Mostek cielęcy

Ocena:

4.53 (144)

  • 35 min.
  • dla 8 osób
Przygotowanie: 35 minut
Pieczenie: 2 i 1/2 godziny
Porcja: 490 kcal

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg mostka cielęcego (po wytrybowaniu)
  • 5 cebul
  • 6 łyżek masła
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 2 czerstwe bułki
  • 40 dag mielonej cielęciny
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 jajka
  • gałka muszkatołowa
  • 150 ml wytrawnego białego wina
  • szklanka bulionu mięsnego
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz

Mostek cielęcy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ■ Cebule obrać. Trzy z nich obrać i pokroić na cienkie półplasterki, pozostałe drobno posiekać. Posiekane cebule zeszklić na łyżce masła, dodać pietruszkę i krótko razem dusić.
  • ■ Bułki namoczyć, odcisnąć i rozdrobnić. Mieloną cielęcinę wymieszać z bułkami, bułką tartą, jajkami i cebulą duszoną z natką. Dobrze wyrobić, dodać sporo startej gałki muszkatołowej oraz przyprawić solą i pieprzem.
  • ■ Mostek wytrybować z kości, natrzeć w środku i na zewnątrz solą i pieprzem. Kieszonkę nadziać niezbyt ciasno przygotowaną masą i zaszyć otwór.
  • ■ Plastry cebuli zeszklić w brytfannie na pozostałym maśle, ułożyć na nich mostek, wlać 1/8 l wody, piec 2 i 1/2 godziny w temperaturze 200°C. Od czasu do czasu podlać wytworzonym sosem. Po godzinie pieczeń przekręcić.
  • ■ Po upieczeniu odlać płyn razem z cebulą. Podgrzewać na dużym ogniu, dolać wino i bulion, przyprawić solą i pieprzem. Sos odparować do połowy objętości, przetrzeć przez sito. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą, dodać do sosu, zagotować.
  • ■ Mostek pokroić na plastry i podawać z sosem lub na zimno.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne