Przygotowanie: 35 minut
Pieczenie: 2 i 1/2 godziny
Porcja: 490 kcal
Składniki:
1 i 1/2 kg mostka cielęcego (po wytrybowaniu)
5 cebul
6 łyżek masła
3 łyżki natki pietruszki
2 czerstwe bułki
40 dag mielonej cielęciny
2 łyżki bułki tartej
3 jajka
gałka muszkatołowa
150 ml wytrawnego białego wina
szklanka bulionu mięsnego
łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
Mostek cielęcy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
■ Cebule obrać. Trzy z nich obrać i pokroić na cienkie półplasterki, pozostałe drobno posiekać. Posiekane cebule zeszklić na łyżce masła, dodać pietruszkę i krótko razem dusić.
■ Bułki namoczyć, odcisnąć i rozdrobnić. Mieloną cielęcinę wymieszać z bułkami, bułką tartą, jajkami i cebulą duszoną z natką. Dobrze wyrobić, dodać sporo startej gałki muszkatołowej oraz przyprawić solą i pieprzem.
■ Mostek wytrybować z kości, natrzeć w środku i na zewnątrz solą i pieprzem. Kieszonkę nadziać niezbyt ciasno przygotowaną masą i zaszyć otwór.
■ Plastry cebuli zeszklić w brytfannie na pozostałym maśle, ułożyć na nich mostek, wlać 1/8 l wody, piec 2 i 1/2 godziny w temperaturze 200°C. Od czasu do czasu podlać wytworzonym sosem. Po godzinie pieczeń przekręcić.
■ Po upieczeniu odlać płyn razem z cebulą. Podgrzewać na dużym ogniu, dolać wino i bulion, przyprawić solą i pieprzem. Sos odparować do połowy objętości, przetrzeć przez sito. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą, dodać do sosu, zagotować.
■ Mostek pokroić na plastry i podawać z sosem lub na zimno.