Kruche eskalopki cielęce i pyszny sos pomidorowy to propozycja na sycący, letni obiad. Najlepiej użyć sezonowych, soczystych pomidorów lub domowych przetworów pomidorowych.
Składniki:
8 plastrów polędwicy cielęcej (po 80 g każdy)
sól
pieprz
3 łyżki mąki
liście świeżej szałwii
kilka plastrów szynki dojrzewającej
3–4 łyżki masła
2 łyżki wytrawnego białego wina
100 ml bulionu mięsnego
25 dag pokrojonych, obranych ze skóry pomidorów
Eskalopki cielęce w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Cielęcinę oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące, na każdym kładziemy liść szałwii i owijamy plastrem szynki.
Na patelni rozgrzewamy sporą ilość masła. Gdy zacznie się pienić, wkładamy eskalopki i smażymy, aż się zrumienią, odwracamy i rumienimy z drugiej strony.
Wlewamy wino i podgrzewamy, aż odparuje. Eskalopki wyjmujemy łopatką i osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Na patelnię wlewamy bulion i stale mieszając drewnianą łyżką, gotujemy na małym ogniu, zeskrobując drobinki mięsa, które przywarły do dna.
Dodajemy pomidory i gotujemy ok. 20 min. Wkładamy eskalopki i podgrzewamy 2–3 min, by nasyciły się aromatem sosu.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2017.