Gulasz z cielęciny

Gulasz z cielęciny to smaczna propozycja na obiad dla całej rodziny. Najlepiej jest przyrządzać gulasz z cielęciny z mięsa z łopatki – pod wpływem duszenia staje się ono wyjątkowo delikatne i kruche. Gulasz cielęcy to bardzo proste w przygotowaniu danie jednogarnkowe. Sprawdźcie, jak zrobić gulasz z cielęciny.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne gulasz

Czas przygotowania:
20min.
Kalorie:
300 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.38 z 192 głosów)


Gulasz z cielęciny - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • mieso-na-gulasz-cielecy 1. Czosnek obieramy z łupin i siekamy bądź przeciskamy przez praskę. Cielęcinę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę. Mięso na gulasz cielęco oprószamy solą, nacieramy startym czosnkiem i papryką
  • cebula-smazenie 2. Cebulę obieramy z łupin i kroimy w kostkę bądź piórka. Czyścimy pieczarki i kroimy je w ćwiartki, a papryczkę chili oczyszczamy z pestek i drobno siekamy. Rozgrzewamy oliwę w rondlu i smażymy cielęcinę. Gdy będzie już rumiana, dodajemy cebulę, pieczarki oraz posiekane chili. Całość zalewamy białym winem oraz bulionem i dusimy przez 20 minut. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie, słodką paprykę, oraz pieprz i sól do smaku. Dusimy pod przykryciem do miękkości (około 40 minut).

Kalorie: 300

Porady

Notka redakcyjna

Z jakiej części mięsa przygotować gulasz z cielęciny?

Cielęcinę uważa się za jedno z najzdrowszych mięs. Ze względu na wiek, w którym ubija się cielęta, w mięsie nie rozwijają się międzywarstwowe tkanki tłuszczu i dzięki temu mięso jest chude. Przy zakupie mięsa na gulasz z cielęciny należy zwrócić uwagę na kolor mięsa. Wiele osób uważa cielęcinę za mięso białe (takie, jakim jest np. drób), jednak naprawdę dobra cielęcina powinna mieć intensywny, różowo-czerwony kolor. Gulasz z cielęciny będzie najlepszy, kiedy przyrządzimy go z łopatki cielęcej. Jest ona bogata w tkankę łączną, która pod wpływem duszenia staje się bardzo delikatna. Przed usmażeniem mięsa na gulasz z cielęciny przetrzymaj je poza lodówką przez około pół godziny. Dzięki temu temperatura cielęciny z wierzchu, jak i od zewnątrz stanie się bardziej jednolita, co zniweluje ryzyko przypalenia mięsa.

Jak przyprawić gulasz z cielęciny?

Cielęcina to bardzo delikatne mięso. Intensywne przyprawy bądź zbyt duża ich ilość może zupełnie zabić jej smak, dlatego przyrządzając gulasz z cielęciny należy ostrożnie dobierać zioła i dodatki. Do cielęciny będzie pasować np. czosnek, szałwia, estragon, bazylia i tymianek, a także grzyby (w tym pieczarki), pomidory czy cebula.

Zobacz także: Najlepsze domowe kluski - śląskie, leniwe, kopytka

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy