Sznycle cielęce z warzywami

Sznycle cielęce z warzywami, czyli Kalbschnitzel mit Feiner gemuse, to przepis z kuchni niemieckiej. W naszym przepisie idziemy o krok dalej, bo warzywami faszerujemy cielęcinę, a do nich dodatkowo polecamy grillowane pyszności lub gotowane na parze. Sznycle cielęce dzięki nadzieniu będą jeszcze smaczniejsze! Co ważne - możecie je przygotować zarówno na ruszcie, jak i na kuchence, ale w sznycle cielęce z grilla smakują wprost wyśmienicie, więc wszyscy fani grillowania powinni wypróbować taką wersję przepisu.

dania mięsnesznycle

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.54 z 151 głosów)

Kroki wykonania:

  • piniowe1.Orzeszki piniowe prażymy na suchej patelni. Cukinie kroimy w plastry, a nektarynki na pół, usuwając pestki. Liście bazylii, czosnek, piniole, starty parmezan (2 łyżki) i 1–2 łyżki oliwy ucieramy lub miksujemy na pesto. Przyprawiamy solą i pieprzem. Sznycle lekko zbijamy. Na połówce każdego kładziemy suszony pomidor i pół plasterka sera, smarujemy pesto, składamy, aby mięso przykryło farsz, spinamy wykałaczką. Oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą. Smażymy lub grillujemy 8–10 min, regularnie obracając.
  • sok-z-cytryny2.Serca karczochów skrapiamy sokiem z cytryny i 2 łyżkami oliwy, dobrze mieszamy, odstawiamy. Plastry cukinii mieszamy z 2 łyżkami oliwy i karczochami, grillujemy kilka minut. Obok grillujemy połówki nektarynek. Oprószamy solą i pieprzem.
  • sznycle3.Resztę oliwy mieszamy z octem, łączymy ze szpinakiem oraz warzywami i nektarynkami z grilla, oprószamy solą oraz pieprzem. Sznycle cielęce z grilla wraz z dodatkami rozkładamy na talerze, posypujemy płatkami parmezanu (opcjonalnie).

Porady

W przepisie wykorzystano serca karczochów z zalewy - to łatwo dostępny i szybki w obróbce produkt. Surowe karczochy wymagają specjalnego obierania i gotowania, z kolei marynowane karczochy są równie pyszne, a pozwolą zaoszczędzić czas. Suszone pomidory polecamy wykorzystać prosto z zalewy z oliwy z oliwek, ale odsączając tłuszcz. Sznycle cielęce z warzywami w takiej wersji to pomysł na obiad w weekend, ale też doskonała propozycja na specjalne okazje np. przyjęcie z okazji sakramentu Chrztu czy Komunii, które planujemy w domu dla bliskich i rodziny. Sznycle cielęce z warzywami to danie, które zrobicie zarówno na zwykłej patelni, jak i grillu, a także na patelni grillowej. Ten ostatni sprzęt to gadżet, który zawiera niewiele miejsca w kuchni, a można wykorzystać go niezależnie od pogody do pyszności jak z rusztu!

Notka redakcyjna

Sznycle cielęce z grilla z dodatkiem warzyw to pomysł na sycący, nietuzinkowy obiad. Możemy podać je z wymienionymi wśród składników warzywami, bo już samo nadzienie nada smaku i aromatu mięsa. Sznycle cielęce w sosie - tak też podaje się często to danie, ale gwarantujemy, że dobrze dobrany surowiec i przygotowane nadzienie nie będą wymagały dodatkowej oprawy. Sznycle w wersji klasycznej to sznycle cielęce z jajkiem, ale popularnością cieszą się też sznycle z pieczarkami. Wybierzcie wersję dla siebie - ta z niespodzianką w środku w postaci pysznego pesto i warzyw z pewnością smakowicie zaskoczy gości przy stole.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy