Gulasz z cielęciny

Ocena:

4.33 (203)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Gulasz z cielęciny to smaczna propozycja na obiad dla całej rodziny. Najlepiej jest przyrządzać gulasz z cielęciny z mięsa z łopatki – pod wpływem duszenia staje się ono wyjątkowo delikatne i kruche. Gulasz cielęcy to bardzo proste w przygotowaniu danie jednogarnkowe. Sprawdźcie, jak zrobić gulasz z cielęciny.

Składniki:

  • cielęcina  600 g

  • cebula  2 szt.

  • papryka  2 szt.

  • pieczarki  200 g

  • papryka chili  1 szt.

  • przecier pomidorowy  150 ml

  • białe wino  100 ml

  • bulion cielęcy  100 ml

  • czosnek  2 ząbki

  • olej  3 łyżki stołowe

  • liść laurowy  1 szt.

  • ziele angielskie  3 szt.

  • słodka papryka  2 łyżeczki

  • pieprz  1 szczypta

  • sól  1 szczypta

Gulasz z cielęciny - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Czosnek obieramy z łupin i siekamy bądź przeciskamy przez praskę. Cielęcinę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę. Mięso na gulasz cielęco oprószamy solą, nacieramy startym czosnkiem i papryką mieso-na-gulasz-cielecy
  • Krok 2: Cebulę obieramy z łupin i kroimy w kostkę bądź piórka. Czyścimy pieczarki i kroimy je w ćwiartki, a papryczkę chili oczyszczamy z pestek i drobno siekamy. Rozgrzewamy oliwę w rondlu i smażymy cielęcinę. Gdy będzie już rumiana, dodajemy cebulę, pieczarki oraz posiekane chili. Całość zalewamy białym winem oraz bulionem i dusimy przez 20 minut. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie, słodką paprykę, oraz pieprz i sól do smaku. Dusimy pod przykryciem do miękkości (około 40 minut). cebula-smazenie

Porady

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Z jakiej części mięsa przygotować gulasz z cielęciny?

Cielęcinę uważa się za jedno z najzdrowszych mięs. Ze względu na wiek, w którym ubija się cielęta, w mięsie nie rozwijają się międzywarstwowe tkanki tłuszczu i dzięki temu mięso jest chude. Przy zakupie mięsa na gulasz z cielęciny należy zwrócić uwagę na kolor mięsa. Wiele osób uważa cielęcinę za mięso białe (takie, jakim jest np. drób), jednak naprawdę dobra cielęcina powinna mieć intensywny, różowo-czerwony kolor. Gulasz z cielęciny będzie najlepszy, kiedy przyrządzimy go z łopatki cielęcej. Jest ona bogata w tkankę łączną, która pod wpływem duszenia staje się bardzo delikatna. Przed usmażeniem mięsa na gulasz z cielęciny przetrzymaj je poza lodówką przez około pół godziny. Dzięki temu temperatura cielęciny z wierzchu, jak i od zewnątrz stanie się bardziej jednolita, co zniweluje ryzyko przypalenia mięsa.

Jak przyprawić gulasz z cielęciny?

Cielęcina to bardzo delikatne mięso. Intensywne przyprawy bądź zbyt duża ich ilość może zupełnie zabić jej smak, dlatego przyrządzając gulasz z cielęciny należy ostrożnie dobierać zioła i dodatki. Do cielęciny będzie pasować np. czosnek, szałwia, estragon, bazylia i tymianek, a także grzyby (w tym pieczarki), pomidory czy cebula.

Zobacz także: Najlepsze domowe kluski - śląskie, leniwe, kopytka

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne