Cielęcina maślana

Jak przygotować cielęcinę - cielęcina maślana

dania mięsne

Czas przygotowania:
240 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.38 z 192 głosów)

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg szynki cielęcej (mięso z tylnej ćwiartki)
  • 10 dymek ze szczypiorem
  • 1/2 główki czosnku
  • 15–20 dag masła

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Jak przygotować cielęcinę - cielęcina maślana
  • Mięso sznurujemy, rumienimy (bez tłuszczu) ze wszystkich stron, na patelni grillowej, aby pozamykać pory. Zrumienioną cielęcinę przekładamy do kamionkowego naczynia z pokrywą. Dorzucamy dymki ze szczypiorem, nieobraną połówkę główki czosnku i masło (nie dodajemy ani soli, ani pieprzu, ani innych przypraw – wolno pieczone mięso będzie miało bardzo naturalny, intensywny smak).
  • Przykrywamy naczynie, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 80°C i pieczemy ok. 4 godz. Mięso będzie bardzo miękkie, jego naturalny smak przejdzie smakiem cebulki i czosnku, a sos nabierze pięknej bursztynowej barwy.
  • Cielęcinę podajemy pokrojoną w plastry, z kluskami kładzionymi i karmelizowaną marchewką. Po schłodzeniu mięso stężeje, a sos zamieni się w galaretkę.
  • Na zimno, pokrojona w cieniutkie plasterki, będzie znakomitą przekąską z dodatkiem czosnkowego majonezu lub jak vitello tonnato, z sosem majonezowo-tuńczykowym.
  • Sposób na pieczeń z cielęciny.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Porady

Zobacz też: Eskalopki cielęce w sosie pomidorowym

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy