanym do 130 stopni Celsjusza pieczemy mięso podlane winem i bulionem przez 3 godziny, po czym dodajemy wcześniej przygotowane marchewki i podpiekamy całość przez kolejne 30 minut. Dzięki dodatku wina pieczeń cielęca skruszeje i nabierze dodatkowego, pysznego posmaku.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy