Cielęcina maślana

Jak przygotować cielęcinę - cielęcina maślana

Dodany przez:

Cielęcina maślana

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 2.71 z 7 głosów)

Składniki

  • 1 i 1/2 kg szynki cielęcej (mięso z tylnej ćwiartki)
  • 10 dymek ze szczypiorem
  • 1/2 główki czosnku
  • 15–20 dag masła

Przygotowanie

  1. Jak przygotować cielęcinę - cielęcina maślana
  2. Mięso sznurujemy, rumienimy (bez tłuszczu) ze wszystkich stron, na patelni grillowej, aby pozamykać pory. Zrumienioną cielęcinę przekładamy do kamionkowego naczynia z pokrywą. Dorzucamy dymki ze szczypiorem, nieobraną połówkę główki czosnku i masło (nie dodajemy ani soli, ani pieprzu, ani innych przypraw – wolno pieczone mięso będzie miało bardzo naturalny, intensywny smak).
  3. Przykrywamy naczynie, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 80°C i pieczemy ok. 4 godz. Mięso będzie bardzo miękkie, jego naturalny smak przejdzie smakiem cebulki i czosnku, a sos nabierze pięknej bursztynowej barwy.
  4. Cielęcinę podajemy pokrojoną w plastry, z kluskami kładzionymi i karmelizowaną marchewką. Po schłodzeniu mięso stężeje, a sos zamieni się w galaretkę.
  5. Na zimno, pokrojona w cieniutkie plasterki, będzie znakomitą przekąską z dodatkiem czosnkowego majonezu lub jak vitello tonnato, z sosem majonezowo-tuńczykowym.
  6. Sposób na pieczeń z cielęciny.
  7. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  8. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
mięso obiad cielęcina maślana cielęcina pieczona przygotowanie cielęciny sposób na cielęcinę
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze