Pasztet królewski - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Wątróbkę pokroić w grubą kostkę, zalać mlekiem i odstawić na 2 godziny, osączyć. Śliwki zalać wrzątkiem, po paru minutach osączyć, pokroić na mniejsze kawałki. Łopatkę, podgardle, cielęcinę i połowę słoniny pokroić w grubą kostkę, oprószyć solą, zrumienić na rozgrzanym smalcu.
Dodać obraną i grubo pokrojoną cebulę, przykryć i dusić, aż mięso puści sok. Wówczas wsypać ziele angielskie, liście laurowe i świeżo mielony pieprz. Podlać 2–3 szklankami wody i dusić ok. 1 godziny.
Gdy mięso jest prawie miękkie, dodać wątróbkę i bułkę. Dusić wszystko na małym ogniu mieszając, aż bułka wchłonie cały płyn.
Wystudzić, trzykrotnie zemleć w maszynce do mięsa, przez drobne sitko. Przyprawić tartą gałką muszkatołową i ew. jeszcze solą oraz pieprzem. Wbić jajka, dodać śliwki i dokładnie wymieszać. Małe prostokątne foremki keksowe wyłożyć cienkimi paskami pozostałej słoniny tak, aby na siebie nachodziły, a ich końce wystawały ponad foremki.
Masę mięsną przełożyć do foremek, wierzch wyrównać i przykryć wystającymi końcami słoniny. Mocno ubić, stukając foremkami o blat stołu. Piec 50 minut w temperaturze 200°C.
Komentarze