Górka cielęca

Górka cielęca

Ocena:

0 (0)

  • 1 godz. 15 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Górka cielęca jest delikatnym, soczystym i nietłustym przysmakiem. To świetna propozycja na niedzielny obiad. Charakter nadaje daniu marynata z musztardy, sosu sojowego, czosnku i tymianku. Długie duszenie mięsa sprawia, że jest kruche i aromatyczne. Trudno wyobrazić sobie subtelniejszą potrawę niż duszona górka cielęca. Jak przygotować ten smakołyk? Sprawdźcie.  

Składniki:

  • górka cielęca  500 g

  • musztarda  5 g

  • sos sojowy  50 ml

  • tymianek  5 g

  • czosnek  2 ząbki

  • olej  30 ml

  • woda  250 ml

  • sól  3 g

  • pieprz  2 g

Górka cielęca - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Czosnek: obieramy i ucieramy w moździerzu z solą i pieprzem. Przekładamy go do miseczki. 

    Górka cielęca – rozcieranie czosnku
  • Krok 2:

    Marynata: łączymy czosnek z musztardą, sosem sojowym i suszonym tymiankiem. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.   

    Górka cielęca – mieszanie marynaty
  • Krok 3:

    Mięso: nacieramy marynatą. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Następnie podsmażamy na oleju ze wszystkich stron na rumiany kolor. Zalewamy wodą lub wywarem drobiowym i dusimy przez godzinę. 

    Górka cielęca – przygotowanie mięsa
  • Krok 4:

    Podanie: kiedy górka cielęca jest już miękka, przekładamy ją na talerze. Możemy ją udekorować świeżym oregano lub młodymi listkami jarmużu. Serwujemy z ulubionymi dodatkami, na przykład ziemniakami. 

    Górka cielęca – podanie

Porady

  • Górka cielęca to delikatna i krucha część tuszy, która leży między nerkówką a karkówką. Zamawiając ją u rzeźnika, warto zaznaczyć, czy chcemy wytrybowane mięso w całości, czy podzielone na kotlety. Do naszego przepisu potrzebna będzie cielęcina bez kości. 
  • Marynatę można wzbogacić o takie zioła i przyprawy jak czosnek niedźwiedzi, rozmaryn, estragon, lubczyk lub cząber. 
  • Cielęcina jest zaliczana do chudych rodzajów mięs. Jest niskokaloryczna i zawiera niewiele nasyconych kwasów tłuszczowych, które przyczyniają się do wzrostu poziomu złego cholesterolu we krwi. Może być podawana dzieciom.    
  • Obsmażenie mięsa na dużym ogniu to ważny proces, dzięki któremu będzie ono kruche, soczyste i delikatne. Nie powinniśmy go pomijać. Cielęcinę możemy zalać wodą, ale sprawdzi się też bulion warzywny, drobiowy lub wołowy.  
  • Górka cielęca duszona może być serwowana z przeróżnymi dodatkami. Sprawdzą się na przykład ugotowane ziemniaki w mundurkach lub pieczone łódeczki, a także kluski śląskie lub gnocchi. Posiłek będzie miał mnóstwo cennych wartości odżywczych (w tym błonnika), jeśli uzupełnimy go kaszą gryczaną lub jęczmienną. Duszoną cielęcinę bez kości warto podawać z surówką lub lekką sałatką z zielonych liści.    
  • Innym pomysłem na to danie jest górka cielęca z piekarnika. Kroki przygotowania będą bardzo podobne. Mięso obsmażamy na oleju lub maśle, a następnie przekładamy do brytfanki i podlewamy bulionem. Pieczemy je pod przykryciem przez godzinę w 180°C.  
  • Wywar z duszenia mięsa możemy w błyskawiczny sposób zamienić na pyszny, esencjonalny sos. Wystarczy go nieco zredukować i zagęścić mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody. Płyn trzeba energicznie mieszać, najlepiej za pomocą rózgi kuchennej, żeby nie powstały grudki. Do takiego sosu można dodać pieczarki lub leśne grzyby smażone.   
  • W naszych domach nieco rzadziej gości soczysta górka cielęca z kością. Przepisy na takie danie nie wymagają jednak dużo pracy. Mięso można z łatwością przyrządzać w formie kotletów lub pieczeni
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne