Sznycel wiedeński

Sznycel wiedeński to tradycyjna austriacka potrawa przypominająca naszego schabowego. Od tradycyjnego kotleta różni się tym, że do jego wykonania wykorzystuje się wyłącznie mięso cielęce. To właśnie w tym tkwi sekret smaku tego chyba najbardziej znanego kotleta na świecie. Podpowiadamy, jak zrobić sznycel po wiedeńsku, którym będzie można zabłysnąć w czasie rodzinnych uroczystości. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

kotlety

Czas przygotowania:
20min.
Kalorie:
289 kcal
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Sznycel wiedeński - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie mięsa: udziec cielęcy (kawałek o grubości 1-2 cm) kroimy poziomo i otwieramy jak książkę. Delikatnie tłuczemy. Posypujemy odrobiną soli. 

  • 2.

    Panierowanie: przygotowujemy 3 naczynia, w których umieszczamy kolejno mąkę, roztrzepane jajko i bułkę tartą. Mięso obtaczamy najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku i w bułce tartej.

  • 3.

    Smażenie: na patelni rozgrzewamy klarowane masło do temperatury 160-170 °C, po czym wkładamy na nią sznycel. Podczas smażenia od czasu do czasu lekko przesuwamy mięso. Dodatkowo, używając łyżki, polewamy rozgrzanym tłuszczem powierzchnię sznycla wiedeńskiego. Gdy zarumieni się od spodu, odwracamy go i smażymy z drugiej strony.  

Kalorie: 289

Tłuszcz: 18

Białko: 31

Porady

  • Podczas obtaczania mięsa w panierce nie należy go dociskać. Cały proces ma być wykonany raz.  
  • Jeśli chcemy trochę odejść od podstawowej wersji przepisu, to do panierki możemy dodać starty parmezan
  • Sznycel wiedeński obowiązkowo wkładamy na dobrze rozgrzaną patelnię. Powinien on się unosić na powierzchni tłuszczu.  
  • Klasycznym dodatkiem do kotleta wiedeńskiego jest sałatka ziemniaczana. Można podawać go również z liśćmi sałaty oraz z cytryną w cząstkach lub w plasterkach, która znakomicie wpływa na doznania wzrokowe, a ponadto ożywia smak mięsa

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy