Sznycel wiedeński to tradycyjna austriacka potrawa przypominająca naszego schabowego. Od tradycyjnego kotleta różni się tym, że do jego wykonania wykorzystuje się wyłącznie mięso cielęce. To właśnie w tym tkwi sekret smaku tego chyba najbardziej znanego kotleta na świecie. Podpowiadamy, jak zrobić sznycel po wiedeńsku, którym będzie można zabłysnąć w czasie rodzinnych uroczystości.
apetitonline.cz
(średnia 5 z 1 głosów)
Przygotowanie mięsa: udziec cielęcy (kawałek o grubości 1-2 cm) kroimy poziomo i otwieramy jak książkę. Delikatnie tłuczemy. Posypujemy odrobiną soli.
Panierowanie: przygotowujemy 3 naczynia, w których umieszczamy kolejno mąkę, roztrzepane jajko i bułkę tartą. Mięso obtaczamy najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku i w bułce tartej.
Smażenie: na patelni rozgrzewamy klarowane masło do temperatury 160-170 °C, po czym wkładamy na nią sznycel. Podczas smażenia od czasu do czasu lekko przesuwamy mięso. Dodatkowo, używając łyżki, polewamy rozgrzanym tłuszczem powierzchnię sznycla wiedeńskiego. Gdy zarumieni się od spodu, odwracamy go i smażymy z drugiej strony.
Kalorie: 289
Tłuszcz: 18
Białko: 31
Porady
- Podczas obtaczania mięsa w panierce nie należy go dociskać. Cały proces ma być wykonany raz.
- Jeśli chcemy trochę odejść od podstawowej wersji przepisu, to do panierki możemy dodać starty parmezan.
- Sznycel wiedeński obowiązkowo wkładamy na dobrze rozgrzaną patelnię. Powinien on się unosić na powierzchni tłuszczu.
- Klasycznym dodatkiem do kotleta wiedeńskiego jest sałatka ziemniaczana. Można podawać go również z liśćmi sałaty oraz z cytryną w cząstkach lub w plasterkach, która znakomicie wpływa na doznania wzrokowe, a ponadto ożywia smak mięsa.
Komentarze