Gulasz z cielęciny to smaczna propozycja na obiad dla całej rodziny. Najlepiej jest przyrządzać gulasz z cielęciny z mięsa z łopatki – pod wpływem duszenia staje się ono wyjątkowo delikatne i kruche. Gulasz cielęcy to bardzo proste w przygotowaniu danie jednogarnkowe. Sprawdźcie, jak zrobić gulasz z cielęciny.
istock
(średnia 4.34 z 200 głosów)
Kalorie: 300
Porady
Cielęcinę uważa się za jedno z najzdrowszych mięs. Ze względu na wiek, w którym ubija się cielęta, w mięsie nie rozwijają się międzywarstwowe tkanki tłuszczu i dzięki temu mięso jest chude. Przy zakupie mięsa na gulasz z cielęciny należy zwrócić uwagę na kolor mięsa. Wiele osób uważa cielęcinę za mięso białe (takie, jakim jest np. drób), jednak naprawdę dobra cielęcina powinna mieć intensywny, różowo-czerwony kolor. Gulasz z cielęciny będzie najlepszy, kiedy przyrządzimy go z łopatki cielęcej. Jest ona bogata w tkankę łączną, która pod wpływem duszenia staje się bardzo delikatna. Przed usmażeniem mięsa na gulasz z cielęciny przetrzymaj je poza lodówką przez około pół godziny. Dzięki temu temperatura cielęciny z wierzchu, jak i od zewnątrz stanie się bardziej jednolita, co zniweluje ryzyko przypalenia mięsa.
Cielęcina to bardzo delikatne mięso. Intensywne przyprawy bądź zbyt duża ich ilość może zupełnie zabić jej smak, dlatego przyrządzając gulasz z cielęciny należy ostrożnie dobierać zioła i dodatki. Do cielęciny będzie pasować np. czosnek, szałwia, estragon, bazylia i tymianek, a także grzyby (w tym pieczarki), pomidory czy cebula.
Zobacz także: Najlepsze domowe kluski - śląskie, leniwe, kopytka
Komentarze