REKLAMA

Kopytka kładzione z koperkiem i pieczenią cielęcą

Aromatyczną pieczeń cielęcą najlepiej podać z pysznymi kopytkami koperkowymi.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

kopytka Dania główne

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 146 głosów)


Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 4 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 20 dag mąki
  • sól
  • 1/2 pęczka koperku
  • pieczeń cielęca:
  • 1 kg udźca cielęcego
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • kilka ziaren ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Masło ucieramy z żółtkami, dodajemy mąkę i sól. Dokładnie mieszamy, dodajemy drobno posiekany koperek i ubitą pianę z białek.
  • Kawałek ciasta wrzucamy łyżką na wrzącą osoloną wodę – jeżeli zacznie się rozpływać, to należy dodać jeszcze troszkę mąki. Gotujemy, aż wypłyną na powierzchnię. Odcedzamy. Podajemy do pieczeni cielęcej.
  • Pieczeń cielęca:
  • Mięso nacieramy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem, odstawiamy na 2 godz.
  • Przekładamy do brytfanny, smarujemy połową masła i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 240°C.
  • W czasie pieczenia polewamy stopionym masłem, a potem wytworzonym sosem z pieczenia.
  • Gdy się zrumieni, oprószamy lekko mąką. Obniżamy temp. do 200°C, dodajemy zgniecione ziele angielskie i dopiekamy mięso, często polewając sosem.
  • Łącznie pieczemy ok. 50 min.
  • Podajemy pokrojoną w cienkie plastry, z kluskami kładzionymi, warzywami z wody i sosem z pieczenia.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 10/2016

Porady

Zobacz też: Pieczeń jagnięca faszerowana ziołami i orzechami makadamia

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy