Gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

Przepis na pyszne gołąbki faszerowane mięsem mielonym w sosie pomidorowym

dania mięsnegołąbki

Czas przygotowania:
120 min.
Ocena:

(średnia 4.5 z 190 głosów)

Składniki:

  • duża główka włoskiej kapusty (ok. 1,3 kg)
  • sól
  • czerstwa kajzerka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 średnie cebule
  • olej
  • 70 dag mielonego mięsa mieszanego (wieprzowego i cielęcego lub wołowego)
  • jajko
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 2 szklanki bulionu
  • marchewka
  • natka pietruszki
  • szklanka gęstego przecieru ze świeżych
  • pomidorów lub z puszki

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Z kapusty usuwamy rozchylające się lub uszkodzone zewnętrzne liście, ostrym nożem wycinamy głąb. Główkę wkładamy wycięciem do góry do dużego garnka z gotującą się osoloną wodą. Systematycznie kolejno zdejmujemy zblanszowane liście. Ścinamy z nich zgrubienia. Kajzerkę moczymy w mleku. Cebule obieramy, drobno siekamy, rumienimy na rozgrzanym oleju. W misce starannie mieszamy mielone mięso z cebulą, namoczoną i odciśniętą bułką oraz jajkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy dokładnie ręcznie na gładką masę. Na rozłożone liście nakładamy trochę farszu i zawijamy; najpierw boczne brzegi, a potem rolujemy liście, zaczynając od strony najgrubszego krańca nerwu liściowego. Gołąbki możemy też dla pewności związać bawełnianą nitką. Dno szerokiego garnka wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty. Na nich ciasno układamy gołąbki (zawinięciem do dołu), żeby się nie porozwijały w czasie duszenia. Na dolnej warstwie układamy następną, a gdzieś między nimi kładziemy liść laurowy i 2–3 ziarenka ziela angielskiego. Zalewamy gołąbki bulionem. Na wierzchu kładziemy obraną i startą na tarce marchewkę oraz gałązki natki pietruszki. Przykrywamy garnek i stawiamy na płytce, na małym ogniu. Dusimy ok. 1 godz. 15 min. Pod koniec gotowania zalewamy przecierem pomidorowym i dusimy jeszcze 15 min
  • Zobacz nasz film: Jak przygotować kapustę na gołąbki

Porady

Zobacz też: Tureckie gołąbki z młodej kapusty

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy